Kültür, Sanat, Spor

Blog Yazarı Olmak İsteyen Ergenlerin Ailelerine Öneriler

Yazan: Ece Gökyar – 8 Ocak 2017

Ergenlik çağındaki gençler de blog yazarı olabilir. Peki, ergen yavrumuza ebeveynleri olarak, güvenli koşullarda, sorumluluk sahibi, başarılı ve güvenilir bir blogger olması konusunda nasıl yol gösterip, destek olabiliriz? İşte birkaç ipucu:

– Kendinizi eğitin.

Çocukların teknoloji konusunda er geç bizlerin önüne geçeceği, artık bir sır değil. O halde yapılacak iş, önlerinde engel oluşturmak yerine, olumlu yönde ilerlemelerine yardımcı olacak yeterlilikte bilgi sahibi olmak. Blog nedir, nasıl yaratılır, içeriği nelerden oluşur? İnsanlar bloğu ne amaçla kullanır, okuyucuyla nasıl etkileşime girerler? Blog görselleri, kenar çubukları, başlıklar, kategoriler gibi konuları siz de öğrenin.

– Ergenler tarafından hazırlanan blogları inceleyin.

Genel olarak bakıldığında, batıda, ergenlik çağındaki gençlerin beşte birinin sanat, beslenme, moda, evcil hayvan, siyaset, hobi, çevrecilik, bilim gibi alanlarda paylaşım yaptıkları kişisel bir bloga sahip oldukları görülmektedir. Ergenlik çağındaki kızların (%35), erkeklerden (%20) bir miktar daha fazla blog kurma eğiliminde olduğu da görülmektedir.

 Blog hizmeti sunan farklı kanalları araştırın.

WordPress, blogger, tumblr vb. daha pek çok popüler, ücretsiz ve pratik blog servis sağlayıcıları bulunmaktadır. Bunlardan bazıları 13 yaş altına herhangi bir hizmet sunmazken, kimisi de daha küçük yaş grubundaki yazarlara güvenilir bir blog ortamı hazırlamışlardır.

– Blog içeriğini planlama aşamasında yardımcı olun.

Ergenler yeni maceralara atılmayı severler. Teknoloji konusunda da atak ve aceleci bir tavır sergileyerek blog güvenliği, tasarımı ve içeriği gibi önemli konular üzerinde yeterince düşünüp uygun kararları alamayabilirler. İşte bu nokta, size ihtiyaç duyabileceği bir başka noktadır. Yavrunuzun kendine ait blogu yayına vermesinden önce onunla konuşun ve blog yönetimi ile ilgili ana kuralları birlikte oluşturun.

Kuracağı blogun amacı ve hedef kitlesine birlikte karar verin. Internet ortamında gerek yetişkin gerekse çocuklar ve gençler tarafından kurulmuş hemen her konuda blog bulunmaktadır. Farklı konularda paylaşımlar yapabileceği gibi, tamamen kişisel günlük tarzında bir blog hazırlaması da mümkündür. Kendisine sınırsız olasılıklardan kurulu blog dünyasında özgün bir yol oluşturması için yardım edin.

– Blog tasarımına birlikte karar verin.

Çocuğunuz hangi konuda blog hazırlayacağına karar verdiğinde, sıra blogun nasıl görüneceği konusuna gelmiş demektir.

Blog görünümü ile ilgili olarak, servis sağlayıcılarının oluşturduğu çok sayıda tema arasından kullanımı en pratik olanını seçmek, bloguna isim vermek ve akılda kalıcı bir logo tasarlamak konularında da yavrunuza çok yardımınız dokunacağından emin olabilirsiniz.

Blog için ilk etapta hazırlayacağı yazıların bir listesi ve blogu hangi aralıklarla güncelleyeceği gibi konuları da netleştirmesine, hatta haftalık ya da aylık bir çizelge tutmasına yardımcı olun.

Blog güvenliği ve gizliliği ile ilgili ana kuralları koyun.

Çoğu ebeveyn için internet, sınırları net olmayan, ürkütücü bir görünüm sergileyen ve güvenilir olmayan bir belirsizlik ortamıdır. Ancak geleceği planlayıp iletişime geçerek, belli başlı riskleri en aza indirmek mümkündür.

Öncelikle online hiçbir ortamda kişisel bilgileri paylaşmaması gerektiğini özellikle vurgulayın:

* Tam adı,

* Doğum tarihi,

* Okuduğu okul;

* Ev adresi

* E.posta adresi, kullanıcı adı, şifresi,

* Ev ve mobil telefon numarası,

* Ebeveynlerinin iş adresleri ve telefon numaraları,

* O anda bulunduğu ya da daha sonra gideceği yer/bölge/mekân,

* Her tür şifre (kredi kartı/banka kartı/sosyal medya),

* Oturduğu evin resmi ya da videosu / oturduğu bölgeyi gösteren işaret tabelaları önünde çektirdiği resimler vb.

Akılda tutulması gereken kritik motto şu olmalıdır: “Önce düşün, sonra yayına ver.

Blog içi gizlilik sınırlamalarını da birlikte koyun. Söz gelimi, blog herkese açık mı olacak, yoksa belli bir üye kaydı ve şifre girişi mi olsun? Eğer blogun özel erişimi olsun istenirse, özel okuma ayarları konularak, sizin ya da çocuğunuzun blogu kimlerin okuyacağına karar vermesi de sağlanabilir.

Genel bir okuyucu erişimine açık olan ve özellikle genç bireyler tarafından kaleme alınan blogların, dilbilgisi kurallarına önem verilerek çok daha özenli hazırlandığı ve özdenetimin ön planda olduğu da birtakım görüşler arasındadır.

Göz önünde bulundurmanız gereken diğer konuları da şöyle sıralayalım:

* Blog sahibi olarak çocuğunuz kendi adını mı kullansın, yoksa takma ad mı kullansın? (Uyarı: Kendi adını kullanacaksa, soyadını kullanmamalı.)

* Okurlar, yazarla (çocuğunuz) nasıl bağlantı kuracaklar? (Öneri: Çocuğunuzun ve sizin ortak erişiminiz olan bir e.posta adresi kullanılması uygun olur.)

* “Yorum” bölümü otomatik ayarlı mı yoksa duruma uygun olarak mı yanıtlansın ve kimin kontrolünde olsun? (Uyarı: Bu bölümü siz de izleyebilmelisiniz.)

* Yorumların genel ahlak kurallarına aykırı içerikte olmaması temin edilmelidir.

* Çocuğunuzun yazdığı bir içerik olumsuz geribildirim aldığı takdirde, buna nasıl yanıt vereceği de ayrıca ebeveynle birlikte değerlendirilmesi gereken bir konudur. Zira dijital platformda olumlu bir kayıt bırakabilmek de maharet isteyen hassas bir konu olup, günümüz gençlerinin dikkatini gerektiren sorumluluk alanlarından biridir.

Eğer blog yazarı olmak isteyen bir yavrunuz varsa, her şeyden önemlisi, lütfen onunla birlikte blog kurma sürecinin keyfini çıkarın.

KAYNAKLAR:

http://www.pewinternet.org/2007/12/19/teens-and-social-media/

https://www.parents.com/parents-magazine/parents-perspective/7-things-kids-should-never-share-on-social-media-or-you-may/

http://www.fabulousblogging.com/2014/05/blogging-for-teens-a-guide-for-parents/

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.