Hastalıklar

Çocuk ve Ergenlerde Migren

Yazan: Dr. Sibel Şensu – 18 Ocak 2018

Son yıllarda migren diye adlandırılan baş ağrılarının sıklığı giderek artmakta. Bunun nedenlerinden biri de toplumsal farkındalığın giderek artması, daha çok ailenin doktora başvurması ve daha çok hekimin migren tanısında karar kılması. Her dört çocuktan birinde migren olduğu bildiriliyor. Hatta 7 – 15 yaş grubunda %80’lere varan oranlar bildiriliyor. Küçük yaşlarda daha çok erkeklerde sık iken, ergenlik sonrasında daha çok kız çocuklarında karşımıza çıkıyor.

Bu kadar sık görülen migrenin ne olduğunu konuşalım o halde. Araştırmacılar, şu altı bulgunun bir arada olması ve arada herhangi bir şikayet yaşanmayan dönemler geçirilmesi halinde migrenden söz edileceğini belirtiyorlar. Bu altı bulgu:

  • Baş ağrısına karın ağrısı, kusma ve bulantının eşlik etmesi
  • Başın bir bölümünü kaplayan ve 1 – 2 saat süren bir ağrı olması
  • Ağrının zonklayıcı tarzda hissedilmesi
  • Kısa bir dinlenme sonrasında rahatlama
  • Görsel, duyusal veya motor (hareket) sistemi ile ilgili bir ön habercisi olması
  • Ailede migren bulunan kişiler olması.

Çocuklarda, erişkinlerin aksine bir ön haberci evre (aura) olmayabileceği söyleniyor. Bir de, baş ağrısı her zaman, erişkinlerdeki gibi, başın yarısını kaplamayabiliyor, başın ön veya yan taraflarında ya da iki taraflı da olabiliyor.

Çocuklarda migren ataklarını tetikleyen, harekete geçiren bazı durumlar da mevcut. Örneğin okul çağındaki çocuklarımızın yaşayabileceği stresler veya yorgunluk tetikleyici olabiliyor. Ayrıca, çocuğun bir hastalık geçirmesi, başını çarpması, adet dönemleri ve çikolata gibi bazı besinler de ağrıyı başlayabiliyor.

Peki, migren tanısı konmuş bir çocuğumuz varsa hayatımız nasıl sürecek?

Bir ilaç başlanmadan önce veya ilaç ile birlikte mutlaka çeşitli düzenlemelerinde yapılması gerekli. Tetikleyici unsurlar olabildiğince uzak tutulmalı. Düzenli ve uygun beslenme, uyku, dinlenme, stresin azaltılması ilk akla gelen düzenlemeler. İlaç tedavisinde ise, hali hazırdaki atağın hafifletilmesi ve gelecektekilerin önlenmesi amaçlanıyor. Bu amaçla kullanılabilecek birçok seçenek mevcut.

Sağlıklı günler…

KAYNAKLAR:

  1. Ekici B ve ark. JOPP Derg 2011; 3(2): 74-78.
  2. Hergüner Ö. ARŞİV 2003; 12: 199-214.

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.