Eğitim

Çocuklarımızın Gelişiminde Müzik Eğitiminin Önemi Nedir?

Yazan: Mehmet Salkım – 31 Mart 2017

Bir insan topluluğunun nasıl yönetildiğini anlamak isterseniz onun müziğine bakın.” 

Konfüçyüs (MÖ 551-479), ideal insanı anlamak ve tanımlayabilmek adına yaşadığı kadim dönemlerden sesleniyor bizlere.

Peki, günümüzde ideal bir toplum, ideal nesiller yetiştirebilmek için büyülü bir etkiye sahip olan müziğin gücünün farkında mıyız?

Eğitim alanında yapılmakta olan pek çok bilimsel araştırma gösteriyor ki, müzik eğitimi, akademik başarıya olumlu anlamda katkıda bulunuyor. Müziğin veya  bir enstrüman çalmanın, çocuk ve ergenlerde, beyin kullanma gücünde ve özgüven ve konsantrasyon becerilerinin oluşmasında sağladığı kayda değer artış, eğitimin en önemli parçası olarak ön plana çıkıyor. Öyle ki, “Tüm öğrencilerin, %17 daha fazla hatırlama kapasitelerinin olduğunu hayal edin.” diyor Dr. Anita Collins.

Bir çocuğun toplumsallaşmasında en büyük etkenin önce aile olduğunu biliyoruz. O halde, çocuklarımızı müzik eğitimine yönlendirerek, konser ve festivallere götürerek onların eğitim ve sosyalleşme süreçlerindeki ilk görev bizlere düşmekte.

Müzik, ergenler için, bu dönemde oluşan fiziksel ve ruhsal değişimler esnasında otoriteye direnmek, kişiliklerini ortaya koymak, romantik gönül ilişkileri geliştirmek, ebeveynlerinin ve okullarının onlara anlatmadıklarını öğrenmek için kullandıkları en önemli iletişim biçimi. Yine araştırmalar, ergenlerin müzik sayesinde dış dünyaya kimliklerini tanımlayabildiklerini ve duygusal ihtiyaçlarını tatmin edebildiklerini göstermiştir.

Eğer ergeniniz evde sürekli bilgisayar veya tablet oyunları ile oynuyor, sürekli TV izliyorsa, bunların oluşturduğu sinaptik bağlantılar beyninde yerleşiyor. Kitap okuyor, enstrüman çalıyor, spor yapıyorsa, bunların getirdiği beceriler güçleniyor. Yani aslında bu dönemde çocuk ne ekerse, beyin onu biçiyor.

Bu zorlu dönemde ailenin ilgisi ve sevgisi, buradaki anahtar! Bu konu, ailenin eğitim ve gelir düzeyinden daha önemli! Ve elbette, kültürel seviye de, önemli bir fark yaratmakta.

Peki, ne yapmalı? Nasıl yapmalı da ergeni çağımızın en büyük sorunlarından olan bilgisayar ve sanal dünya illüzyonundan kurtarmalı?

İşte bu sorunun cevabını da bir sonraki yazımda sizlerle paylaşacağım…

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.