Hastalıklar

Enfeksiyonlar ve Aşılar

Yazan: Dr. Sibel Şensu – 06.09.2016


Aşıların bebeklerde ve çocuklarda önemli olduğunu biliriz. Ama, birçok ergende ve erişkinde, çocukluk çağında aşı ile kazanılan bağışıklığın azalması sonucunda aşıların tekrarlanmasına gerek duyulur. Ayrıca bebeklere değil daha ileri yaştakilere yapılacak aşılar da vardır. Hepatit B ve HPV aşıları bu tür aşılardandır.

Ergenlerde kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşılarının, eğer yapılmamışsa, ikinci dozları yapılabilir. Tetanoz, difteri aşılarının tekrarı gerekir.

İnfluenza (grip) açısından yüksek risk taşıyan kişilerin aşılanması her yıl influenzanın etkisini azaltmakta en etkili yöntemdir. Her yılın influenza aşısı, o kış dolaşımda olması muhtemel olan influenza virüslerini temsil etmek üzere üç virüs suşu (genellikle iki tip A ve bir tip B) içerir. İnfluenza aşısı, yaş veya altta yatan bir hastalık nedeniyle influenza komplikasyon riski artmış altı ay veya üstü yaştaki herkes için kuvvetle önerilmektedir. 

Yüksek riskli ergenler:

  • Kronik akciğer veya kardiyovasküler sistem hastalığı olanlar,
  • Kronik bakıma gereksinimi olanların yanında kalan ergenler,
  • Bir önceki yılda kronik izlemi veya hastaneye yatırılıp izlenmesi gereken diyabet, böbrek hastalığı, hemoglobinopati, immünsüpresyon ve benzeri hastalığı olanlar,
  • Uzun dönem (özellikle influenza döneminde) aspirin tedavisi alanlar (Kawasaki hastalığı ve akut romatizmal ateş gibi nedenlerle),
  • Yukarıdaki ölçütleri taşıyan ya da 65 yaşından büyüklerle birlikte olan ergenler,
  • Yurtlarda kalan öğrencilerdir.

Ayrıca aşılanmayı isteyen ergenler de aşılanır.

İnfluenza aşısı, sonbaharda ve influenza sezonu öncesinde yapılmalıdır.

2 – 18 yaş grubundaki bazı kişiler, kendilerinde bulunan bir kronik hastalık nedeniyle, pnömokok infeksiyonu veya komplikasyonları açısından risk taşımaktadır. Bu nedenle bu kişilere 23 valent pnömokok aşısı yapılmalıdır.

Aşı yapılması gereken ergenler:

  • Dalağı olmayan ergenler,
  • Nefrotiksendrom denen böbrek hastalığı olanlar,
  • Beyin – omurilik sıvısı kaçağı bulunanlar,
  • Bağışıklık sistemi baskı altında olan (HIV ile infekte olanlar dahil) ergenlerdir.


KAYNAKLAR:

Kara A. Adölesan immünizasyonu. ANKEM Dergi 2009; 23 (Ek 2): 86-95.

Emiroğlu N. Prevention and control of viral hepatitis through adolescent health programmes in Europe. Viral Hepatitis 2007; 16(1): 1-20.


Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.