Okul Yaşamı

Ergenlikte Okul Motivasyonu Azalırsa Neler Yapabiliriz?

Yazan: Ece Gökyar – 04.01.2017

Eğitim öğretim yaşamının her bir basamağı çocuklarımız için heyecan konusu olsa da, bir ergen açısından düşünüldüğünde okul hayatı, çok daha farklı olasılıklara gebedir.

Ergenlik, dış dünyaya karşı merak, ilgi ve isyanın da ilk belirtilerini yaşadığımız dönemdir. Haliyle, ilgiyi tek bir konuya yoğunlaştırmak, çok da elde değildir.

Hal böyleyken, ergen çocuğumuz okula karşı motivasyonunu kaybetmeye başladıysa ne yapmalıyız?

Ebeveyni olarak okulda yaşadığı sorunları görmezden gelmek, azımsamak ya da oluruna bırakmak doğru değildir. Diğer bir değişle, ebeveynlerin bu dönemde kesinlikle tercih etmemesi gereken rol, devekuşu rolüdür!

Eğer ergen çocuğumuz okulda bir takım problemler yaşıyorsa, uzmanların önerilerine kulak verme zamanıdır:

  • Çocuğumuzun okulla ilgili olarak yaşadığı problemleri öğrenelim ve bunlara dair çözümler bulma konusunda kendisinin de katılımcı olmasını isteyelim.
  • Çözümleri çocuğumuzun üretmesine izin vermek, olayı kendi seyrine bırakmak ya da pembe gözlükler takmak anlamına gelmez. Aksine, onunla birlikte yol almaya devam edelim.
  • Yani, yaşadığı problemler kapsamında çocuğumuzla birlikte ulaşılabilir hedefler belirleyelim.
  • Bu hedeflere ulaşması konusunda ona olumlu ve yapıcı eleştirilerde bulunalım.
  • Çocuğumuzun, birlikte belirlediğimiz hedeflere ulaşma konusunda istekli olması son derece önemlidir. Onu azarlamak, yargılamak, olumsuz eleştirilerle bunaltmak, ergenlik döneminin hiçbir aşamasında doğru bir yöntem değildir.Öncelikle biz sakin kalalım ve ardından onunla işbirliği yapalım.
  • Durumu toparlamanın zor olabileceğini akılda tutarak, çocuğumuza hata yapma ve başarısız olma hakkını tanıyalım. Her ne kadar hedef belirlemek ve başarılı olma konusunda istekli olmak tercih sebebiyse de, her insan gibi, çocuğumuzun da her alanda ve hep en iyi ve başarılı olmasını beklemek doğru değildir.
  • Ayrıca, sadece varılacak nokta değil, yolculuğun kendisi de zevklidir! Çocuğumuza salt hedef odaklı olmasını öğütlemek, sürecin tadını çıkaramamasına da sebep olacaktır.
  • Çocuğumuza, okul söz konusu olduğunda, bir takım zorluklar yaşamanın olağan bir durum olduğunu, ancak bilgi, sosyalleşme ve rekabet konularında okula güven duyulmasının önemli olduğunu anlatalım. Okul, eğitim sistemi ve eğitimciler hakkında bizim görüşlerimiz olumlu olursa, onlara duyduğumuz güveni çocuğumuza aşılamamız da mümkün olur. Aksi halde, çocuğumuzu motive etmemiz için öncelikle kendimizin motive olması gereklidir.
  • Çocuğumuzun okul hayatında olumlu tecrübeler edinmesi için, iç motivasyon kaynaklarından destek almayı öğrenmesi gereklidir. Kişisel gelişim ve motivasyon danışmanı Zig Ziglar, “çocuklarınıza erken yaşlardan itibaren ellerinden gelenin en iyisini yapmayı öğretin” der. Kendisi, eğer zamanımızı iyi kullanır, elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışır ve bu esnada yüzümüzde bir tebessüm bulundurursak, bir dış kaynak beklentisine girmeden, sadece içimizdeki itici güçle eşsiz bir konuma gelebileceğimizi söyler.

Görünen o ki, çevremizdeki ergenlere daha fazla yardımcı olabilmek için, motivasyon konusunu farklı şekillerde de olsa ele almaya devam edeceğiz. Dilerseniz hemen şimdi “Motivasyon Ne İşe Yarar?” konulu yazımızı da okuyabilirsiniz. 

 
KAYNAKLAR:

Olumsuz Bir Dünyada Olumlu Çocuklar Yetiştirmek – Zig Ziglar (Beyaz Yayınları – 1. Basım, Nisan 1998)

Eyvah! Ergen Var! – Psk. Celine Boisvert (Tara Kitap – 1. Basım, Mayıs 2016)

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.