Gelişim

Fiziksel Gelişim

Ergenlik dönemi başlamadan önce, kızlarda 10 yaş, erkeklerde 12 yaş civarında ilk bedensel değişiklikler başlar. Önce iştah artar ve vücut, sanki sonraki yıllara hazırlanmak için bol besin depolar, biraz kilo artışı olabilir. Çocukluk döneminde kızlar erkeklerden ortalama 4 – 5 cm daha kısa ve 450 – 500 gr daha hafiftir. 12 – 13 yaşına gelen kızlar aynı yaştaki erkeklere göre daha uzun ve daha ağır olurlar. 15 yaşından sonra ise erkekler arayı kapatıp öne geçmeye başlarlar.

Kızlarda ilk adetten önce büyüme hızı doruğa ulaşır. İlk adet kanamasından sonra boy ortalama 6 cm daha uzar ve 16 – 18 yaşlarında durur. Erkek ergenler büyüme hızı doruğuna kızlardan 18 ay kadar sonra yani 13 – 15 yaşlarında ulaşırlar. Erkeklerde boy uzaması 18-20 yaşlarında durur. Ergenlik sonunda kızlar erkeklerden ortalama 10 – 15 cm daha kısa ve 10 kg daha hafiftirler. Elbette bu değerler ortalama değerlerdir ve kişiden kişiye farklılıklar görülür.

Ergenlerdeki değişmenin yüzlerinden başladığı dikkatinizi çekecektir. Süt çocuğunda vücudun dörtte birini oluşturan baş, yetişkin bir kişide sekizde birini oluşturur. Bu oransal değişiklik sırasında önce burun, üst dişler ve alt çene belirginleşir, alın genişler, gözler açılır, elmacık kemikleri çıkar. Yüzdeki yumuşak çocuksu ifade gider, yerini simetrik olmayan bir görünüm alır. İpeksi deri yumuşaklığını kaybeder, yağlanmaya, pütürlenmeye, sivilcelerle dolmaya başlar. Erkeklerde yüzde kıllar belirir.

Tam bu sırada eller ve ayaklar büyümekte, derken kollar ve bacaklar uzamaktadır. Hızla uzayan bedenin kontrolü başta zor olabilir ya da ergenimiz kambur durmaya başlayabilir. Ergenlik sonunda fiziksel değişim tamamlanır ve tüm organlar normal oranlarını kazanırlar.

Ergenlerle ilgili araştırmalar, yüzlerinin ve bedenlerinin görünüşü ile ilgili kaygılar taşıdıklarını ortaya koymuştur. Ayna karşısında saatler geçirmeleri bu yüzdendir. Bedeninden memnun olma ile benlik saygısı arasında bir ilişki bulunmuştur.  Bu da demektir ki, zaman içinde benlik saygısı arttıkça kişi bedeniyle barışabilmektedir. 

KAYNAKLAR:

Developing Adolescents: A Reference for Professionals. American Psychological Association. 2002.

Kulaksızoğlu  A. Ergenlik Psikolojisi. Remzi Kitabevi. 2004.

Cromer B. Adolescent Development. In: Kliegman RM, Behrman RE, Jenson HB, Stanton BF, eds. NelsonTextbook of Pediatrics. 19th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2011: chap 104.

https://childdevelopmentinfo.com/child-development/teens_stages/

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.