Anasayfa, İlişkiler

Psikolojik Şiddet

Yazan: Psk. İpek Şensu – 11.01.2017

Son yıllarda artan şiddet olaylarını hepimiz yakından takip ediyoruz. Ancak medyaya yansıyan ve bizim “şiddet” diye nitelendirdiğimiz şey, aslında buzdağının sadece görünen kısmı…

Şiddet, sadece karşı tarafın bedenine zarar vermek onu dövmek, öldürmek değildir. Bu, “fiziksel şiddet”tir. Bir de “psikolojik şiddet” vardır.

Peki, psikolojik şiddet nedir?

Psikolojik şiddet, kişinin ruh sağlığını bozmaya yönelik yapılan saldırılardır. Bireyi denetlemek, kontrol etmek ve cezalandırmak için yapılır. Bu saldırılar, somut bir etki bırakmadığı için, genellikle tarifi zordur, anlaşılmaz ve hafife alınır. Çoğu kişi, bu şiddetin basit kavgalar olduğunu düşünür ve bunları doğal karşılar.

Psikolojik şiddet gören birey, korku içinde yaşar, kendini sürekli değersiz hisseder, intihar girişimlerinde bulunabilir, utanç ve suçluluk duygusu hisseder, uyku problemleri yaşar, iştahında artma ya da azalma görülür, sosyal ilişkilerinde bozulmalar olur.

Psikolojik şiddet gördüğümü nasıl anlayabilirim?  

  • Karşımdaki kişi istediklerini yaptırmak için bana yargılayıcı, küçümseyen, yaralayıcı, tehdit edici davranışlarda bulunuyor.
  • Karşımdaki kişi bana sık sık duygu sömürüsü yapıyor, sık sık benimle alay ediyor, bana küsüyor, surat asıyor, hakaret ediyor.
  • Beni sürekli kıskanıyor; giydiklerime ve nereye, kiminle gittiğime karışıyor. Baskıcı cümlelerle beni denetlemeye çalışıyor (“Bu elbiseyle dışarı çıkamazsın.”). Sosyal ilişkilerimi denetlemeye çalışıyor (“Onlarla görüşmeni istemiyorum.”).
  • Yaptıklarımı sürekli küçümsüyor, ikimizin karar vermesi gereken şeylere beni dahil etmiyor. Kendimi aciz, yeteneksiz muhtaç biri gibi hissediyorum.
  • Bana deliymişim gibi davranıyor. Bende bazı ruhsal sorunlar varmış, öyle diyor.

Psikolojik şiddetten kurtulmak için ne yapmalıyım?

Psikolojik şiddet görüyorsanız (ya da herhangi bir tür şiddet görüyorsanız), bu, sizin yaptığınız bir davranışın sonucu değildir. Bu, karşı tarafın benimsediği, öğrendiği bir düşünce şeklidir. Yani şiddeti siz başlatmadığınız için siz durduramazsınız. Bu düşünce biçimi kalıplaşmıştır, yani değiştirilmesi çok zordur. Değiştirmek için karşı tarafın, bu yaptığının yanlış olduğunu fark etmesi gerekir. Çoğunlukla da fark etmez.

Bunu yaşamak zorunda değilsiniz. Kimsenin sizi aşağılamaya, küçümsemeye, dalga geçmeye hakkı yok! Kendi gücünüzün farkına varın.

KAYNAKLAR:

www.bianet.org

www.morcati.org.tr

www.kadinininsanhaklari.org

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.