Hastalıklar

Psikolojik ve Psikiyatrik Sorunlar

Ergenlik döneminde psikososyal sorunların yüksek sıklıkta olması şaşırtıcı değildir. Her yönden büyük bir değişim geçirmekte olan ergen, yoğun baskı, kaygı, sıkıntı ve bazen de çaresizlik hisseder. 

Depresyon sıktır. İntihar girişimi oldukça az olsa da (100,000’de 5 civarında), intihar düşünceleri sıkça akla gelebilir. Bir araştırmada, ergenlerin %10’u intiharı düşündüklerini söylemiştir. Anksiyete, yani gerginlik hissi de sıkça ortaya çıkar. Ergende karşı gelme davranışı, öfke, ani parlamalar görülebilir. Psikoza (örneğin şizofreniye) yatkın kişilerde ilk psikotik patlamalar ergenlik döneminde görülebilir. Yeme bozuklukları, özellikle kızlarda, sorunların bir dışa vuruluş şeklidir.

Depresyon

Ergenlerin %5 kadarında depresyon belirtileri görülebilir. Mutsuzluk, çevreye ilgi kaybı, içine kapanma, uykusuzluk dikkat çekecek belirtilerdir. Tüm bu bulgular eğer arada bir olmuyor, günün büyük kısmını kaplıyor ve ergenin normal yaşamını sürdürmesini engelliyorsa üstünde durulmalıdır. Bu durumda bir uzmandan yardım istemek en doğrusudur.

İntihar düşünceleri

Ergen tarafından intiharı düşünmek, planlar yapmak ve girişimde bulunmak ciddi olarak ele alınması gereken konulardır. İntihar girişimleri ölüme kadar gidebilecek tehlikeli eylemlerdir. Ergenlikten önce çok nadir olmakla birlikte, 15-19 yaşlarında sıklığı artar. İntihar düşünceleri ve intihar girişimi, bazen bir yardım çağrısının çığlığıdır ve hiç zaman kaybetmeden yardıma koşmak şarttır.

Anksiyete

Anksiyete bozukluğu (ya da kaygı bozukluğu), korku, kaygı, endişe gibi duyguların kişinin günlük yaşamını sürdürecek kadar yoğun olması durumudur. Bu durumda ergenin evden çıkmak istemediğini, okuldan kaçtığını, karın ağrısı çektiğini görebilirsiniz. Tüm çocuklar ve ergenler ara sıra bir miktar kaygı hissedebilirler. Kaygılı ebeveynlerin çocukları daha fazla ve daha sık kaygılanabilmektedir. 

Karşıt Olma – Karşı Gelme Bozukluğu

Karşıt olma – karşı gelme bozukluğu olan ergenlerin inatçı, geçinmesi zor, baş eğmeyen, huzursuz  yapıda oldukları görülür. Ancak, fiziksel agresivite ya da saldırganlık beklenmez. Birçok ergende karşı gelme davranışı vardır. Ancak bu bozuklukta, davranışların 6 aydan uzun sürdüğü ve çok daha ciddi olup sosyal ilişkileri ve okul başarısını etkilediği dikkati çeker.

Tipik davranışlar şunlardır:

  • Erişkinlerle tartışmak
  • Kolayca ve sık sık öfkeye kapılmak
  • Kuralları ve talimatları yerine getirmemek
  • Başkalarıyla durmadan alay etmek
  • Kendi hataları için başkalarını suçlamak
  • Kızgın olmak, kolayca çileden çıkmak
  • Kindar olmak. 

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.