Hastalıklar

Pubertal Jinekomasti Nedir?

Yazan: Op. Dr. Gülay Dalkılınç / Genel Cerrahi Uzmanı – 14 Temmuz 2017

Dokuz ay dört gözle beklediğiniz, düşündükçe heyecanlandığınız oğlunuz doğmuş, büyümeye başlamıştır bile. Günler ışık hızıyla geçer. Gün gelir yanınızda yörenizde dört dönen oğul, karşınıza ergen olarak çıkar.

Ergenlikle beraber sorunlar da büyür, şikayetler de. Söz gelimi oğlunuz size memesinin büyüdüğünü, şiştiğini söyleyebilir.

Jinekomasti, erkeklerde anormal meme büyümesidir. Pubertal jinekomasti erkeklerin ergenlik döneminde % 70 sıklıkla görülür. Yaklaşık 3 – 4 yıl içinde kaybolur. % 10 sıklıkla da kalıcı olur. 

Glandüler, lipomatöz ve miks tip olmak üzere üç tipi vardır. Glandülertipte meme dokusu, lipomatöz tipte yağ dokusu, miks tipte ise her iki dokuda da artış görülür.

Bitmeyecekmiş gibi gelen ergenlik dönemi geçtiğinde, jinekomasti (memelerde büyüme) devam edebilir.

Yapılan fizik muayene sonrası çekilen meme ultrasonunda ne tip meme büyümesi ile karşı karşıya kalındığı öğrenildikten sonra durup düşünmek gerekir. Pubertal jinekomasti, tedavisi olan selim bir hastalıktır.

Tedavide liposuction (vakumla yağ alma) seçeneklerden biridir. Bu, lipomatöz tipteki jinekomastiler için uygun bir yöntemdir. Glandüler ya da miks tipteki jinekomastilerde ise liposuction yerine cerrahi olarak dokuların çıkarılması daha uygun olur. Bu da ameliyathane şartlarında genel anestezi ile yapılan bir işlemdir.

Bu dönemi kaygısız geçirmek ve dikkati memelerden uzaklaştırmak, hem ergenin hem de ebeveynin ruh sağlığı için oldukça önemlidir.

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.