Hastalıklar

Sever Hastalığı Nedir?

Yazan: Dr. Sibel Şensu – 24 Mayıs 2018

Sporla veya dansla haşır neşir olan çocuğunuz topuğunda bir ağrıdan bahseder ve yürümekte zorlanırsa Sever hastalığına yakalanmış olabilir. Bu hastalık genellikle 8 – 14 yaş arası çocukları etkiler ve nedeni, topuğun arka tarafında kemikte bir hasar meydana gelmesidir. 

Topuk kemiği 14 yaşına kadar gelişmeye devam etmekte olup, o yaşa kadar yeterince sert ve güçlü değildir. Bu bölgede tekrarlayan travmalar (çarpmalar), inflamasyon denilen doku reaksiyonunun ortaya çıkmasına neden olur. Bu reaksiyon sonucunda bölgede ağrıya ve şişmeye yol açan hücreler ve maddeler toplanır. Topuk kemiğine yapışmış olan Aşil tendonu hasarın etkisi ile şişer ve ağrır.  Bir ya da iki topukta birden ortaya çıkabilen hastalıkta yürümek ağrıyı daha da artırır. 

Sever hastalığı, özellikle düzenli şekilde basketbol ve futbol oynayan çocuklarda görülmekle birlikte jimnastik yapan ve dans edenlerde de görülebilir. Ayrıca, obezite ve düztabanlık bulunan çocukların hastalığa daha eğilimli olduğu bilinmektedir. Ergenlerin büyük kısmının kısa sürede kendi iğnelerini yapabildikleri ve durumlarını izleyebildikleri görülse de bazıları, önemli psikolojik, sosyal ve fiziksel sıkıntılar hissederler. Durumu açıkça konuşabilmek ve paylaşabilmek önemlidir. Ergenlere kendilerini bir erişkin gibi idare etme şansı verilmelidir. Ayrıca tedavilerinde ne kadar dikkatli olursa, istediklerini yemek ve istedikleri aktiviteleri yapmak konusunda o kadar rahat olabilecekleri de öğretilmelidir.

Çocuklarda sıklıkla şu bulgular görülür:

  • Topuğun arka tarafında ve alt kısmında ağrı,
  • Topallama,
  • Parmak uçlarında yürüme,
  • Koşma, hoplama ve olağan aktivitelere katılmakta zorlanma,
  • Topuk iki yandan sıkıştırıldığında ağrı,
  • Halsizlik.

Sever hastalığında tanı, hem öykü ve fizik muayene ile hem de röntgen filmi ile konur. “Peki, tedavisi nasıl yapılır?” diye merak ediyorsanız, öncelikle topukta travmaya neden olan aktivitenin durdurulması gereklidir. Ayrıca topuk bir yastıkla desteklenebilir, buz uygulanabilir ve ağrıyı azaltıcı ilaçlar verilir. Bazen fizik tedavi ile yardımcı olmak ve çok ağır olgularda alçı ile ayağın hareketini bir süre önleyerek dinlenmesini sağlamak gerekebilir. Hastalık yaklaşık 2 ay içinde geçer ve çocuk normal aktivitesine geri dönebilir.

Sever hastalığını önlemek için şunlar önerilmektedir:

  • Çocuğumuzun aşırı kilo almasından kaçınmak,
  • İyi cins, destekleyici ayakkabılar seçmek,
  • Çocuğun becerilerini aşan aktiviteler yapmasını engellemek.

Tüm çocuklarımıza sağlık dolu aktif günler dileğiyle.

KAYNAKLAR:
https://www.foothealthfacts.org/conditions/calcaneal-apophysitis-(sever-s-disease)

http://www.childrenshospital.org/conditions-and-treatments/conditions/severs-disease

https://pdfs.semanticscholar.org/4c9d/2a4106157d3ebba67bb84ead4008c6a87a60.pdf

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.