Kültür, Sanat, Spor

Teraryum Nedir ve Nasıl Yapılır?

Yazan: Melek Ayşe Sonat – 23 Mart 2017

Teraryum (terrarium), özetle, içerisinde bitki yetiştirilen cam sisteme denir. Bu sistemlerde cam, ısı ve ışığı geçirdiği için tercih edilir. 

Açık ve kapalı sistem olmak üzere iki çeşit teraryum sistemi bulunur. Kapalı sistemde, içerideki su ve nem buradaki döngüyü sağlar.

Teraryum, içerisinde çeşitli bitkilerin, bazı sürüngenlerin ve böceklerin bakıldığı akvaryumlardır. Bu akvaryumlar, bir dekorasyon öğesi olarak değil, bir ekosistem olarak görülmelidir. (Terra, Latincede toprak anlamına gelir.)

Ekosistem, belirli bir kısımda bulunan canlılar ile bunları saran cansız çevrelerinin karşılıklı ilişkileri ile meydana gelen ve süreklilik arz eden ekolojik sistemdir. Ekosistem aynı zamanda bir besin ağı ile şekillenmektedir.

Teraryum, günümüzde dekoratif olarak kullanımı yaygınlaşan bir öğedir. Şık görüntüleri ve tasarım bakımından yeniliklere elverişli olmaları, teraryumları dekorasyonda tercih sebebi yapmaktadır.

Bir fanus, eski bir ampül, bir fener kutusu veya bir kavanoz, teraryum için ev sahipliği yapabilir. Teraryumun neyin içinde yapılacağı, tamamen yaratıcılığa kalmıştır. 

Teraryum için kaktüs, moss tipi yosunlar, epifitler, orkideler veya eğrelti otları tercih edilebilir. 

Bu noktada eski Yunancada “Epi = üzerinde”,”Phyton = bitki” kelimelerinden türemiş olan epifit kelimesini biraz açalım; Bazı bitkiler, diğer bazı bitkileri sadece konak olarak kullanır ve onlara zarar vermeden konum ve destek sağlamak için üzerlerinde büyür ve gelişirler. Toprakta kök yapmazlar. Böyle hayatını devam ettiren bitkilere “epifit” adı verilir.

Şimdi basitce bir teraryum hazırlamak için takip etmemiz gereken adımları on maddede sıralayalım:

1. KABINIZI HAZIRLAYIN

Kabınızın üzerinde herhangi bir etiket vs. varsa onları kazıyın ve güzelce temizleyin. Böylece bitkilerinize zarar verebilecek herhangi bir unsurdan korunmuş olacaksınız.

2. DRENAJ KATMANI

Drenaj, herhangi bir yerdekisuyun doğal veya yapay yollarla uzaklaştırılmasına yönelik yapılan çalışmalardır.

Kabın altına bir miktar çakıl taşı veya küçük taşları yerleştirin. Bu, sadece görsellik açısından değil, ekosistemimizin temelini oluşturmak için de çok önemli bir detay.

Altta olan taşlar, kabın tabanında birikecek olan suları neme çevirme görevini üstlenir, böylelikle bitkimizin köklerinin çürümesini engeller.

3. KÖMÜR EKLEME

Fazla değil, yalnızca taşları örtecek kadar kömür ekleyin. Kömür, teraryumda mantar veya bakteri gibi zararlıların üremesini engelleyerek sağlıklı bir ortam sağlayacaktır.

4. TOPRAK EKLEME

Bitkilerinizin beslenebilmeleri için yeteri miktarda bitki toprağı ekleyin. Mümkünse koyacağınız bitkinin saksısına bakarak onun yüksekliği ile benzer bir yükseklik için çalışın.

Bazı bitkilerin farklı tipte toprağa ihtiyacı vardır. Düzenleme yaparken bunu göz önünde bulundurmayı unutmayın. Sukulentler, iyi drene olan topraklarda güzel gelişim gösterirler. Bunun için fazla su ihtiyacı duymayan kaktüs bitkisi için hazırlanmış kaktüs toprağı sukulent bitkiler için de faydalı olacaktır veya karışım da hazırlanabilir.

Tüm kaktüs familyası türleri sukulent bitkilerdir. (Sukulent, gövde veya yapraklarındaki özel etli dokularda su tutma, biriktirme yeteneği olan bitki anlamındadır.) Ancak tüm sukulent bitkiler kaktüs değildir.

5. ALAN AÇMA

Küçük bir kürek veya ellerinizle bitkilerinizi yerleştireceğiniz alanlar açın.

6. BİTKİLER

Bitkileri saksılarından çıkarın ve kökleri rahatlayana kadar diplerindeki toprağı dağıtın. 

Bitkilerin kökleri, hazırladığınız alan için uzunsa onları keserek kısaltın. Korkmayın tekrar uzayacaklar.

7. BİTKİLERİ YERLEŞTİRME

Bitkilerinizi yerleştirdikten sonra etraflarına biraz daha toprak ekleyin. Daha sonra toprağı nazikçe bastırarak bitkilerinizin yerlerini sağlamlaştırın.

8.AKSESUARLAR

Bitkilerinizin yerinden memnunsanız, artık bazı aksesuarlar ekleme zamanı…

Birkaç adet çakıl taşı ve bir moss (yosun cinsi) örtüsü teraryumunuzun gerçek bir bahçe gibi görünmesini sağlayacaktır. Yine eklemek isteyeceğiniz biblo gibi diğer her şey, hayal gücünüz ile sınırlı…

9. SULAMA

Başlangıç için teraryumunuza sprey ile su verin.

10. TEMİZLİK

Muhtemelen cama bir miktar gübre ve su bulaşmış olacaktır. Yarattığınız o güzel mini bahçeyi daha iyi görebilmek için camınızı güzelce silin.

Artık teraryumunuzu dilediğiniz yerde sergileyebilirsiniz. Unutmayın, ılık ve endirekt olarak ışık alan bir yerde sergilemeniz, bitkilerinizin sağlığı için önemlidir.

TERARYUM BAKIMI

Teraryumda esas önemli nokta, bitkinizi iyi tanımaktır. Nemi seven ancak çok su aldığı zaman çürüyebilecek bitkileriniz için sulama çok önemlidir. Doğrudan sulamak yerine ucu fısfıslı bir sulama aleti kullanmak daha doğru olacaktır.

Sulama zamanının doğru olup olmadığını anlamak için çakıl taşlarınızı gözlemleyebilirsiniz. Çakıl taşları kuru görünüyorsa sulama zamanı gelmiş demektir.

Bir diğer önemli unsur ise teraryumunuzun doğrudan güneş almamasıdır. Ancak bu durum bitkiyi karanlıkta tutmak gerektiği anlamına kesinlikle gelmemeli. Aydınlık ve ısıtıcılara uzak bir ortam sağlanmalıdır.

Bitkinizin toprağının besin değerini yüksek tutmak istiyorsanız, 2 – 3 ayda bir torfunuzun üstte kalan kısımlarını tazeleyebilirsiniz, ancak kesinlikle gübreleme yapmamalısınız.

DIY Görselleri: IKEA

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.