Yaşam

Gençlere Online Bilim

Yazan: Sibel Şensu – 27.11.2016

Bu yazımızda size, bilimle ilgilenen ergenlerin saatler geçirebileceği bir web sitesinden, TÜBİTAK Bilim Genç’den söz etmek istiyorum. Site, internette gençlerimizle bilimin ilişkisini araştırırken önüme rastgele geliverdi. Adresi http://www.bilimgenc.tubitak.gov.tr idi. TÜBİTAK yapmışsa güzel yapmıştır, diye düşündüm, çünkü gençliğimden beri TÜBİTAK’ın Bilim ve Teknik dergilerini iyi bilirdim. Bunlara,  kendimize yanlarında bir miktar çekidüzen verdiğimiz ve sözümüze daha dikkat ettiğimiz bir grubun kutsal dergisi gibi bakar, içinde yazanları anlayanlara hayranlık duyar, ben de anlamaya çaba gösterirdim. Siteye eski bir dostu ziyaret eder gibi samimiyetle ve elbette, saygıyla girdim. Girer girmez kendimi bilim alanında engin bir deniz içinde yüzerken buldum.

“Stres Yayı Yerçekimine Nasıl Meydan Okuyor?”

“Mars Toprağında Bitki Yetişir mi?”

“En Uzun Mesafe Göç Eden Hayvan ya da Dünyanın En Büyük Balığı Hangisi?”

Köşede Kasım ayının matematik sorusu “çöz çözebilirsen!” diye meydan okuyarak beni çağırıyordu. Merak ettim, acaba çözebilir miydim?

“33 öğrenciden oluşan bir sınıfta herhangi üç öğrenci arasında en az bir arkadaş ikilisi bulunuyor. Arkadaş sayısı, sınıftaki herhangi birinin arkadaş sayısından az olmayan bir öğrencinin en az kaç arkadaşı olabilir?”

Doğrusu, bu soru beni aşıyordu. Tekrar ana sayfaya döndüm. Bu sefer de “bunu biliyor muydunuz?” diye soran sese takıldım. Bu yaşıma kadar bir çok şey öğrenmiştim ama “bebeklerin kemik sayısının yetişkinlerden fazla olduğunu”, “düşen bir yıldırım çevresindeki havanın 30.000°C’ye ulaştığını” ve “rüzgarın su tüketmeden enerji elde edebileceğimiz tek kaynak olduğunu” hiç bilmiyordum. Burada hayretler içinde saatler geçirebilirdim. Yine de kendime hakim oldum ve tekrar ana sayfaya döndüm.

Bilim insanlarını öğrencilerle buluşturmayı hedefleyen bilim söyleşilerinden birinin Yalova’da yapıldığını ve konuşmacısının 2016 Antarktika Bilim Seferi ekibinden TÜBİTAK Bilim Genç Dergisi yayın yönetmeni Dr. Bülent Gözcelioğlu olduğunu öğrendim. Hayallerim beni buzlarla kaplı kutuplara, orada bilim insanlarından oluşan bir gemiye götürdü. Dünyanın uzak ve ıssız bir ucunda bizden birileri, üstelik hayranlık uyandıracak çalışmalar yapan birileri olduğunu düşünmek beni duygulandırdı ve gururlandırdı. Daha çok, daha çok gencimizi, düşünürken ve heyecanla üretirken hayal ediyordum ki kendime geldim, merakım ağır bastı. Bu sayfalarda, acaba, başka neler vardı?

Konya Bilim Merkezi’nin Sosyal Bilimler Makale Yarışması düzenlenmiş olduğunu, gençlerin siyaset bilimi – uluslararası ilişkiler, tarih – coğrafya, dil – edebiyat, din – ahlak, medya – iletişim, psikoloji – sosyoloji – felsefe alanlarında makaleler yazarak yarıştıklarını okudum. Yarışmada dereceye girenlere baktığımda ülkemizin her tarafından liseli gençlerin isimlerini gördüm. Gençlerimize fırsat verildiğinde neler başardıklarını, her birisinin işlenmeye hazır bir cevher olduğunu düşündüm ve onlara hayranlık duydum.

Sitede ileri geri dolanırken “Etkileşimli Bilim” bölümünü keşfettim. Burada gençlerin projeleri sergileniyordu. Su roketi tasarlayan bir grup, su koydukları pet şişeye bisiklet pompasıyla hava basıp, sıvı ve gaz basıncı ile pet şişe düzeneğini harekete geçirmişlerdi. Mersin Bozyazı Anadolu Lisesi’nden bir ekip, ilçelerinde kilise öğrencilerinin yalnızlık düzeylerini araştırmıştı. Kastamonu’lu gençler ise ilçelerinde bakırcılık ve dokumacılık mesleklerinin yok olma nedenlerini incelemişti. Birçok projeye göz attım. İleri görüşlü öğretmenlerin bu gençlerin düşünce ve yaratıcılık dünyalarının gelişmesine ne kadar katkıda bulunduğunu;  hem devlet kurumlarının hem de özel kurumların gençlere düşündüklerini hayata geçirmeleri için arka çıkmaları halinde ülkemizin, hatta dünyanın neler kazanabileceğini düşündüm.

Dalgınlaşmıştım ki “En iyi fotoğraflarını buradan paylaş” ikonu beni kendime getirdi. Demek ki bilime ilgilerini fotoğraf sevgileri ile birleştiren gençlere de burada yer vardı.  Bilim ile sanat bu bölümde el ele vermişti. Başka bir alanda videolar, bir başkasında ise uzman bilim insanları  ile söyleşiler vardı. Her başlık öylesine ilginçti ki ayrılmak istemiyordum.


Fotoğraf: Burak Çevik /Antalya Lisesi.  
Konya’nın Beyşehir ilçesinin Huğlu kasabasında bulunan dağın öbür tarafındaki mermer ocağı ile bulutların birleştiği nokta, güneş ve bulutlar rengarenk bir hal alıyor.

Süper Ergen’lerimizin bu siteden mahrum kalması yazık olur, diye düşünüyorum. Bilime meraklı ergenler kendilerini geliştirmelerine yardım edecek birçok konu bulabilecekleri gibi, projelerini sunabilecekleri olanakları ve toplantıları da buradan izleyebilirler. Bilime daha uzak ergenlere ise renkli binbir konu arasından ilgilenecekleri birkaç başlık bulmak ve onları bilime ısındırmak mümkün olabilir. 

Siteyi hazırlayan, içtenlikle alkışlanmayı hak ettiğine inandığım ekip,  “Bilginin sürekli değiştiği ve yenilendiği günümüzde bilimsel gelişmeleri anbean takip etmek hayli önemli. İlgi çekici popüler bilim yazıları ve en son bilimsel haberlerle bilginin izini TÜBİTAK Bilim Genç’te sürebilirsiniz” diyorlar. Bilginin izini süren bir gençlik, hepimizin hayali…

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.