Okul Yaşamı

Sınava Hazırlanma Sürecinde Destekleyici Ebeveyn Olmak

Yazan: Anabilim Eğitim Kurumları / Rehberlik Birimi – 14 Nisan 2017

Lise veya üniversite sınavlarına hazırlanılan dönemlerde ebeveynlerin çocuklarına olan yaklaşımı başarılarına önemli katkılar sağlar. Çünkü anne baba olarak sizler, çocuğunuzun yaşamında en etkili ve en önemli kişilersiniz. Stresin ve heyecanın arttığı son aylarda, doğru bir tutumla ve bazı temel noktalara dikkat ederek, hem çocuğunuzun psikolojik olarak yıpranmasını önleyebilir, hem de başarılı olmasını sağlayabilirsiniz.

Her şeyden önce unutulmaması gerekir ki, her bireyin belli bir zihinsel kapasitesi vardır. Baskı uygulayarak, onu zorlayarak kapasitesini arttıramaz, yeteneklerini değiştiremezsiniz. Çocuğunuzu iyi tanıyarak, onun var olan kapasitesini bilmeli ve onu kendi kapasitesine uygun olarak yönlendirmelisiniz. Maalesef bazen ebeveynler, çocuklarının kapasitesine uymayan ve gerçekçi olmayan beklentilere girmektedir. Yüksek beklentiler, çocuğun kaygı duymasına ve buna bağlı olarak da başarısız olmasına sebep olacaktır. Bu nedenle, onun başarılı olduğu noktaları vurgulayın;başarılı olduğu zamanlarda geri bildirimde bulunarak onu destekleyin. Ona ulaşabileceği hedefler koyun. Beklentilerinizi çocuğunuzun kapasitesine uygun olarak düzenleyin.

Sınava az bir zaman kaldığından dolayı her şeyi yasaklamayın. Çocuğunuzun sadece okula gitmesini ve ders çalışmasını beklemeyin. Yorucu ve zorlayıcı bir süreçten geçtiği için zaman zaman dinlenmesini ve rahatlamasını sağlamanız çok önemlidir. Ona ne yapmak istediğini sorarak ders dışı etkinliklerde bulunmasını sağlayabilirsiniz. Siz de farklı alternatifler yaratıp eğlenceli aktiviteler bulabilirsiniz. Bilgisayar, telefon, tv vb. şeyleri tamamen yasaklamak da yanlış olacaktır. Yasaklamak yerine azaltmak ve kısıtlamak yoluna gidilebilir.

Bu süreçte çocuğunuzun kaygı düzeyini arttırabilecek ifadelerden uzak durun. “Sen çok başarılısın.”, “Sana çok güveniyorum.” gibi kesin ifadeler kullanmaktan kaçının. Böyle bir durumda çocuk, kendisinden çok büyük beklentiler içerisinde olduğunuzu düşünerek sizi hayal kırıklığına uğratmaktan korkacaktır. Yaşadığı başarısızlık korkusu da onun sınav hazırlığını olumsuz yönde etkileyecektir. Ayrıca, “Bu çalışmayla hiçbir okulu kazanamazsın.”, “Başarısızsın”, “Tembelsin” gibi olumsuz ve yıkıcı ifadeler de çocuğunuzun özgüvenini azaltarak başarısız olmasına sebep olacaktır. Doğru olan, motive edici ve cesaret verici bir yaklaşım içinde olmanızdır. Çabasını ve çalışmasını övmenizdir. “Ne kadar çaba sarf ettiğini ve yorulduğunu görüyorum.”, “Çalışmanı takdir ediyorum.” gibi  ifadeler kullanmanız onu motive edecektir. Ayrıca olumlu olan yönlerini vurgulamanız, geliştirilmesi gereken yönlerini geliştirmesi konusunda onu cesaretlendirmeniz gerekir. Aileler her zaman güven verici ve destekleyici bir tutum içerisinde bulunmalıdır.

Aile içi çatışmaları en aza indirin. Çocuklarınız bu dönemde aşırı duyarlı ve kaygılıdır. Kuşkusuz ki veliler de aynı kaygıları yaşamaktadır. Bu nedenle, çatışmaya girme ihtimaliniz yüksektir. Mümkün olduğunca hoşgörülü davranıp kendi kaygılarınızı ona yansıtmayın. Her zaman çok iyi bir dinleyici olun. Sizinle konuşmak istediğinde onu anlamaya çalışın ve onu anladığınızı hissettirin. Duygularını ifade etmesine olanak sağlayın. İyi bir iletişim ortamı oluşturarak rahatça konuşmasını sağlayın. Arada bazı sorular sorarak onu yönlendirin; ”Ders çalışmanı sence neler engelliyor olabilir?”, “Neden başarısız olacağını düşünüyorsun?”, “Bu sana nasıl hissettiriyor?” gibi. Daha çok o konuşmalı siz dinlemelisiniz. Uzun uzun nutuk çeker nitelikte konuşmalar yapmaktan ve kendi yaşantılarınızı anlatıp örnekler vermekten kaçının.

Çocuğunuzun çalışma ortamı evidir. Başarıyı yakalamanın en önemli yollarından biri de bu “çalışma ortamıdır”. Bu nedenle evinizden huzur ve mutluluğu eksik etmeyin. Ailesi olarak “Her zaman yanındayız.” mesajını verin. Size en çok ihtiyacı olan bu süreçte sevginizi ve ilginizi ondan asla eksik etmeyin.

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.