Cinsel Eğitim, Sağlık

Vajinal Halka

Hazırlayan: Dr. Sibel Şensu – 18.01.2017

Doğum kontrolü yöntemlerinden biri, vajinaya hormon emdirilmiş bir halka yerleştirilmesidir.
Bu halka, ince, esnek yapıda plastik bir alettir. Yaklaşık 4 mm kalınlık tave 5.5 cm çaptadır. Tek boyda olmasına rağmen her vajinaya uyabilmektedir. 

İki hormon içermektedir. Bunlar österojen ve progesteron hormonlarıdır. Vajinal halka yerleştirildikten sonra hormonlar yavaşça salgılanmaya başlarlar, kana karışırlar ve diğer hormonal korunma yöntemlerindeki ile aynı etkiyi gösterirler. Yani yumurta oluşumunu ve atılmasını önlerler, rahim iç duvarının hamileliğe uygun şekilde gelişmesini engellerler ve rahim ağzında var olan mukus tıkacını daha da koyu hale getirirler. Bu şekilde, hem spermlerin içeri girmesine engel olurlar, hem ortalıkta dölleyebilecekleri bir yumurta olmaz. Ayrıca, oldu ki bir embriyo oluştu, bu embriyo gelip rahime yerleşemez ve düşer.

Vajinal halkanın ömrü 4 haftadır. Ayda bir yeni bir halkanın vajinaya yerleştirilmesi gerekir. Yerleştirilen halka 3 hafta yerinde kalır ve sonra çıkartılır. Bir hafta beklenir ve bir haftanın sonunda yeni vajinal halka yerleştirilir. Yerleştirme ve çıkartma işlemini kadın kendisi yapabilir. Pek de zor bir işlem olmadığı gibi ağrı, kanama, sancı vs. görülmez.

Eğer adet döngüsünün yani kanamanın ilk günü konursa, o ay hamileliğe karşı korur. Ama daha sonraki günlerde yerleştirilirse ikinci bir yöntemle, örneğin kondom da kullanılarak desteklenmesi gerekir.

Avantajlarını şöyle sıralamak mümkündür;

  • Koruyuculuğu, diğer hormonal yöntemler gibi, %99 kadardır.
  • Kolayca yerleştirilir ve çıkartılır. Bir uzmana yaptırılması gerekmez.
  • Adetleri, daha düzenli ve daha az ağrılı hale getirebilir.
  • Bir ay boyunca korur ve her gün hap almak vs. gibi külfetlere girmek gerekmez.

Bununla birlikte;

  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumadığı akılda tutulmalıdır.
  • Bazen hormonlara bağlı sıkıntılar olabilir. Örneğin, baş ağrısı, göğüslerde hassasiyet, kilo artışı, bulantı gibi…
  • Bazı kadınlar, yerleştirme ve çıkartma işlemini rahatça başaramayabilirler veya bu tür bir işlem gerektiren bir yöntemle korunmak hoşlarına gitmeyebilir.
  • Bazen tam gerektiği şekilde yerleştirilemeyebilir. Bazı hallerde ise kendiliğinden yerinden çıkabilir. Bu durumda koruyuculuğu azalabilir.

KAYNAK: 

Contraception guide www.nhs.uk

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.