Tehlikeler

Bisiklet Kazaları Hakkında Neler Bilmeliyiz?

Yazan: Op. Dr. Gülay Dalkılınç / Genel Cerrahi Uzmanı – 8 Eylül 2017

Yaz geldi, geçiyor bile. Çocukların okul tatili başladı, bitiyor bile. Henüz tatil bitmemişken, geç de olsa yaz kazalarından söz edelim; en çok da bisiklet kazalarından.

Bu tür kazalar yazın sık rastlanılan kazalar arasındadır. Çoğunluğu ufak tefek yara berelerle atlatılsa da “kendi küçük hasarı büyük” yaralanmalara da neden olurlar.

Kazalardan sonra ne yapalım?

Yüzeyel sıyrık ve berelenmelerin meydana geldiği hafif yaralanmalarda yaralı yüzey, sabunlu su ile yıkandıktan sonra antiseptik solüsyonlarla silinip koruyucu olarak antibiyotikli deri merhemleri sürülür.

Böyle hafif atlatılan durumların tersine sık olmasa da,

– Kemik kırıkları,

– Kafada yaralanmalar, 

– Karın ve göğüs yaralanmaları da

görülebilir.

Böyle durumlarda ağrı, şişlik ve kemik kırıkları akla getirilmeli ve travmaya uğrayan bölgenin sabit kalması sağlanmalıdır.

Kafa yaralanmalarında bilinç bulanıklığı, sersemlik hali, bulantı ve kusma gelişebilir.

Karın yaralanmalarında en önemli yakınma ağrıdır. Karında sürekli, zaman zaman artan ağrı, bulantı ve kusma görülebilir.

Göğüs yaralanmalarında ise ağrı, solunum sıkıntısı, nefes alıp verirken batma yakınmaları olur. 

Kaza sonrası bu yakınmaların varlığında ve giderek artan şiddette olması halinde yaralı gecikmeden hastaneye ulaştırılmalıdır.

En basitten en karmaşık yaralanmalara kadar görülen bisiklet kazalarını önlemek için neler yapılmalı?

– Kask kullanılmalı;

– Diz ve dirseklere koruyucu takılmalı;

– Hız yapılmamalı ve

– Bisiklet, uygun alanlarda kullanılmalıdır.

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.