Tehlikeler

Internet İçin Tehlike Sinyalleri

Derleyen: Sibel Şensu – 04.12.2016

Internetsiz bir hayatı artık düşünemeyiz.

Ergen çocuklarımız doğduklarında çoğumuz bilgisayarla çoktan tanışmış, haşır neşir olmuştuk. Onlar bilgisayarla büyüdüler; bilgisayar onlar için evin buzdolabı ya da çamaşır makinesi kadar doğal bir parçası. Internet de öyle. Küçücük yaşta, internette bir şeyler arandığını öğrendiler. Büyüdüklerinde ise kendi başlarına internete girebilmeye, dersleri için veya eğlence amacıyla kullanmaya başladılar. Mail adresleri, facebook hesapları oldu; yazışmaya başladılar. Bir kısmı oyunlara merak saldı ve saatlerini oyunlarla geçirir oldu.

Araştırmalar, çocukların boş zamanlarını birçok internet aktivitesi ile doldurduğunu ortaya koyuyor. Oyunların yanı sıra birbirleri ile haberleşme, mesajlaşma, filmler, videolar veya müzikler indirme gibi aktivitelerle zaman geçiriyorlar. İnternet bağımlısı olanlar ise, normal hayatı ve okul aktivitelerini sürdüremeyenler, bilgisayarsız yapamayanlar yani bilgisayarla yaşamaya hastalık derecesinde bağımlı hale gelenler.

Çocuğunuzda şunlar varsa, internet bağımlısı olabilir ve bir önlem almanız gerekir:

  • Bilgisayar karşısında zamanı unutuyorsa,
  • Uyumak yerine saatlerce bilgisayar karşısında kalıyorsa,
  • Internet bağlantısı kesildiğinde aşırı derecede huzursuz ve sinirli oluyorsa,
  • Günde birkaç kez e-postalarını kontrol ediyorsa,
  • Internete girmesini engellediğinizde aşırı huzursuzlanıyorsa,
  • Ev ödevlerini yapmak yerine bilgisayar başında oyalanıyorsa,
  • Aileyle veya arkadaşlarla olmak yerine bilgisayar başında olmayı seçiyorsa,
  • Internet kullanımı ile ilgili koyduğunuz sınırlara uymuyorsa,
  • Internete girme süresi hakkında yalan söylüyorsa veya kimse yokken gizlice giriyorsa,
  • Internette tanıştığı kişilerle arkadaş oluyorsa,
  • Internet bağlantısı olmadan önce ilgi duyduğu aktivitelere artık ilgi duymuyorsa,
  • Bilgisayar başında olmadığı saatlerde depresyonda, huzursuz, sıkıntılı ise.

Internet kullanımı ile ilgili bazı önlemler

Ergenler arasında internet bağımlılığı giderek daha fazla sorun olmakta. İnternete girebilmek, artık, modern yaşamın vazgeçilmez bir parçası olup hem eğitim hem de eğlence saatlerimiz için önemli.

Ancak, eğlendirici yönü çocuklar için çok çekici olsa da bir o kadar tehlikeli. Sohbet odalarında, bilmedikleri kişilerle konuşmaları veya dünyanın her tarafından kişilerle oyun oynamaları onları tacizlere açık hale getiriyor.

Aynen uyuşturucu veya alkol gibi internet de ergenlere sıkıntılı hislerden veya durumlardan kaçma fırsatı sunuyor. Gün içinde veya uykuda olmaları gereken saatlerde, kendi yarattıkları ve şekillendirdikleri mutlu bir dünyada istemedikleri tüm insanlardan ve sorunlardan uzakta yaşama şansı yakalıyorlar. 

Sorunlu ilişkilerin parçası olan veya sosyal uyum sıkıntıları yaşayan çocuklar, uygunsuz internet kullanımına daha fazla açıklar. Bu çocuklar, kendilerini yalnız, terk edilmiş ve anlaşılmamış hissettikleri için internette tanıştıkları yabancılara sığınma ve özlemini duydukları ilişkileri onlarla yaşama arzuları olabiliyor.

Ebeveynlerin yapabilecekleri şeyler var

Sorunu tartışın
. Her iki ebeveynin de birlikte adım atması çok önemli ve gerekli. İkisi de sorunun ciddiyetini görmeli ve ortak bir hedef saptamalılar. Ortak bir dil kullanmalılar.

İlginizi gösterin. Çocuğunuzu ne kadar sevdiğinizi ve iyi durumda olmasını önemsediğinizi anlatın. Çocuklar davranışlarına karışılmasını bir suçlama ve eleştiri olarak alma eğilimindedir. Çocuğunuza onu suçlamadığınızı anlatın. Bunun yerine onda gördüğünüz bazı değişiklikler hakkında kaygılandığınızı söyleyin. Örneğin yorgun olması, notlarının düşmesi, hobilerini bırakmış olması veya arkadaşlarından uzaklaşmasının sizi düşündürdüğünü anlatın. Onlarla internete girme süresi hakkında anlaşma yapın.

Bilgisayar geçmişini inceleyin. İnternette gezdiği siteleri araştırabilirsiniz. Filtreler koyarak her yere girmesini engelleyebilirsiniz. Siz de internet ve bilgisayar hakkında bilgi edinmek ve en az onun kadar bilgisayara hakim olmak zorundasınız.

Mantıklı kurallar koyun. Uygulayamayacağınız kurallar koymanızın yararı değil zararı olur. Örneğin ödevleri bittikten sonra bir saat ve hafta sonları fazladan birkaç saat internete girmesi uygun olabilir. Koyduğunuz kurallara bağlı kalın.

Bilgisayarı görebileceğiniz bir yere alın. En iyisi bilgisayarı çocuğunuzun odasından çıkartın. 

KAYNAK:

https://www.webroot.com/us/en/home/resources/tips/ethics-and-legal/family-internet-addiction-what-can-parents-do

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.