Sağlık, Tehlikeler

Gençlerin Artan Bir İfade Aracı; Dövme

Yazan: Süper Ergen Ekibi – 5 Ağustos 2022

Arkeologlar, vücut üzerindeki dövme ya da piercing gibi işlemlerin milattan önce 2000 yılında bile mevcut olduğunu söylüyor.  O dönemlerde bu işlemlerin, bir kişinin bir grubun üyesi olduğunu göstermek ya da bir inancı ortaya koymak gibi bir işlevi olduğu sanılıyor. 20. yüzyılın sonlarına doğru özellikle denizciler ve motosiklet tutkunları gibi gruplardaki erkeklerin dövme yaptırmaya başladığını görüyoruz. Giderek hem kadınlar ve hem de erkekler değişik renklerde dövmeleri süsleme olarak tercih etmeye başlıyorlar. Peki günümüzde neden dövme yaptırılıyor? Çok çeşitli nedenler saymak mümkün. Farklı olmayı istemek, özgürlük sembolü olarak görmek, bir iç sesi dışa vurmak ya da moda olan bir uygulamaya katılmak bunlardan bazıları.

Dövmeye hayran olan ve yaptırmak için peşinizde dolanan bir ergen çocuğunuz varsa, onu desteklemek ya da engellemek arasında kararsız kalmış olabilirsiniz. Belki de dövmenin ne olduğunu ve nasıl yapıldığını öğrenerek yola çıksak iyi olur. Günümüzde dövmeyi (tattoo) derinin istenen desen ya da yazı ile süslendiği bir sanat olarak tanımlayabiliriz. Deri antiseptikle temizlendikten sonra boya içeren özel bir mürekkep deri altına steril bir iğne ile aktarılarak yapılıyor. Profesyonel dövme sanatçıları ucunda iğnesi olan motorlu, elektrikli aletlerle dakikada birkaç bin kez deriye girip çıkarak seçilen deseni nakşediyorlar. İşlem dövmenin büyüklüğüne göre dakikalar sürebildiği gibi, birkaç seansta uygulanması da gerekebiliyor. Kullanılan mürekkep inorganik ve organik pigmentlerden ve maddelerden oluşan bir karışım. Pigment olarak kadmium, alüminyum, krom, kobalt, demir, civa, nikel, silikon ve titanyum gibi metaller kullanılabiliyor. Bu metaller çok küçük oranlarda kullanılsa bile insanlar için karsinojen olabildiği ve yaşam boyunca tekrar tekrar kullanılmasının sorun oluşturabileceği akılda tutulmalı.

Peki işlem sırasında acı duyuluyor mu? Birçok kişi işlem sırasında acı hissettiğini söylüyor. Acının azaltılması için doktorun ya da eczacının önerdiği bir kremi işlem yerine sürmek de düşünülebiliyor. İşlem bitince 24 saat süreyle dövme kapatılıyor. Yapıldıktan sonra derinin iyileşip dövmenin en güzel haliyle ortaya çıkması için ise birkaç hafta beklemek gerekebiliyor.

Dövme yaptırma kararının verilmesinde bizi zorlayan konuların en başında, dövme ile ilgili riskler geliyor. Bu risklere göz atalım;

Enfeksiyon riski: Dövme yerinde aşırı kızarma, hassasiyet, durmayan kanama, deride renk değişimi gibi durumlar enfeksiyon olduğunu düşündürür. Birçok mikrop enfeksiyona yol açabilse de, en önemlisi, dövme işlemi nedeniyle hepatit B gibi bir enfeksiyona maruz kalmaktır.  Hepatit C ve HIV geçiş oranlarının da daha yüksek olduğu saptanmıştır. Bu mikrop etkenleri dövme iğnelerinin veya dövme mürekkeplerinin steril olmaması ve birden fazla kişide kullanması nedeniyle bulaşır. Bu nedenle dövme yaptırılan yerin hijyen koşullarına uyduğundan emin olmalısınız.

Alerjik reaksiyonlar: Dövme işlemi sırasında kullanılan mürekkepler seyrek de olsa bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Bazılarında bu reaksiyonlar dövme yapıldıktan yıllar sonra ortaya çıkar.

Granülomlar:  Dövme sırasında deri içine enjekte edilen mürekkep yabancı bir cisim gibi algılanırsa, vücudun savunma hücreleri bu düşmanı sarar ve o alanda sertçe yuvarlak bir kitle oluşur. Granülom denen bu sert kitle yok olmaz ve dövme bölgesinde kalır.

Keloid oluşumu: Bazı kişilerde ise keloid denen anormal yara iyileşmesi reaksiyonuna eğilim vardır. Bu kişilerde bir cerrahi dikiş yerinde yara iyileşirken aşırı miktarda deri oluşur ve deride kabarıklık, düzensizilik ortaya çıkar. Aynı reaksiyon dövme yapılanlarda, iğne yerlerinde de görülebilir.

Aklımızdaki sorular bu kadar mı? Elbette bir de desene ve nereye yapılacağına karar vermek önemli. Dövme yaptırmaya ve ne tür bir desen seçileceğine karar verirken acele etmemek önemli. Çünkü dövmeyi yok etmek zor, pahalı ve ancak kısmen başarılabiliyor. Çalışmalar, pişman olma olasılığının yüksek olduğunu göstermekte. Ayrıca, 2014 yılında yapılan bir araştırmada kişilerin %76’sı dövme ve piercing’in iş başvurularında kendilerine sorun olacağını düşünmüş; %39’u ise dövmesi / piercing’i olan çalışanların iş başvurularında, işe alım kararı veren kişiler üzerinde olumsuz etki yarattığını sanmakta.  Ülkemizde üniversite öğrencileri arasında yapılan bir çalışmada en yüksek dövme yaptırma oranı Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri arasında çıkmış. Elbette iş kolları veya hayat biçimleri dövmenin yaygınlığını ve kabul düzeyini etkiliyor. Yine de ortak düşünce, dövme kararının mümkünse en erken 18 yaşında verilmesi yönünde.

Ülkemizde yapılan araştırmaların da gösterdiği gibi, özellikle sağlık risklerinin anlatıldığı bilgilendirme çalışmalarına ağırlık verilmesi, yasal düzenlemelerin sağlanması ve uygulamaların titizlikle takip edilmesi önemli.

Güzel günler,

KAYNAKLAR:

1)https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/teen/Pages/Tattoos.aspx

2)Breuner CC, Levine DA, AAP THE COMMITTEE ON ADOLESCENCE. Adolescent and Young Adult Tattooing, Piercing, and Scarification. Pediatrics. 2017;140(4):e20171962

3)Karakaş AA. Akd Tıp D / Akd Med J / 2016; 3: 127-132

4)Şenol Y et al. Turk J Dermatol 2014; 3: 141-6

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.