Hastalıklar

Kış Geldi, Nezle ve Gribe Dikkat!

Yazan: Dr. Belgin Çağatay – Çankaya 4 no.lu ASM, Ankara – 26.11.2016

Nezle ile grip birbirleriyle sık karıştırılan enfeksiyonlardır. 

Nezlenin
 nedeni çoğunlukla, solunum yoluyla alındıktan sonra burun mukozasına ve soluk borusuna yerleşen virüslerdir. Kuluçka süresi 1- 4 gün olup, ardından buruna yerleşen virüsler, burnun tıkanmasına neden olurlar. Vücut bu virüsleri atmak için hapşırma ve burun akıntısı gibi tepkiler verir. Buna bazen boğaz ağrısı da eşlik eder. Ses kısıklığı, öksürük, halsizlik, kas ve eklem ağrısı da görülebilir. Ateş genellikle 38 derecenin altındadır. Nezle, acil tedavi gerektiren bir hastalık değildir. Hafif seyreder ve yaklaşık bir hafta sonra kendiliğinden geçmeye başlar. Çocuklar nezleye daha fazla yakalansa da, yetişkinlerde de sık görülür. Sadece çocuklar, hastalığa karşı biraz daha hassastır. Bir çocuk yılda 4 – 5 kez nezle olabilir. Bir yetişkin ise yılda 2 – 3 kez nezleye yakalanabilir.

Grip de virüslerin neden olduğu bir hastalık olsa da, yüksek ateşle seyreden daha ciddi bir durumdur. Titreme ve kas ağrısı belirgindir. Kuluçka süresi 2 – 3 gündür. Daha sonra baş ağrısı, yorgunluk, boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırık ve kuru öksürük ortaya çıkar. Ateş çoğu kez 38°C’nin üzerindedir. Belirtiler genellikle 2 – 3 günden sonra hafifler. 

Şunu bilmeliyiz ki, grip aşısı olmasına rağmen nezlenin aşısı yoktur.

NEZLENİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hapşırma, burun tıkanıklığı ve akıntı vardır. Kusma görülebilir ve boğazda kaşınma vardır. Ateş ilk günler yüksektir, ama daha sonra düşer. İştah kaybı ve ishal görülebilir. Hastanın genel sağlık durumunda bir bozukluk yoktur.

Nezle 10 gün içinde geçmezse, balgamlı öksürük, kulak ağrısı, yüksek ateş ve işitme problemi gelişebilir. Bu durumda, bronşit, zatürre, orta kulak iltihabı gibi diğer enfeksiyonlar ortaya çıkmış olabilir. Nezlenin en ağır dönemi bir iki gün sürer.

NEZLE TEDAVİSİ NASILDIR?

Nezleyi kendi başınıza da tedavi edebilirsiniz. Çok ciddi seyreden bir hastalık değildir. Yalnız ilaç almanız gerektiğinde doktorunuza başvurmanızda fayda vardır. Alınacak önlemler ve tedavi şekli griple aynıdır.

Antibiyotikler, viral enfeksiyonlarda etkili değildir. Kullanılmasının bir yararı yoktur. Antibiyotiklere ancak bakteriyel komplikasyonlar gelişirse (sinüzit, orta kulak iltihabı, zatürre gibi) ihtiyaç vardır. Ağrı kesici, ateş düşürücü, antihistaminik ilaçlar ve burun açıcı spreyler şikayetlerin giderilmesinde yardımcı olur.

Öncelikle nezleli kişilerin bol sulu besinlerle beslenmesi gerekir. Bol miktarda C vitamini almak vücut direncini arttırır. Hastalık boyunca başka kişilerden uzak durmak hastalığın onlara bulaşmasını engeller. Bu konuda hassas davranmakta fayda vardır. Ilık ve rahat bir ortamda bulunmak ve ağır fizik aktivitelerinden uzak durmak önerilir. Dinlenmek, iyileşmeyi kolaylaştırır ve hızlandırır. Ateş ve diğer belirtilerin ağır seyrettiği durumda yatak istirahati faydalıdır. Mukusu yumuşatmak, drenajı sağlamak ve kaybolan sıvıyı tekrar kazanmak için günde en az 8 bardak sıvı önerilir.

NEZLEDEN KORUNMAK İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER NELERDİR?

  • Her gün meyve ve sebze ağırlıklı beslenmeye özen gösterin.
  • Şartlarınız doğrultusunda mümkün olduğu kadar sağlıklı yaşamaya dikkat edin.
  • Düzenli bir egzersiz yapabilirsiniz. Yürüyüş de buna dahildir. Her gün bir saat yürümek, birçok rahatsızlığın önüne geçer.
  • Sigara içen kişiler, soğuk algınlıklarına, boğaz ağrılarına, enfeksiyonlara ve öksürüğe, sigara içmeyen kişilere göre daha yatkındır. Mutlaka sigarayı bırakmanız gereklidir.
  • Ellerinizi sık sık yıkamaya özen gösterin. Nezleye neden olan mikroplar, dokunduğunuz her yerden bulaşabilir. Ayrıca ellerinizi, gözünüze, ağzınıza, burnunuza sürmekten kaçının. Kağıt mendil kullanın ve sık değiştirin.
  • Kalabalık ortamlarda fazla bulunmak, hastalığa neden olan mikropların solunum yoluyla vücuda girmesinden dolayı, sizin için tehlikelidir. Eğer siz hastaysanız, toplumun diğer bireylerinin sağlığı için bu yerlerden uzak durmalı, mümkünse işe gitmemelisiniz.
  • Başkalarının mendillerini, havlu ve bardağını kullanmayın.
  • Grip, nezleden farklıdır ve gripten korunmanın bir yolu da grip aşısıdır. Grip aşısının, Eylül – Ekim aylarında yapılması ve aşılamanın aralık ayından önce bitirilmesi önerilir.

GRİP AŞISININ ÖNERİLDİĞİ DURUMLAR NELERDİR?

  • Kronik kalp ve akciğer hastalığı olan (astım gibi) yetişkin ve çocuklar,
  • Kronik metabolik hastalıklar (diyabet), böbrek hastalıkları, bağışıklık sisteminde yetersizlik durumları, nörolojik ya da nöromüsküler hastalığı olan çocuklar,
  • 65 yaş ve üzerindekiler,
  • Risk grubundaki kişiler, doktor, hemşire, hastabakıcı, kreş ve huzurevi çalışanları,
  • Uzun süre aspirin tedavisi alan çocuk ve yetişkinler.

NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURMAK GEREKİR?

Nefes almada zorlanıyorsanız,

Ateşiniz çok yüksekse,

Balgamlı öksürüğünüz varsa,

10 gün dolmasına rağmen nezle hala sürüyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Her tür hastalıktan uzak sağlıklı günler dileriz.

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.