Yaşam

2021 yazında ülkemiz alevlere teslim oldu

28 Temmuz 2021’de başlayıp iki haftadan uzun süren orman yangınları, Ege ve Akdeniz bölgelerinde büyük acılara yol açtı. Bildirilenlere göre Manavgat’ta 57 bin, Marmaris’te 13 bin, Bodrum’da 12 bin, Köyceğiz’de 1600 ve Gündoğmuş’ta 700 kadar olmak üzere 90 bin hektar kadar alan yandı. Türkiye’de 2008 ila 2020’de her yıl ortalama 20 bin 760 hektarlık alan yanarken, 2021’in Ocak ile Ağustos ayları arasında 177 bin 500 hektar kadar alanın kül olduğu belirtiliyor ve bunun yaklaşık 250 bin futbol sahası büyüklüğünde bir alan olduğu ifade ediliyor. 

Ortalama sıcaklıklardaki artışlar, havadaki nem oranının gitgide düşmesi, sıklığı ve şiddeti artan sıcak dalgaları, orman yangınlarının çıkması için tehlike oluşturan koşullar. İklim değişikliği dediğimiz durum dünyanın endüstri devrimleri dönemine göre ortalama 1,2 derece daha sıcak olmasına yol açmış.  Büyük orman yangınlarıyla ilgili yapılan birçok araştırmada yangın ve iklim değişikliği arasındaki ilişki ortaya konmuş.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden edindiğimiz bilgilere göre, iklim değişikliğiyle birlikte sıcaklığın yükselmesi ve kuraklığın artması yangınların sayısında ciddi artışlara neden olsa da, yangının başlaması için iklim koşullarının yanı sıra havadaki oksijen, sıcaklık ve yakıt olarak adlandırılan orman tabanında bulunan otsu veya ince yanıcı materyallerin belli bir oranda bir araya gelerek yanma reaksiyonu vermesi gerekmekte.

Araştırmalar, gelecekte çok sıcak iklim koşulları altında yangın sezonlarının uzayacağını ve orman yangınlarının sayısında ciddi artışlar olacağını göstermekte ve bu durum, orman yangınlarının önceden daha iyi tahmin edilebilmesi için, yangın – iklim ilişkisini daha iyi anlama ve daha güvenilir modellerin geliştirilmesi ihtiyacını ortaya koymakta.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, orman yangınlarının nedenlerini şöyle sıralıyor: İhmal ve dikkatsizlik, ormanda güvenlik tedbiri alınmadan ateş yakılması, yakılan ateşin söndürülmeden bırakılması, sönmemiş sigara izmariti ve kibritin yere atılması, orman içinde veya bitişiğindeki tarlalarda istenmeyen ot veya anızın yakılması, gece aydınlatma için ormanda ateşle dolaşılması, cam ve cam kırıklarının ormanda bırakılması, çocukların orman içinde ateşle oynamaları, kasıtlı çıkarılan yangınlar, örneğin, tarla veya otlakları genişletmek için ormanın bilerek yakılması, orman içinde yapılan kanunsuz işleri gizlemek için yangın çıkarılması, birilerinden intikam almak veya bir şeyi sabote etmek için yangın çıkarılması, yabani hayvanları uzaklaştırmak için yangın çıkarılması. Sonuçta ortaya çıkan orman yangını ile biyolojik çeşitlilik zarar görmekte, orman canlılarının yaşam alanı ortadan kalkmakta, erezyon, sel – taşkın ve hava kirliliği gibi doğal afetlerin sayısı ve hızı artmakta,  sıcaklık, rüzgâr, nem ve yağış gibi iklim sistemleri bozulmakta.

Son olarak, Grenpeace İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Onur Akgül’e kulak verelim:Türkiye özelinde, Paris Anlaşması’nı TBMM’de onaylayarak bu mücadeledeki ciddiyetimizi gösterme ve tüm nüfusu iklim seferberliğine çağırma şansımız var. Dahası, elektrik üretiminde yüzde 60’lardan daha yüksek orandaki fosil yakıt bağımlılığımızı ortadan kaldırma, kömürlü termik santralleri kapatma, yenilenebilir enerji yatırımlarını hızlandırma sorumluluğumuz var. Ormanları, tarım alanlarını, su varlıklarını koruma sorumluluğumuz var. Fosil yakıta dayalı yaşam biçimi artık geçmiş çağların ilmi. Bizim yarının iklim ve çevre dostu dünyasını kurmaya ihtiyacımız var. Şehirleri ve diğer yerleşim yerlerini, uyum ve etki azaltma politikaları temelinde yeniden tasarlamaya ihtiyacımız var.”

Ekolojik bakış açısına sahip gençler yetiştirmek kadar doğaya sahip çıkmak ve gelecek nesillere sağlıklı bir doğal yaşam bırakmak da görevimiz. 2021 yazında çok büyük boyutta yaşadığımız bu felaketlerin tekrarlanmaması için ciddi önlemlerin alınması ve kaçınılmaz yangınlarla hızla ve etkili şekilde mücadele edilebilmesi için gerekenlerin ivedilikle yapılması isteğiyle etkilenen herkese geçmiş olsun diyor, yaralanan tüm canlıların biran önce şifa bulmasını diliyoruz.

Urfalı çocuk yangının simgelerinden biri oldu*

KAYNAKLAR:

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi. climatechange.boun.edu.tr/orman-yanginlari-sebepleri-ve-sonuclari/

afad.gov.tr/yanginlara-karsi-alinmasi-gereken-onlemler

Doğanay S.  Türkiye’de Orman Yangınları Ve Alınması Gereken Önlemler. Eastern Geographical Review 11; 31

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü. www.mgm.gov.tr

google.com/amp/s/tr.euronews.com/amp/2021/08/15/turkiye-de-2021-de-yanan-ormanl-k-alan-miktar-gecen-y-llara-gore-yuzde-755-artt

* Foto: https://www.ajansurfa.com/gundem/urfali-cocuk-yanginin-simgelerinden-biri-oldu-h62836.html

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.