İlişkiler

Olumlu Aile İlişkileri Kurmak İçin İpuçları

Yazan: Sibel Şensu – 30 Eylül 2017

Bu yazımızda sizlerle olumlu aile ilişkileri için birkaç ipucu paylaşmak istedik.

  • Yemek saatlerinde bir arada olun. Yemek saatleri, özellikle akşam yemeği, genellikle, tüm ailenin evde olduğu, gün içinde geçen olayların konuşulduğu ve gelecek günler hakkında planların yapıldığı saatlerdir. Yemek sofrasında herkesin konuşabileceği bir ortam yaratmaya çalışın. Çocuklarınızın ağzından lafları almak yerine onlara söz verin ve onları dinleyin. Televizyonu ya da telefonları sofraya getirmeyin.
  • Ev dışında birlikte geçirilecek zamanlar yaratın. Hafta sonu veya tatil günlerinde herkesin hoşuna gidecek aktiviteler planlayın. Herkes gidilecek yer veya yapılacak aktivite hakkında aynı fikirde değilse, istekleri sıraya sokun ya da kura çekin. Seçimlerde ve kararlarda adaletli davranın.
  • Çocuğunuzla baş başa zaman geçirin. Tüm aile ile birlikte gezmek güzeldir, ama onunla yalnız geçireceğiniz zamanlar da ilişkinize farklı değerler kazandırır. Birden çok çocuğunuz varsa, her biri ile ayrı ayrı özel zamanlar geçirmeye çalışın. Duygularınızı, düşüncelerinizi paylaşın, onu dinleyin.
  • Çocuğunuzun başarılarını kutlayın, hayal kırıklıklarını ciddiye alın, hobilerine değer verin. Sizin de aynı spor ya da sanat dallarından, aynı tür müzikten ya da filmlerden hoşlanıyor olmanız gerekmez. Sadece onu ve onun ilgi alanlarını önemsediğinizi bilmesi yeter.
  • Aile gelenekleriniz, ritüelleriniz veya rutin aktiviteleriniz olsun. Örneğin, her pazar sabahı simit – peynir yiyor olabilirsiniz. Ya da ayın ilk Cuma akşamı film geceniz olabilir. Bayramın ilk sabahı büyük aile kahvaltısında buluşabilirsiniz. Her ailenin alışkanlıkları, gelenekleri farklıdır. Önemli olan, çocuğunuzun bu gelenekler aracılığıyla sizinle ve ailesi ile kuracağı bir bağı olmasıdır.
  • Aile düzeninde ona da bazı sorumluluklar verin. Bütün araştırmalar çocuğun bir misafir gibi evin nimetlerinden faydalanması yerine evin düzenine katkıda bulunmasının, yaşına, gücüne ve becerilerine uygun sorumluluklar almasının olumlu yönlerinden söz ediyor. Sofrayı kurup kaldırma, çöpü dışarı çıkartma, yaşlı ya da hasta bir aile üyesine yardımcı olma ya da kardeşi ile ilgilenme sorumluluğu verilmiş çocukların kendilerini daha iyi hissettikleri biliniyor.
  • Ailenin sınırları ve kuralları olsun. Araştırmalara göre, bunlar ergenlerin olacakları öngörebilmelerini ve kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlar. Kurallar akıl dışı olmamalı ve üstünde uzlaşılmalıdır. Elbette her ailenin kendi sınırları var, ama bu sınırlar toplumla aşırı çelişki halinde ise durumun bir daha gözden geçirilmesi gerekir.
  • Sorun çözme toplantılarında buluşun. Bir sorun olduğunda ya da rutin bir şekilde tüm aile bireyleri ile toplanın, sorunu tartışın ve çözümler bulmaya çalışın. Herkesin fikrini söylemesine ve çözüme katılmasına olanak verin. Adil ve akılcı olun. 
  • Çaresiz kaldığınızda, bu konuda eğitim almış, deneyim kazanmış kişiler olan aile danışmanlarından yardım istemekten çekinmeyin.

Kaynaklar:

  1. http://raisingchildren.net.au/articles/family_relationships_teenagers.html/context/1101
  2. Ergenlerle İletişim Sanatı. Downshire J, Grew N. İş Bankası Kültür Yayınları.
  3. Çocuk ve Ergenle Doğru İletişim. Özkaynak Ö A. Ekinoks Yayınevi.
  4. Çocuklarla ve Gençlerle İletişime Geçmenin 25 Yöntemi. Mountrose P. Kariyer Yayınları

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.