Kültür, Sanat, Spor

Yoga ve Ergenlik

Yazan: Eğt. Ece Gökyar – 20.11.2016

Yoga, bugüne dek dünya üzerinde pek çok insana sayısız fayda sağladı. Öyle ya da böyle çoğumuz yoganın dünyasına bir şekilde adım attık. 

Ben de bu yazıyı, bundan neredeyse 20 yıl önce yoga dünyasına adım atmış ve bir süreden beridir de “Yoga Eğitmeni” kimliğini seçmiş bir kişi olarak kaleme alıyorum. 

Kimimiz sadece adını duydu, kimimiz hakkında az çok araştırma yaptı, kimimiz salt merak duymanın ötesine geçip bizzat deneyim kazanmaya çalıştı. Kimimiz ona inandı, tutkuyla bağlandı. Kimimiz bir heves başlayıp yolun bir yerlerinde “pes” dedi. Gerçek olan şu ki Yoga, biz onunla ne kadar ilgilenirsek ilgilenelim, beş bin yıl öncesine uzanan engin bir felsefe ve dünya görüşüyle her kesimden insana kucak açmaya devam ediyor.

İster sanat, ister bilim, ister yol, yöntem, öğreti, disiplin, felsefe ya da başka bir şekilde adlandırın, insan yoga ile ne kadar erken yaşta tanışırsa o denli faydasını görüyor. Mucize gibi ama, her şeye sevgiyle yaklaşan, barış ve huzur odaklı bir insan haline geliyor. Vizyon, anlayış, saygı, güven ve bütünsel sağlık olumlu yönde gelişiyor.

Bu gerçekle yüzleşince, genç yaşlı, kadın erkek, hamile ya da çocuk herkese ulaşmaya, kendini sevdirmeye hatta biraz daha ileri gidip hayatlarımızın sonsuza dek ayrılmaz bir parçası olmaya gönüllü olan yoga meselesine bir de yanı başımızdaki ergene sağlayacağı faydalar gözüyle bakalım dedik.

Eğer sevgili ergenlerimiz yoga ile ilgilenirlerse neler oluyormuş buyurun hep birlikte bakalım.

FİZİKİ SEVİYEDE FAYDALAR

Güç; Kas ve kemikleri güçleniyor.

Esneklik; Kasları uzuyor, eklem hareketleri artıyor.

Duruş; Bedenin çalışma prensibi, sağlıklı hareket kalıpları ve ideal duruş konularında bilgileri artıyor; bedenlerinden utanmak yerine, doğru şekilde gelişmesini sağlayarak, onunla barışık olmayı öğreniyorlar.

Gevşeme; Hareketsiz kalabilme ve bedenen gevşeme konularında beceri kazanıyorlar.

Nefes; Aklın içinde bulunduğu halin bir yansıması olarak kendi nefeslerine dikkat etmeye başlıyor, böylelikle rahatlayıp tüm gerginliklerinden kurtulmayı öğreniyorlar.

Sağlamlık ve Denge; Bedensel koordinasyon sayesinde yaralanmalardan korunarak bedenlerini dengeli bir şekilde kullanma alışkanlığı kazanıyorlar.

Enerji; Enerji seviyeleri düştüğünde canlılık kazanıyor, aşırı hareketlilik olduğunda ise dengeli bir enerji düzeyine kavuşuyorlar.

AKIL SEVİYESİNDE FAYDALAR

Stres Yönetimi; Düşüncelerini olumlu şekilde yönlendirerek strese karşı olan tepkilerini azaltmayı ve böylelikle sinir sistemlerini sakinleştirmeyi öğreniyor, oksitosin hormonundaki artış ile kendilerini daha iyi hissediyorlar.

Karar Alma; Kendileri ve başkaları için doğru, hızlı ve sağlıklı kararlar alır hale geliyorlar.

Konsantrasyon; Nefes ve beden üzerine yoğunlaşma becerileri kazanarak, daha disiplinli, öğrenmeye istekli, kolay öğrenen ve öğrendiklerini uzun süre hafızada tutabilen bireyler haline geliyorlar.

Özbenlik; Her tür medyanın ve içinde yaşadıkları kültürün dayatmalarından bağımsız olarak kendilerini tanımaya ve özbenliklerini kazanmaya başlıyorlar.  

Kabullenme; Bedenleri ile neler yapabileceklerini görerek, kendini ve başkalarını yargılama konusunda anlayış geliştiriyor, öfke ve kaygıyla baş edebilen, hoşgörülü, yerinde ve yapıcı eleştiriler yapan bireyler haline gelmeye başlıyorlar.  

Merak; Bedenlerini keşfetme, anlama ve onu kullanma konusunda oluşan meraklarını gideriyorlar.

RUHSAL SEVİYEDE FAYDALAR

Merhamet; Nazik, şefkatli ve şiddetten uzak yönlerini açığa çıkarmaları mümkün oluyor, çevre bilinci yüksek bireyler haline geliyorlar.

Bağ Kurma; Kendileri, yakın çevreleri ve içinde yaşadıkları evrenle olan bağları kuvvetleniyor.

Varoluş; Uyuşuk ve hüzün dolu bir ruhsal düzeyden çıkarak, aslen farkındalığı yüksek, duyguları güçlü, duyarlı ve varlığı anlam taşıyan bireyler olduklarını fark etmeleri mümkün oluyor.

Sezgi; Kendi iç seslerine kulak vermeleri, hislerine güvenmeleri ve kendileriyle bağlantı kurmaları konusunda kılavuzluk almış oluyorlar.

Özellikle ergenlikle birlikte ortaya çıkan kimlik arayışıiletişim problemleri, çatışmalar, kaygılar, sınırlar, kararlar, sorumluluklar, beklentiler ve çözümlenmeyi bekleyen daha nice nice konunun belki tek bir çözüm yolu olamaz. 

Ancak getirilerini görmek için, hiç değilse bir süreliğine, yoganın dünyasına girmeye değmez mi? 

Kim bilir belki sevgili ergenlerimize örnek olmak için önce siz yoganın dünyasına girersiniz.

Kim bilir belki de hiç ummadığınız halde önce siz sıkı bir yoga sevdalısı haline gelirsiniz.

Kimbilir…

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.