Kültür, Sanat, Spor

Atamızın Gözünden Sporun Önemi

Yazan: Süper Ergen Ekibi – 10 Kasım 2022

Atamızı, özlem ve saygıyla andığımız bu 10 Kasım gününü O’nun spora bakışına ve sporun kendi yaşamındaki yerine ayırmak istedik.

Atamız Türk ulusuna ve gençliğe sınırsız bir sevgi ve güven duyuyordu. Bunu her alanda birçok demecinden anlıyoruz. Spor alanındaki inancı da öyle büyüktü ki, “ İnsanımız anadan doğma sporcudur. Henüz yürümeye başlayan köy çocuklarını bile harman yerinde güreşirken görürsünüz. Ata en çok ve iyi binen yalnız Türk erkekleri değildir. Türk kadını da bu işi iyi bilir.” demişti.

Ulu Atatürk, Cumhuriyetin hem düşünceleri, hem bilgisi, hem de vücudu güçlü koruyuculara ihtiyacı olduğunu düşünüyordu. Türk gençliğinin spor sayesinde daha da güçlenmesini istiyordu. Cumhuriyetin ilk hükümet programında Beden Eğitimi derslerinin okutulmasını şart koşmuş ve Milli Eğitim programında yer alması için emir vermişti. Beden Eğitimi öğretmeni yetiştiren okulların açılmasını, okul mezun verene kadar kurslar düzenlenmesini istemiş ve kurulan komisyonda Avrupa’da Beden Eğitimi öğrenimi yapmış olan Ali Sami Yen Bey’i görevlendirmişti. Dünyada ilk defa Beden Eğitimini mecburi kılan devlet adamı Atamız idi.

Büyük Atatürk ülkemizde sporun yerleşmesi ve gelişmesi için birçok adım attı. 1922’de kurulan Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı ülkemizin ilk spor kuruluşu oldu. 1924’de ilk spor kongresi gerçekleştirildi ve yıllarca devam eden bu kongreler pek çok gelişmeye öncülük etti. 1928 yılında Gençler Liginin oluşturulması Türk futbolunun gelişimi için büyük bir basamak idi. 1930 yılında ise at yarışlarının gelişimi için Türkiye Binicilik Federasyonu kuruldu. Atamız, gençlere bir bayram armağan ederek bu konuya ne kadar önem verdiğini bir kez daha gösterdi ve gençler bayramlarını ilk kez 19 Mayıs 1926’da Samsun’da kutladılar.

Ulu Önderimiz gençlere şöyle demektedir; “Dünyada spor hayatı ve spor dünyası çok önemlidir. Bu kadar önemli olan spor hayatı bizim için daha da önemlidir. Size açıkça söylemeliyim ki, başarmak için milletçe sporun değerini anlamak, kalpten inanmak ve vatani görev saymak gerekir. İşte sizin omuzlarınızdaki ağır yük bu gerçeği ortaya çıkarmaktır.

Büyük Önderimizin sporcunun “zeki, çevik ve namuslusunu sevdiğini” biliyoruz. “Spor, yalnız bedensel becerilerin bir üstünlüğü sayılmaz. İdrak ve ahlak da bu işe yardım eder. Zeka ve kavrayışı geri olan güçlü insanlar, zeka ve kavrayışı yerinde olan daha az güçlü insanlarla başa çıkamazlar.” diye düşünmektedir, Atamız. Bu nedenle, yetişmekte olan bir gençte spor, bilim ve ahlakın birlikte yeşermesini istemektedir.

Atamızın kendi yaşamında sporun yerine gelirsek, çocukluk yıllarından itibaren sporun her dalı ile hep ilgili olsa da, güreşe ayrı bir sevgi duyduğunu okuyoruz. Çocukluk arkadaşı Asaf İlbay şöyle anlatıyor: “Kuvvetli ve cesaretli insanlara hayranlık duyardı. Güreşe bayılır, mahalle çocuklarını sık sık güreştirir, seyrine doyamazdı.” Öte yandan, siyah beyaz hatıralarda O’nu Florya Köşkü’nde kaldığı zamanlarda keyifle yüzerken ya da kürek çekerken görüyoruz. Askerlik yıllarının başında jimnastik dersleri aldığını öğreniyor, bilardoyu sevdiğini ve İsmet İnönü ve Nuri Conker gibi arkadaşlarıyla oynadığını okuyoruz. Biniciliğe hayatı boyunca devam ettiği, cirit ve at yarışları izlemeyi sevdiği de anlatılıyor.

Atamızın gençliğe verdiği değeri minnetle hatırlarken, şunu da biliyoruz ki, Atamız için gençlik kavramı zaman zaman yaş sınırlarını aşmış, “genç fikirli, doğruyu gören ve anlayan” anlamına da gelmiştir. O’nu kaybettiğimiz günün 84.  yıldönümünde aziz hatırası önünde saygıyla eğilirken, istediği gençliği hep beraber oluşturmanın görevimiz olduğunun da bilinci içindeyiz.

KAYNAKLAR:

  1. https://turkcetarih.com/kisiler/ataturk/ataturkun-soylev-ve-demecleri/spor-hayati-irk-meselesidir/
  2. Atatürk’ün sporla ilgili düşünceleri. Sezai Işkın, Tokat Güneş Haber.
  3. Ebasan Y. Atatürk ve Spor. dergipark.org.tr/en/download/article-file/1027954
  4. Atatürk’ün konuşmalarından sporla ilgili örnekler. Prof. Dr. Füsun Öztürk Kuter. Toplumsal Boyutlarıyla Spor.
  5. https://blog.decathlon.com.tr/2021/05/19/19-mayis-ruhu-ataturkun-spora-bakis-acisi/

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.