Gezi

Ankara Etnografya Müzesi’nde Bir Gün

Yazan: Sibel Şensu – 18 Temmuz 2017

Yetişmekte olan çocuklarınızla başkent Ankara’da gezmeye ayıracağınız bir gününüz varsa ve gezerken, geçmiş, tarihimiz ve kültürümüz üzerinde düşünebileceğiniz, bilgi dağarcığınızı zenginleştirecek bir yer arıyorsanız, ilk resmi müzemiz olan Etnografya Müzesi’ni asla göz ardı etmemenizi öneririz. Altındağ ilçesinde Namazgah Tepesi denen yerde yer alan bu güzel müze, hem binası hem de içinde yer alan eserler nedeni ile zaman ayırmaya değerdir.

İlk kez 18 Temmuz 1930’da konuklarına kapılarını açan Etnografya Müzesi’nin mimarı Arif Hikmet (Koyunoğlu), Cumhuriyetin ilk dönemindeki en önemli mimarlardan biri olarak tanıtılıyor. Binanın önünde at üzerinde bir Atatürk heykeli var ki bu heykel müzenin kuruluşuna ön ayak olan ve açılmadan önce ilk ziyareti gerçekleştiren Ulu Önder’e bir teşekkür olarak kabul edilebilir. 

Müze binası eski Türk mimarisinden ilham alınarak tasarlanmış, Anadolu’ya has mimari özellikler kullanılmış. Binaya 24 basamaklı bir merdivenle çıkılan anıtsal bir platform ve dört sütunlu üçlü bir giriş sistemi ile girilmekte.

Etnografya, kültürleri ve kültür oluşumlarını araştıran bilim olarak tanımlanabilir. Yunancadan gelen bir sözcük olup, insanlar ya da toplum anlamına gelen “ethnos” ile yazım, yazma, çizme anlamlarına gelen “graphein” kelimelerinin bir araya gelmesi ile oluşmuştur. Toplumların yaşayış, gelenek, örf ve âdetlerini inceleyen bir bilimdir. 

Ankara Etnografya Müzesi’nde kültürümüzün Selçuklu Devri’nden günümüze kadar devam eden örnekleri sergilenmektedir. Müzede, Anadolu’nun çeşitli yörelerinden derlenmiş halk giysileri, süs eşyaları, Uşak, Gördes, Bergama, Kula, Milas, Ladik, Karaman, Niğde, Kırşehir yörelerine ait halı ve kilimler, Anadolu maden sanatını temsil eden çok çeşitli eserler, Osmanlı Devri yayları, okları, tüfekler, kılıçlar, yazı sanatımızın güzel örneklerinden levhalar, çiniler ve porselenler ve ağaç işçiliğimizden örnekler yer almaktadır.

Diğer müzelerdeki saygı uyandıran atmosferi burada da hisseder, ayak uçlarınıza basarak sessizce dolaşırsınız salonları. Hoş ışıklandırılmış, sade, zarif camekanlar arkasında, özenle toplanıp bir araya konmuş nadide eserler ziyaretçilerini beklerler.  

Anadolu’nun dört bir köşesinden derlenen bu değerli eserlerin yanı sıra müzede, Anadolu etnografya ve folklorunu ve sanat tarihini anlatan eserleri içeren bir ihtisas kütüphanesi de bulunmaktadır.

Müzenin bir başka önemli özelliği ise Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşının 1953’de Anıtkabir’e nakline değin burada kalmış olmasıdır. Atatürk’ün anısına hürmeten, bu özel bölüm olduğu gibi korunmaktadır.

Tarihimizin ve kültürümüzün hazinesi diyebileceğimiz Ankara Etnografya Müzesi, servetini paylaşmak üzere ziyaretinizi beklemekte… Zenginleşerek ayrılacağınıza emin olabilirsiniz.

Not:

Müze Kızılay Meydanı’na ortalama 2 – 2,5 km uzaklıktadır. 
Her gün, öğle saatleri dahil olmak üzere ziyarete açıktır. 
Dini bayramların 1. günü saat 13.30’da ziyarete açılır. 

Ziyaret saatleri;

Kış Uygulaması: 31 Ekim – 14 Nisan tarihleri arasında 08:30 – 17:00

Yaz Uygulaması: 15 Nisan – 30 Ekim tarihleri arasında 08:30 – 19.00

Adres: Hacettepe Mahallesi Türkocağı Sokak No: 4 Opera – Sıhhiye / ANKARA 
Telefon (santral): (312) 311 30 07 – 310 87 95

KAYNAKLAR:

www.etnografyamuzesi.gov.tr/

www.kultur.gov.tr

www.kulturvarliklari.gov.tr

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.