Özel Ergenler

Caner’in Alkışlanmaya Değer Müzik Yolculuğu

Yazan: Dilek Ergen – 08.01.2017

Bursa Nilüfer Belediyesi, genç müzisyenleri saygın bir rekabet ortamında müzikal yetenekleri konusunda teşvik etmek, özgüvenlerini pekiştirmelerine destek olmak ve müzik kariyerlerini geliştirmelerini sağlamak amacıyla 10 – 14 Aralık 2016 tarihleri arasında “1. Bursa Nilüfer Uluslararası Piyano Yarışması & Müzik Festivali” düzenledi.

Programda, “Festival Katılımcı Konserleri”, “Ustalık Sınıfları”, “Yarışma”ve “Seminerler” gibi müzikseverlerin ilgisini çekecek birçok etkinlik de yer aldı.

Festival kapsamında 9-32 yaş arası 7 ayrı kategoride yapılan yarışma, tüm dünya ülkelerinden katılımcılara açıktı. Türkiye, Sovyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki müzik okullarından gelen jüri üyeleri karşısında yaklaşık 135 yarışmacı ter döktü. Açılışta Gülsin Onay ve kapanışta ise Fazıl Say konserleri nefesleri kesti.

2 yaşındayken otizm tanısı konulan Caner, bugün 28 yaşında ve kendi yaş grubunda festivaldeki tek otizmli yarışmacı olarak yarıştı. İlk konserini Nisan 2010’da veren kocaman yürekli Caner Serin’in 9 yıl önce başlayan müzik eğitimi, her gün düzenli piyano dersine son 2 yıldır da gitar dersi eklenerek devam etmektedir.

Bursa’da yarışma sırasında

Kendisi fark ettirmese de, müzik konusunda hırslı ve heyecanlı, bizlerde bunu gözlemleyebiliyoruz.

Tekirdağ Konseri

Sözün burasında, müzik ve otizm bağlantısı konusunda bir parantez açmak isterim. Duygu aktarımı sağlaması nedeniyle müzik,bir iletişim biçimidir ve otistik kişiler, müzikle kurulan iletişime karşı kayıtsız değildirler. Müziğin içinde barındırdığı ruh halini son derece iyi anlar ve buna uygun şekilde karşılık verirler. Bu da otistik kişinin iç dünyası ile dışındaki çevre arasında bir bağ kurmasına yardımcı olur.

Aynı zamanda müzik, kavramlar arasında ilişki kurma, rahatlama, öğrenme ve kendini ifade etme konularında da destek olabilir. Araştırmalar, pek çok otistik bireyin müziğe olumlu yanıt verdiğini,bu kişilerin çevreye olan ilgilerinin müzik sayesinde arttığını göstermektedir. Kendini tanıma, özsaygı ve bir konuda uzmanlaşma konularında da müzikle yapılan terapi son derece faydalıdır. Üstelik otizmli birçok kişi, müzik konusunda doğuştan gelen bir yeteneğe de sahiptir.

Yarışmaya geri dönersek, Caner dereceye giremedi, ama güler yüzü ve cesareti ile gönülleri fethetti.

Bursa’da yarışma sonrası kutlama

Festival Komitesi’nin de otizme ilişkin farkındalık sağlanması açısından gösterdiği hassasiyet çok önemliydi. Umarız, bu ve benzeri festivaller her sene gitgide büyüyerek devam eder.

Senin de yolun açık olsun Caner. İyi ki varsın…

Gaziantep’te evinde

Dilerseniz aşağıdaki bağlantıyı tıklayarak, 25.03.2014 tarihli TRT Müzik Programında Caner Serin’in yolculuğunu izleyebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.