İlişkiler

Çocuğumun Hayata Karşı Bakış Açısı

Yazan: Hülya Bektaş* – 20.12.2020

Hep birlikte gözlerimizi kapatıp, bir ebeveyn olarak kendi gençliğimize geri dönelim. Hatırlıyor musun o günü, her şeyin üst üste geldiği o günü? Üzerimizde kara bulutlar, içimizde kopan fırtınalar… Artık hiç gücünün kalmadığı, uçurumun kenarından aşağı düşecekmişsin gibi hissettiğin o günü? Evet, bu günleri hepimiz yaşadık. Bu günleri hepimiz atlattık. Bu kara bulutların içinden çıkmayı kendimiz başardık. Şimdi kendimize soralım: Biz bunu nasıl başardık? Ve kendi çocuklarımızın da bunu başarmasını nasıl sağlayabiliriz? 

Ebeveyn olarak bir an için eskileri canlandırdık. Kendi gençliğimize dönüp baktık ve ne kadar başarılı olduğumuzu tekrar hatırladık. Bunu hatırlamamızın en büyük nedeni, kendi çocuklarımıza hayata karşı mücadele etmenin ne kadar önemli olduğunu öğretmek ve hayatımızda güneşli günler olduğu gibi, kara bulutların da üzerimize gelebileceğini vurgulamaktır. 

Dünyada çeşit çeşit insan vardır. Bir bardağı örnek alalım ve farklı kişiliklere sahip iki insanın bu bardağı yorumlama şeklini dikkatle anlamaya çalışalım. Optimist bir insan, ‘’Bu bardağın yarısı dolu’’ derken, aksine pesimist bir insan ‘’Bu bardağın yarısı boş’’ der. 

Öncelikle optimist ve pesimist insanların farkı nedir?

Optimist olmak iyimser olmaktır. Pesimist olmak ise kötümser olmaktır.

Bir insanın bir bardağı yorumlama şekli bile hayata karşı bakış açısını belirtebilir.  Çocuklarımıza yukarıdaki bardak örneğini anlatalım ve hayata karşı optimist bir insan olarak yaklaşmalarını tavsiye edelim. İyimserlik, insanların stres yaşama derecesini etkiler. Bu konudaki bilimsel çalışmalara göre, optimist olan öğrenciler derslerinde daha az stres yaşıyorlar. Ayrıca stresin bir sonucu olarak daha az depresyon belirtileri gösteriyor ve daha geniş bir sosyal ağ oluşturuyorlar.

“Bireyin başarısını üç şey belirler: yetenek, motivasyon ve optimist insan olmak.’’ (Martin Seligman)

Ebeveyn olarak çocuğumuza her daim yol göstermeliyiz. Bazen çocuklarımız farklı bir pencereden bakıyor, karamsarlığa düşüp, kendine olan inancını kaybediyor. Kendine olan inancını kaybettiği anda da başarısız oluyor. Böyle bir durumda ebeveyn olarak çocuğumuza hayata karşı mücadele ederken hangi pencereden baktığının çok önemli olduğunu vurgulamalıyız. Farklı pencereler farklı hayatlar sunar.

Son olarak, kendi gençliğinizi hatırlayın, kara bulutların içinden çıkıp güneşe kavuştuğunuz anın verdiği huzuru hissedin. Bu huzuru hissetmeyi çocuğunuz da hak ediyor. Sizin desteğiniz ile çocuğunuz da hayata karşı optimist bir insan olarak yaklaşabilir ve hayata karşı daha renkli bir bakış açısına sahip olabilir.

KAYNAKLAR:

Aspinwall, L. G., & Taylor, S. E. (1992). Modeling cognitive adaptation: a longitudinal investigation of the impact of individual differences and coping on college adjustment and performance. Journal of personality and social psychology, 63(6), 989. doi: 10.1037/0022-3514.63.6.989

Brissette, I., Scheier, M. F., & Carver, C. S. (2002). The role of optimism in social network development, coping, and psychological adjustment during a life transition. Journal of personality and social psychology, 82(1), 102. doi: 10.1037/0022-3514.82.1.102

Carver, C. S., Schreier, M. F. & Segerstrom, S. C. (2010). Optimism. Clinical Psychology Review, 10, 879-889. doi: 10.1016/j.cpr.2010.01.006

* Gönüllü yazarımız Hülya Bektaş, psikoloji lisans öğrencisidir.

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.