Hastalıklar

Çocuk ve Ergenlerde Baş Ağrısı

Yazan: Dr. Sibel Şensu – 16 Ocak 2018

Baş ağrısı, hastaneye başvurma nedenleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Dört çocuktan üçünün 15 yaşına kadar en az bir kez baş ağrısından yakındığı belirtilmektedir. Ergenlik öncesinde erkek çocuklarda daha sık iken, ergenlik sonrasında kızlarda baş ağrısı artmaktadır.

Çocuklarda genellikle, neredeyse yarısında, migren ve gerilim tipi baş ağrıları görülür. Bununla birlikte, başka nedenlere bağlı baş ağrıları da olabileceği hep hatırlanmalıdır. Örneğin, menenjit veya diş iltihabı gibi bir enfeksiyon veya beyin tümörü gibi kafa içi basıncını artıran bir hastalık da baş ağrısı ile görünür hale gelebilir.

Çocuğumuzu baş ağrısı yakınması ile hastaneye, genellikle nörolojiye götürdüğümüzde önce kapsamlı olarak hikayesi alınacaktır. 

  • Ağrı ne zaman olmaktadır?
  • Ne kadar sıklıktadır?
  • Nasıl bir ağrıdır? Örneğin zonklayıcı mıdır, batıcı mıdır, sıkıştırıcı mıdır, künt bir ağrı mıdır?
  • Ne kadar şiddetlidir?
  • Başın neresindedir?
  • Herhangi bir olaydan sonra mı olmaktadır? Bir habercisi var mıdır?
  • Ne kadar sürmektedir?
  • Beraberinde bulantı, kusma, ateş, görme kaybı gibi bir bulgu daha var mıdır?
  • Ailede baş ağrısı öyküsü var mıdır? vb.

Ardından, güzel ve kapsamlı bir hekim muayenesi ve kan ve idrar tahlili, röntgen, MR veya lomber ponksiyon (bel bölgesinden beyin omurilik sıvısı alınması) gibi gerekli tetkikler gelecek ve belki kulak – burun – boğaz, göz, diş hekimliği gibi başka bir uzmanlık ile konsültasyon uygun olacaktır. 

Tanı netleşince, her durumda birçok tedavi seçeneği vardır. Örneğin, migren tipi baş ağrılarında, ilaç kullanımı ve yaşam tarzının düzenlenmesi yarar sağlar ve enfeksiyon olgularında, etkene yönelik antimikrobik tedaviler yapılır. Depresyon ve anksiyete gibi ruhsal sıkıntıların da baş ağrısına neden olduğu akılda tutulmalıdır.

Sağlıklı günler dileğiyle.

 KAYNAKLAR:

  1. Alehan F. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 2003; 46: 38-42
  2. Öner N ve ark. STED 2003; 12(8): 298-300.
  3. Erermiş S ve ark. Ege Tıp Dergisi 2001; 40 (1): 23-26.

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.