Yaşam

Enerji Tasarrufu Konusunda Yeni Nesilleri Nasıl Bilinçlendirelim?

Enerji Tasarrufu Haftası olan Ocak ayının ikinci haftasına denk gelen bugün, bizim gibi, enerji gereksiniminin %60 kadarını dışarıdan alan bir ülkede nelere dikkat etmemiz ve yeni nesilleri hangi bilinçle yetiştirmemiz gerektiğini konuşalım.

Biliyorsunuz ki, enerji ile aydınlanıyor, ısınıyoruz; otomobil, uçak, tren, gemi gibi taşıtlarımızı kullanmak, yemek pişirmek için enerjiye gerek duyuyoruz; televizyon izlerken, bilgisayarlarımızı çalıştırırken enerji gerekli; fabrikalarımızda her türlü ürünü enerji harcayarak üretiyoruz.  Enerji, ilk insan için de gerekliydi, ama günümüz dünyasında enerjiye yaşamımızın her anında gerek duyuyoruz.

Enerjinin bir kısmı yenilenemeyen fosil yakıtlardan (petrol, doğalgaz, kömür ve nükleer enerji) sağlanırken, ancak %14 kadar kısmı “yeşil enerji” de denen yenilenebilir ve sürdürülebilir kaynaklardan, yani güneş, rüzgar, biyokütle enerjisi, deniz kaynaklı enerjiler, hidroenerji ve jeotermal enerjiden elde edilir.

Dünyada fosil yakıt kaynakları hızla tükenmektedir ve belli ülkelerin tekelinde olduklarından dolayı bizim için maliyetleri giderek artmaktadır. Üstelik asit yağmurları, ozon tabakasının delinmesi, küresel ısınma ve hava kirliliği gibi pek çok soruna da yol açmaktadırlar.

Yenilenebilir enerji kaynakları ise tükenmezler, daha az maliyetle elde edilebilirler ve çevre ile dostturlar. O halde ülkemizde hızla yenilenebilir kaynaklara yönelmemiz gerektiği tartışmasız bir gerçektir.

Enerjinin üretimi ile ilgili bu temel yaklaşım değişikliğinin yanı sıra, Türkiyemiz’de (ve hatta dünyamızda) enerjinin kullanılması konusunda da titiz olmak zorundayız. İş yerlerinde, fabrikalarda, evlerde ve okullarda bazı önlemler alarak daha az enerji harcamamız mümkün. Yeni yetişen nesilleri, özellikle enerji tasarrufu konusunda eğitmemiz, yönlendirmemiz gerekli.

Enerji tasarrufu açısından erişkinlere düşen pek çok iş var. Örneğin, alınacak ev aletlerinin, aydınlatma gereçlerinin, evi ısıtma kaynağının seçimi, binaların yalıtımı gibi konular, büyüklerin kararına kalmıştır. Araba kullanırken  enerji tasarrufu sağlaması açısından dikkat edilmesi gereken kurallara da daha sonra değinebiliriz.

Burada evdeki tasarruflar konusunda çocuklarımıza ve gençlerimize söyleyebileceklerimiz yer alıyor:

  • Evlerde aylık elektrik harcamalarının 5’de 1’i aydınlatma araçlarından gelmekte. O halde lambalar konusuna önem verelim.
  • Bir akkor lambayı kompakt fluoresan lamba ile değiştirirsek, aydınlatma maliyetini %80 kadar azalttığımız hesaplanmış.
  • Odadan ayrılırken lambaları kapatmalıyız.
  • Odaları gün ışığından mümkün olduğunca faydalanacak şekilde düzenlemeli, masa ve sandalyeleri pencere yakınına yerleştirilmeliyiz.
  • Lamba üzerinde biriken tozlar, faydalı ışık miktarını azaltır ve tozlanan armatür, ışığın %50’sini yayar, %50’sini yutarmış.
  • Duvar ve tavan rengi ile birlikte açık renk mobilyalarla dolu odalar daha aydınlık görünürler.
  • Bilgisayar, televizyon, radyo gibi elektrikli aletler, kullanılmadıklarında kapatılmalılar. Stand-by moduna alındıklarında da enerji tüketmeye devam ederler. Leakage (sızıntı) tüketimi denen bu harcama, aletin kendi enerjisinin yaklaşık % 5’ine eşittir.
  • Kurutma makinası deyip geçmeyin! 10 dakika çalışması 60 Watt’lık bir lambanın 3 saat yanmasına eşdeğer bir elektrik tüketirmiş.
  • Bulaşıkları elde değil makinede yıkayarak, yılda yaklaşık 40 ton su tasarrufu yapılabilirmiş.
  • Tencere ve çaydanlıkların kapaklarını kapatırsak ve fırın kapağını sık sık açmazsak, epey tasarruf ederiz.
  • Su kaçıran musluklar tamir edilerek, duşta sabunlanırken, diş fırçalarken ve tıraş olurken musluk kapatılarak her seferinde 15 litre kadar su tasarruf edilir.
  • Duş alma süremizi 1 dakika azaltarak, yiyecekleri su dolu kapta yıkayarak su harcaması azaltılabilir.
  • Çamaşırları, uygun deterjan kullanarak mümkün olduğunca soğuk veya ılık su ile yıkayabiliriz. Çok sıcak ütüleme gerektirmeyecek kadar kurutabiliriz.

Bir de tüm bu konuları kapsayan, güzel bir videomuz var.

Enerji dolu günler !!

KAYNAKLAR:

1. www.yegm.gov.tr

2. http://geturkiyeblog.com/enerji-tasarrufu/

3. http://www.energysavingtrust.org.uk/

4. https://energy.gov/sites/prod/files/2014/09/f18/61628_BK_EERE-EnergySavers_w150.pdf

5) Türkyılmaz O. Türkiye’nin Enerji Görünümü ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları. 2010.

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.