İlişkiler

Ergenler Ebeveynlerinden Gördükleri Şekilde Romantik İlişki Kurar

Yazan: Kln. Psk. İpek Şensu – 14 Şubat 2022

Romantik ilişki kurmak ve onu sürdürmek, ergenlik döneminden itibaren bireylerin en önemli gelişimsel görevlerinden biridir. Hoşlandıkları kişilerle romantik ilişki kurmak, bireylerde kendi ihtiyaçları ve karşısındakinin ihtiyaçları arasında bir denge kurmayı gerektirir.

Olması gereken bir ilişki dinamiğinde, bireyler karşılıklı konuşarak, pazarlık yaparak ve sorunlarından bahsederek, yani açık bir iletişimle ilişkilerindeki sorunları çözerler. Ancak içinde bulundukları ilişki, sağlıklı bir ilişki değilse ya da taraflardan en az biri problem çözme açısından yetersiz kaldıysa bu, ilişkide yıkıcı ve zararlı taktikler kullanılması anlamına gelebilir. Yapılan bir araştırmaya göre, ergenlerin %35-4′ ı romantik ilişkilerinde fiziksel ya da psikolojik şiddete maruz kalmaktadır.

Yapılan bir çok araştırmada ergenlerin, anne babalarından gördükleri iletişim ve problem çözme becerilerini kullandıkları bulunmuştur. Ebeveynlerinde gördükleri ilişki dinamikleri onları romantik ilişkilerine hazırlar. Erken çocuklukta olduğu gibi, ergenlikte de, bireyler çevrelerinden en çok da anne babalarından çeşitli davranışlar öğrenir. Bunların en başında da nasıl sosyal ya da romantik ilişki kurulacağı, arkadaşlarına ya da sevgililerine (ya da ileride eşlerine) nasıl davranacaklarıdır. Ebeveynler arası problem çözme biçimleri, ergenlerin yetişkinlikte romantik ilişkilerinde ve evliliklerinde, partnerlerine nasıl davranışlar sergileyeceklerini öngörmemizi sağlamaktadır. Birbirlerine fiziksel ya da psikolojik agresyon gösteren, argo ya da küfür kullanan anne babaların çocukları da ileride partnerlerine bu şekilde davranacaktır.  

Ayrıca ergenlerin evde sürekli anne baba çatışması görmesi, ileride yine bol çatışma yaşayacakları ilişkiler seçmelerine sebep olabilir; çünkü çocuklar evde gördükleri şeyleri genelde “normal olan” şeklinde kabul ederler. Bunun “normal olmadığını” anladıklarında ise artık genç yetişkin olmuşlardır ve birçok çatışmalı, zararlı, sağlıksız ilişkiden geçmişlerdir.

KAYNAK:

Simon, V. A., & Furman, W. (2010). Interparental conflict and adolescents’ romantic relationship conflict. Journal of research on adolescence20(1), 188-209. their romantic relationships (Furman & Shaffer, 2003)

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.