Sağlık

Ergenlerde ve Gençlerde Ağız ve Diş Sağlığı

Yazan: Sibel Şensu – 15.11.2021

“Ağız sağlığı, genel sağlığın ayrılmaz bir parçasıdır ve temel insan hakkıdır”. Dünya Diş Hekimleri Birliği (FDI) 2020 Kongresi sonuç bildirgesinde yer alan bu ifadede de vurgulandığı gibi, sağlıklı bir bireyin ağız ve diş bakımına önem vermesi yanı sıra toplumun ağız sağlığının iyileştirilmesine yönelik bilimsel temelli, kanıta dayalı, koruyucu ve tedavi edici hizmetlerin sunulması ve politikalar geliştirilmesi de gereklidir. Biz de, 22 Kasım  Diş Hekimleri Günü ve 18 – 24 Kasım Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası vesilesi ile ergenlerde ağız ve diş sağlığı konusuna yer vermek istedik.

Ergenlerde ve gençlerde ağız sağlığı önemsenmeli; yeterli ve uygun bir bakım gerçekleştirilmelidir. Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları gençleri de oldukça fazla etkilemektedir. Güncel araştırmalar 13 – 17 yaş arasındaki dört gençten üçünde diş eti kanaması bulunduğunu göstermiştir. Ayrıca oral piercing ya da dişlik kullanan veya ortodontik tedavi (diş teli, plak, porselen braket vb) gören gençler de vardır. Bu gençlerin bakteri üremesini ve buna bağlı diş eti ve diş hastalıkları oluşmasını önlemek için ağız bakımına özellikle önem vermesi gerekir.

Ergenler dişlerini fırçalamayı ihmal edebilirler. Onlara ağız ve diş temizliğinin önemini ara ara hatırlatmak iyi olur. Uzmanlar, diş çürüklerini ve diş eti hastalıklarını önlemek için dişlerin günde iki kez florürlü diş macunu ile fırçalanması gerektiğini belirtiyor. Yatmadan önce dişler mutlaka temizlenmeli.

Dişlerin şöyle fırçalanması öneriliyor:

  • Erişkinlerin kullandığı florürlü diş macunundan bezelye büyüklüğünde kullanması gerekir.
  • Fırçalama sırasında diş fırçası dişeti çizgisine 45 derece açı yapmalıdır.
  • Önce üst dişler fırçalanır. Yumuşak dairesel hareketlerle dişlerin dış yüzleri ve diş etleri temizlenir. Sonra iç tarafa geçilir.
  • Ardından alt dişler aynı şekilde fırçalanır.
  • Dil yüzeyi yumuşakça fırçalanır.
  • Yaklaşık 2 dakikalık fırçalama işleminden sonra ağızda kalan diş macunu tükürülür. Suyla çalkalama gerekmez.

Ergenlerin diş fırçaları yumuşak kıllı olup uzun bir sapa ve küçük bir başa sahip olmalıdır. Elektrikli diş fırçaları da uygun bir seçenek olabilir. Hangi tip fırça olursa olsun 3 – 4 ayda bir yenilenmesi uygun bulunmakta.  Diş macunu olarak erişkinlerin kullandığı florürlü diş macununu kullanmalı.

Şekerli gıdalardan ve içeceklerden kaçınmak gerekir. Rafine şeker diş çürüğü oluşumuna zemin hazırlar. Şekerli sodalar, ayrıca, içerdikleri fosforik asidin kalsiyum emilimini bozması nedeni ile diş ve kemik sağlığını bozarlar.

Sigara ve alkollü içkiler ağız sağlığını bozar. Sigara dişlerde lekelere, diş eti hastalığına, diş kaybına ve daha da önemlisi ağız kanserine neden olabilir ve ağız kokusu yapar. Alkol de diş çürüklerine yol açabilir.

Ergenler, diş doktoru tarafından düzenli şekilde görülmelidir. Yılda bir veya iki kez doktor kontrolü sorunların erkenden saptanması ve tedavisi için önemlidir.

Sağlıklı günler dileğiyle…

KAYNAKLAR:

https://www.adha.org/resources-docs/72510_Oral_Health_Adolescents_Fact_Sheet.pdf

https://raisingchildren.net.au/teens/healthy-lifestyle/hygiene-dental-care/teen-dental-care

https://www.dentalhealth.org/teens-teeth

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.