Gezi

Kars

Yazan – Songül Yararlı * – 14 Haziran 2017

Kars, Doğu Anadolu’da yer alan, yedi ilçeye sahip, küçük ve bir o kadar da renkli ve kozmopolit yapıda bir ildir. Kars bu özelliklerini iç dengesinden almaktadır, çünkü yapısında Türk, Kürt, Azeri, Ermeni ve başka etnik kökenlere sahip insanları bir arada bulundurmaktadır. 

Kars, ayrıca doğal güzellikleri, tarihi yapısı ve kültürü ile hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çeken bir ilimizdir.

Kars, tarih boyunca pek çok işgal ve savaşlara tanıklık etmiştir. Bugünkü büyülü ve mistik havasını da bu tarihi geçmişine borçludur.

Kars Kalesi; Burası Kars’a ilk kez gelecek olan insanların en başta görmeleri gereken yerdir. Selçuklular zamanında yapılmış olan kale, 1386’da Timur tarafından yıktırılmıştır. Daha sonra Osmanlı padişahı 3. Murat tarafından tekrar inşa edilip Kars halkına sunulmuştur.

Havariler Kilisesi; Bu kilise Ermeni ve Gürcü kilisesidir. Zamanında Kars, Ermenilere başkentlik yapmıştır ve bu kilise de ‘On iki havari’ adına yapılmıştır. Kilise, Kars halkı tarafından uzun süre boyunca korunmuştur.

Ani Harabeleri; Kars’ın Ocaklı köyünde Arpaçay boyu üzerinde yer almaktadır. Bu harabelerin yapım kitabesi bulunmamakta, mimari yapısından da hangi yüzyıla dayandığı bilinmemektedir. Günümüze kadar gelmiş olan bu yapı, Ermeni kilise mimarisinin tüm özelliklerini yansıtır.

Kars Hamamı; İl merkezinde bulunan bu hamam, şimdilerde hamam işlevi görmese de, Osmanlı döneminin temizlik kültürünü yansıtmakta, Kars’a renk katmaktadır.

Kars Arpaçay Baraj Gölü; Arpaçay boyu üzerinde yer alan bu baraj gölü, Ermenistan ile Türkiye arası bir sınır olmakla birlikte aynı zamanda Kars’ın doğal bir zenginliğidir.

Sarıkamış; Kars’ın en büyük ve en önemli ilçesidir. Sarıkamış’da bulunan kayak merkezi, kuşkusuz Türkiye’nin en çok tercih edilen kayak merkezlerindendir. Sebebi ise, sadece Alp Dağları’na yağan kristal karın Sarıkamış’a da yağmasıdır; bu sebeple Kars, kış turizmi açısından önemli bir yerdir.

Kars’ın keşke hep böyle renkli bir tarihi olsa… 1914 yılının 15 – 22 Aralık tarihlerinde Enver Paşa komutasındaki askerlerimiz, Kars’ı Rus’lardan alıp vatan topraklarına katmak amacıyla girişilen harekatta, Sarıkamış yakınlarındaki Allahuekber Dağları’nda şehit olmuştur. Her yıl 15 – 22 Aralık tarihlerinde şehitleri anmak için sadece Kars değil, diğer şehirlerimizin de katılımıyla birlikte yürüyüş yapılır.

Kafkas Dansı ve Kars yemekleri de kültürümüzü farklı ve zengin kılan diğer unsurlardır. 

Kars’ın meşhurları denilince hemen “Kazı – Kızı – Kaşarı” denilir. Kars yemekleri arasında hangel, kaz eti, kete ve haşıl bulunur. 

*Songül Yararlı, Marmara Üniversitesi SHMYO Patoloji Teknikleri Bölümü öğrencisidir.

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.