Gezi

Pera Müzesi ve Sanat

Yazan: Sibel Şensu – 10.01.2017

Müzelere verilen değer, bir toplumun gelişmişlik düzeyinin göstergelerinden biridir. Olgunluğa erişen insan, varlığını, geçmişini ve geleceğini sorgulayabilen insandır. Olgun insan, sadece bugünde yaşamakla ve eline geçeni günlük refahı için tüketmekle kalmaz. Kendisinin, geçmişle gelecek arasında bir durakta bulunduğunu ve geçmişi, olabildiğince bozulmamış şekilde, geleceğe aktarmakla yükümlü biri olduğunu fark etmiştir; bu bilinç içinde yaşar.

Bu nedenle, olgun ve uygar toplumlar, kendilerine bırakılmış olan mirasa titizlikle sahip çıkarlar. Kültürel ve arkeolojik değerlerini özenle araştırır, ortaya çıkartır, gerekirse aslına en uygun şekilde onarır ve tüm insanlığa gururla sunarlar. Üstüne üstlük, aynı ciddiyetle, kendilerinden sonraki nesillere teslim ederler. Müzeler, bu sunumun yapıldığı yerlerin başında geliyor ve sadece kendi değerlerimizi değil, dünya değerlerini görmek için de bir fırsat sunuyor bize. 

Ülkemizde heyecanla gezdiğimiz müzelerimizden biri de, İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Pera Müzesi. 1893’de Bristol Oteli olarak yapılan bu güzel bina, 2005’de Suna ve İnan Kıraç Vakfı tarafından yenilenmiş ve değerli bir müze olarak topluma armağan edilmiş. 

Pera Müzesi’nin Sevgi ve Erdoğan Gönül Galerisi’nde, Suna ve İnan Kıraç Vakfı koleksiyonunda yer alan yapıtlarıyla Osman Hamdi Bey’e ayrılan özel bir bölüm de bulunmaktadır. Resim, arkeoloji, müzecilik, sanat eğitimi gibi kültür – sanat yaşamının farklı alanlarında ürünler vermiş, Tanzimat Dönemi’nin yetiştirdiği bir Osmanlı aydını olan Osman Hamdi Bey’in eserlerinden örnekler, Müze’de “Koleksiyon Sergileri” kapsamında sergilenmektedir.

Pera Müzesi’nin çeşitli yerli ve yabancı koleksiyonlara ev sahipliği yapması dışında, eğitimle ilgili faaliyetleri de var. Değişik yaş gruplarına ve engelli ziyaretçilere yönelik programlar hazırlamaktalar. 

Bugün, öncelikle Süper Ergen’in ilgilendiği yaş grubuna uyması nedeniyle, ortaokul ve lise grupları için yaptıkları düzenlemelerin bazılarından söz edelim.

İlgilenirseniz, www.peramuzesi.org.tr adresinde çocuklar, ilkokul öğrencileri, 60 yaş üstü sanatseverler ve engelli gruplar için yaptıkları eğitim çalışmalarını da inceleyebilirsiniz.

Liselilere Özel

Pera Müzesi’nde lise öğrencilerine yönelik yaratıcı ve eğlenceli eğitim programları düzenlenmekte. Ziyarete gelen gruplar, bir buçuk saat süren etkinliklerde ilk önce rehber eşliğinde bir sergi turu yapıyorlar. Ardından atölyede sergiye yönelik çalışmalar gerçekleştiriyorlar. 

Programda, “Gazeteciliği Keşfet”, “Sözüm Söz”, “Benim Dünyam Benim Zamanım”, “Alkışla Tempo” ve “Sokaktan Seçtiklerimiz” adlarını verdikleri atölye çalışmalarından söz ediyorlar. Devlet okullarından gelen öğrencilerin bu çalışmalara ücretsiz katılabildiklerini, özel okullardan ise 15’er TL alındığını belirtmekteler.

“Sokaktan Seçtiklerimiz”

Bu atölye çalışmalarından birini, “Sokaktan Seçtiklerimiz” adındakini birlikte inceleyelim. Açıklama yazısında, “Öğrenciler, ‘Balkanlardan Gelen Soğuk Hava’ sergisi kapsamında, Braco Dimitrijeviç’in ‘Öğlen 12:27’de Karşılaştığım Yoldan Geçen Kişi’ adlı eserinden hareketle, kavramsal sanat konusunda keyifli bir yolculuğa çıkıyor. Atölyede öğrenciler, oturdukları sokaktan seçtikleri rastgele 5 kavram ve nesneyle kendi sokak müzelerini oluşturuyorlar. Daha sonra, sokak müzelerinin açılışında kullanacakları posteri düzenliyorlar. Geleneksel gereçlerin ve biçimlerin ötesinde düşünüp, fikirlerini çeşitli malzemeler kullanarak posterlerine aktarıyorlar” denmekte. 

Yaratıcılığın ve hayal gücünün doruğunda olunan lise yaşlarında, bu çalışmaya katılabilen gençler, kim bilir ne ilginç fikirler ortaya atmışlardır… Kim bilir ne kadar eğlenmişlerdir ve bu deneyim, katılan öğrencilerin dünyalarında hayatları boyunca kalacak ne izler oluşturmuştur…

“Hayalimdeki Tasarım”

İlköğretim öğrencileri için düzenlenmiş çalışmalardan biri, “Hayalimdeki Tasarım” atölyesi. Burada, eş zamanlı olarak yer alan “Felix Ziem: Işık Denizinde bir Gezgin” sergisinden sonra ilköğretim öğrencileri, kendi mimari tasarımları üzerinde çalışıyorlarmış. Şönil, strafor, kağıt bant gibi çeşitli malzemeler ile hayallerindeki yapıyı oluşturuyorlarmış. Sergi, 29 Ocak’a kadar açık. Sanırız, atölye çalışması da sergi ile birlikte son bulacak.

2017’de Yeni Atölyeler

Pera Eğitim’in 2017’ye ilişkin güncel programında, küçükler ve büyükler için birçok yeni atölye hazırlanmış. Bunları www.peramuzesi.org adresinden ayrıntılı şekilde inceleyebilirsiniz. Özellikle küçükleri sanatla tanıştırmak için atölyeler çok güzel bir fırsat. 

Bireyler, sanat ile ne kadar erken kaynaşırlar, bağ kurarlar, severler ve içselleştirirlerse, o kadar duyarlı, yaratıcı ve yapıcı bir toplum olma fırsatı elde edebileceğiz.

Sanat ve sevgi dolu günlere…

Pera Müzesi
Meşrutiyet Caddesi No:65
34430 Tepebaşı – Beyoğlu – İstanbul

Tel. + 90 212 334 99 00
Faks. + 90 212 245 95 12
[email protected]

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.