Okul Yaşamı

Sınavda Başarıya Götüren Strateji ve Taktikler

Yazan: Gönül Sezer / Eğitimci, PDR – 8 Mart 2017

Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) sayılı günler kala öğrencilerin heyecanı artıyor. 

Bilindiği üzere, hazırlık süreci kadar, sınav anında belirlenecek strateji ve taktikler de başarıyı doğrudan etkilemektedir. 

Sınavda başarıya götüren bazı önerileri sıralayalım: 

  • Sınava, elinizden gelenin en iyisini yapabileceğiniz düşüncesiyle girin ve sorulara bu düşünceyle başlayın.
  • Sınava hangi testten başlanacağı her öğrenci için değişiklik gösterebilir. Öğrenciler bunu deneme sınavları ile keşfedip, kendilerine önceden bir yol haritası çizmiş olmalıdır.
  • Sınavda başarılı olunan ve aynı zamanda öğrenciye puan getirisi fazla olan testten başlamak hem moral verir, hem de zamanı doğru kullanmak açısından oldukça büyük avantaj sağlar. Söz gelimi, TM puan tercihleriyle yerleşmek isteyen bir öğrencinin, matematik ya da Türkçe testleriyle sınava başlaması, ardından sosyal testiyle devam etmesi ve vakit kalırsa fen testiyle sınavı tamamlaması akılcıl olur.
  • Soruları iyi okumalı, anlamalı ve sorulara karşı önyargılı olunmamalıdır.
  • Soru kökünde ne istendiğine dikkat edilmelidir. “Olumlu / olumsuz”, “ulaşılır / ulaşılmaz”, “getirilir / getirilemez” ifadeleri dikkate alınmalıdır.
  • Çözüme götürecek ipuçları ile vurguların altı çizilmelidir.
  • Soruları daha iyi anlamak için çok okuyarak zihni karıştırmak ve daha da önemlisi, soruları kendi mantık ve anlayışı çerçevesinde yorumlamak öğrenciyi çözümden ve doğru seçenekten uzaklaştırır.
  • Uzun soruların karmaşık ve zor olduğu önyargısıyla, bu soruları çözmeden bırakmak ya da üzerlerinde çok fazla zaman harcamak yerine, dikkatli bir okuma ve algılama ile sorunun çözüm aşamalarına yoğunlaşılmadır. Bu tip sorular için “Turlama Tekniği” ile sorunun ikinci tura bırakılıp, sınavın bütününe zarar vermesi de engellenebilir.
  • Turlama Tekniği, normal ve kolay soruların çözülmesi; zor ve çok zor kategorisinde olan soruların ise ikinci tura bırakılmasına dayanır. Bu teknik iyi uygulanırsa, sınavın yüzde 75’e yakın kısmı zamanı doğru kullanarak üst performansla tamamlanabilir.
  • Cevapların cevap kâğıdına doğru kodlanması da sınav performansında hayati önem taşımaktadır. Bu konuda önemli husus şudur; bilgi düzeyi ve sorunun zorluk derecesi ne olursa olsun, tüm seçenekleri okumadan ve cevaptan emin olmadan işaretleme yapılmamalıdır.
  • Cevap kağıdına işaretleme konusunda “Gruplama Yöntemi” kullanılabilir. Bu yöntemi şöyle açıklamak mümkündür; her cevabın tek tek optiğe işaretlenmesinde dikkat dağılabilir ya da zaman kaybı yaşanabilir. Bunun yerine, belirli sayıda cevabı ya da sayfa bitimlerinde o sayfanın tüm cevaplarını optiğe işaretlemek, hem kısa molalar sağlar hem de yaşanması olası zaman kayıplarının önüne geçer. 
  • Yapamazsam korkusunu aşın. Çok doğaldır ki, öğrencilerin sınav süresince temposu bazen düşebilir, dikkatleri dağılabilir. Böyle anlarda, sınavın, zeka ve kişiliği değil, belirli zamanlarda edinilen yetenek, bilgi ve çalışma alışkanlıklarını ölçtüğü akıldan çıkarılmamalıdır.
  • Öğrenciler, sınav anında yorulan ve gerilen bedenlerini rahatlatmak için, özellikle testler arasındaki geçişlerde gözleri dinlendirmeli, duruşu düzeltmeli, kol ve bacak kaslarının rahatlaması için küçük egzersizler yapmalıdır.
  • Stres anındaki telaşlanma ve gerginliği gidermenin en etkili yollarından birinin de doğru nefes alıp vermek olduğu unutulmamalıdır. Burundan, sakin ve derin nefes alıp verilmelidir.

Öğrenciler amaçlarına ulaşmak için yarışın devam ettiğini ve hiçbir şey için geç kalınmadığını bilmelidir. 

Başarılı bir sınav dönemi dileğiyle…

KAYNAK:

Kemerburgaz Üniversitesi Rehberlik Koordinatörü Murat Acet’in Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile ilgili açıklamalarından esinlenilmiştir. 

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.