Okul Yaşamı

Üniversite Seçerken Nelere Dikkat Edelim?

Yazan: Süper Ergen Ekibi – 16 Temmuz 2022

Temmuzun ikinci yarısında, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanması ile birlikte 3 milyon üzerinde öğrenci, onları hayallerindeki mesleklere ulaştıracağını düşündükleri okullarını seçmek üzere yoğun bir sürece girecekler. Lisede alan seçimi sırasında genel eğilimlerinin belli olduğunu düşünsek de, çoğunun aklı, hangi okulu, hatta belki de hangi şehri seçeceği konusunda muhtemelen karışık… Bu süreçte onlara yardımcı olabilmek için pek çok eğitimcinin ortak görüşlerini toparlamak ve sunmak istedik.

Aldıkları puanı önlerine koyduktan sonra gençler, rastgele sıraladığımız şu soruları tartışmaya ve yanıtlamaya çalışmalılar;

İlk adım olarak, mesleği ya da alanı (hukuk, işletme gibi) belirlemek ile başlanabilir. Genelde, lise yıllarında gençler hangi derslere ilgi duyduklarını (ya da hangi konulardan hiç ama hiç hoşlanmadıklarını) anlamış olurlar. Önlerindeki yıllar bu sevilen konuları derinlemesine öğrenerek ve daha sonra da bu konularda çalışarak geçecektir. O nedenle, meslek / alan konusunda olabildiğince doğru bir karar vermelidirler.

  • Gencin kendini ve özelliklerini tanıyabilmesi için profesyonel destek alması,
  • O mesleği yapanlarla veya o bölümde okuyanlarla konuşması,
  • İş yerlerine giderek çalışma koşullarını görmesi,
  • İlerde o meslekle ilgili iş seçeneklerini ve maaş düzeylerini soruşturması doğru ve gerçekçi bir seçim yapmasına yardım edecektir.

Finansal durum kuşkusuz ailenin kararlarını etkileyecektir. Eğitim süreci boyunca yapılacak okul, ulaşım, konaklama, beslenme ve benzeri giderlerin miktarı ve ailenin ayırabileceği bütçe, seçilebilecek şehir (hatta ülke) ve üniversite seçeneklerini daraltacaktır. Burs koşullarının yanı sıra, okulda veya okulun olduğu yerde iş olanakları olup olmadığı da araştırılabilir.

Üniversitenin bilimsel niteliği mutlaka incelenmelidir. Bu başlık altında aşağıdaki konular araştırılmalıdır:

  • Üniversitenin / fakültenin dünya ve ülke sıralamasındaki yeri, yayın sayısı
  • Akreditasyon durumu, yani üniversitenin verdiği eğitimin kalitesini göstermek için ulusal veya uluslararası kurumlardan belgesi olup olmadığı
  • Sunduğu bilimsel ve eğitimle ilgili olanaklar, laboratuvar vb. alt yapı olanakları
  • Akademisyen kadrosunun niteliği ve niceliği
  • Erasmus, Mevlana ve Farabi gibi değişim programlarına katılım olanakları
  • Öğrencilerin bilimsel projelerde yer alabilme olanakları
  • Üniversite kütüphanesinin işlevselliği, eğitim ve çalışma alanlarının durumu
  • Uzaktan / online eğitim olanakları
  • Sektörle işbirliği olanakları

Üniversitenin / fakültenin sosyal olanakları birçok gencin kararında rol oynayacaktır. Bu nedenle, seçenekleri daralttıktan sonra okulları gezmek karar vermekte yararlı olur. Öğrenci kulüplerini incelemek ve gencin ilgi alanına giren sosyal olanakların var ve etkin olduğunu görmek kararı etkileyebilir. Mezunlar derneğinin var olması ve etkin çalışması staj ve iş olanakları konusunda umut vericidir. Okulun farklı olanaklar sunan geniş bir kampüse sahip olması birçok gence etkileyici gelebilir ve tercih nedeni olabilir.

Üniversitenin / fakültenin yeri dikkate alınması gereken bir konudur. Okul şehir içinde ve toplu taşıma duraklarına yakınsa bu, özellikle büyük şehirlerde bir avantaj kabul edilecektir. Bazı okullar servis olanakları sunmaktadır ve servis durakları, maliyeti gibi konularda bilgi edinilmelidir. Kampüsün uzaklığı, bazı gençler için zaman kaybı, yorgunluk ve maliyet yükü nedeni ile bir dezavantaj olabilir.

Kalacak yer durumu araştırılmalıdır. Ailesinin olduğu şehirden ayrılacak gençler yurt ve kiralık ev olanaklarını soruşturmak ve finansal durumları dikkate almak zorundadır.  Aynı şekilde, şehir dışındaki kampüslerde olan fakültelerde de benzer konuların üzerinde durmak gerekir.

Beslenme seçenekleri de araştırılmalıdır. Okulda yemek çıkıyor mu, ücreti ve içeriği nedir; kampüste veya çevrede başka yiyecek olanakları var mı; kalacak yer ile alışveriş edilecek yerler yakın mı gibi soruların yanıtları bulunmalıdır.

Tüm gençlerimize bilgiyle doldukları ve sosyal hayata doydukları bir yüksek eğitim süreci dileriz.

KAYNAKLAR:

https://www.futurelearn.com/info/blog/how-to-choose-university

https://www.gooduniversitiesguide.com.au/education-blogs/tertiary-study/how-to-choose-the-right-university-for-you

https://www.careeraddict.com/which-university

https://uwaterloo.ca/future-students/missing-manual/applying/nine-factors-consider-when-choosing-university

https://study-uk.britishcouncil.org/find/choosing-university

https://www.topuniversities.com/blog/how-choose-university-6-tips

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.