Kültür, Sanat, Spor

Dart Oynamanın Faydaları

Yazan: Ece Gökyar – 14 Mart 2022

Bu yazımızda, geçmişi 15. yüzyıla dayanan bir spor dalından bahsedelim. Bugünkü halini 19. yüzyılın sonlarında aldığı düşünülen dart, İngiltere’de, önceleri sağlıksız kapalı mekanlarda oynanmış ve hatta bir şans oyunu olarak değerlendirilmiş. 1970’lerden sonra hızla gelişmiş, beceri ve bol egzersiz gerektiren bir spor dalı olduğu kabul edilmiş ve günümüzde 63 ülkenin üyeliğiyle Dünya Dart Federasyonu çatısı altında düzenlenen pek çok etkinliğin öznesi haline gelmiş.

Sportif bir aktivite olarak özel bir giysi gerektirmemesi; yaş, cinsiyet, boy ve kilo gözetilmeden herkes tarafından oynanabilmesi; kolaylıkla öğrenilebilmesi, gerekli ekipmanların gayet düşük bir maliyetle temin edilebilmesi ve her zaman her yerde, ister bireysel ister takım halinde oynanabilmesi, hiç şüphe yok ki, dartın popüler hale gelmesinde çok etkili olmuş.

Faydalarına geçmeden, hemen minik bir uyarıda bulunalım ve bir oyuncu atış yaparken, herhangi bir riskli duruma maruz kalmamak için, hangi yaşta olursak olalım, okun geliş yönünde ya da dart tahtasının çok yakınında durmamak gerektiğini peşinen hatırlatalım.

Dart, sadece okları dart tahtasına atmanın ötesinde, sağlığa pek çok olumlu katkısı da olan bir aktivitedir. Şimdi faydalarına birlikte göz atalım:   

Beyni çalıştırır, matematik becerisini geliştirir. Hedef tahtasına üç dart oku attığınızda bu, bir atış anlamına gelir. Bu üç okun isabet ettiği sayılardan oluşan toplam rakamı oyun bitiminde, 301 ya da 501 şeklindeki nihai rakamdan çıkardığınızda, size ait puanı bulursunuz. Bu işlemi yapabilmek için, sadece oyunu oynamak yetmez, aldığınız her puanı aklınızda tutmanız ve 501’den (ya da 301’den) çıkarmanız gerekir. Bu da oyun anında beyni sürekli aktif kılmayı gerektirir ve güzel haber şudur ki; çoğu dart oyuncusunun, matematiği iyidir ve hafızası iyi çalışır.

Stresten arındırır. Atış esnasında, beyninizin içindeki tüm düşüncelerden ve omuzlarınızdaki tüm yüklerden sıyrılıp, kendi atışınıza yoğunlaşırsınız ki istediğiniz sonuca ulaşabilesiniz. Makul seviyelerde efor gerektiren her alanda olduğu gibi, bir miktar çaba ve stres, kişiye pozitif bir rahatlama imkanı tanır, zihni tazeler.

El – göz koordinasyonunu geliştirir. Dart, oynadıkça tekniğinizi geliştirdiğiniz becerilere benzer. Hedefe ulaşmak, söz konusu koordinasyonun gelişmekte olduğunun bir işaretidir ki, bu, hayatın her alanında kişiye fayda sağlar.

Stratejik düşünme becerilerini geliştirmeye olanak sağlar. İster bir sonraki atış için gerekli sayıyı elde etmek, isterse rakibi zor bir pozisyonda bırakmak olsun, her durumda dart, satranç ya da bilardo oynarken olduğu gibi stratejik hamleler yapabilmek için enine boyuna düşünmeyi gerektirir.

Egzersiz her zaman faydalıdır. Bir saat dart oynarsanız, okları atarken kolunuz, attığınız okları toplarken de bacaklarınız çalışmış olur. Eğer haftada birkaç kere dart oynarsanız, gayet güzel sonuçlar elde etmek mümkün!

Odaklanma süresini geliştirir. Dart oyunu yüksek düzeyde odaklanma gerektirir. İstenilen skoru elde etmek için tüm dikkat dart tahtasının ilgili bölümüne çevrilmeli ve akıl %100 konsantrasyonla tüm dış etmenlerden soyutlanmalıdır. Bir yandan içinde var olup, bir yandan da dış dünyadan etkilenmeden kalabilmek, tıpkı meditasyonda olduğu gibi ciddi pratik isteyen zihinsel bir süreçtir. Bu yüzden, meditatif çalışmalarla tek noktaya odaklanma becerisini geliştirebilmek, dart gibi yoğun konsantrasyon gerektiren sporlarda oldukça etkilidir.

Sosyal becerileri geliştirir, ekip ruhu kazandırır. Evde ya da güneşli güzel bir günde açık havada dostlarınızla ya da kendi başınıza amatörce oynayabileceğiniz gibi, birkaç yakın arkadaşınızla bir takım oluşturup federasyon kuralları çerçevesinde yarışmalara katılarak da dart oynayabilirsiniz. Bu nedenle, günümüz insanının bireysel var oluşuna hem renk, hem de eğlence kattığı şüphesizdir. Ekibe uyum becerilerinizi geliştirmek için de çok güzel bir fırsattır. 

Çeviklik sağlar. Son yıllarda sadece sporda değil, hayatın her alanında oldukça popüler bir İngilizce kelime olan “agility”, yani çeviklik, bir uyaranı hızlı bir şekilde anlayıp, ona reaksiyon gösterebilme becerisidir. Bir dart tahtasının önündeyken oku hızlı bir şekilde nereye atmanız gerektiğini hesaplamak için çok kısa bir süreniz vardır. Eğer o kısacık andaki hesaplamaya uygun bir atış yaptıysanız, o zaman çeviklik beceriniz gayet iyi demektir. Her spor dalında olduğu gibi, sadece güçlü olmak yetmez, zeka da gereklidir.

Fiziksel hakimiyet kazandırır. Oku doğru yere atabilmek, yogadaki gibi, beden hakimiyeti gerektirir. Atış esnasında başınız ve kolunuz tüm bedeninizle uyumlu değilse, hedefi bulmanız mümkün olmaz. Bu yetiyi kazanmak, elbette üzerinde bolca çalışarak mümkündür.

Özgüven sağlar. Hiç şüphesiz oyununuzu geliştirme hedefiyle edindiğiniz beceriler, özgüveni geliştirmek için yeterlidir. Ancak bir grup insanla birlikte hoş vakit geçirmek için sadece birkaç adım atıp dart tahtasının karşısına geçmek ve herkesin önünde bir performans sergilemek bile insana müthiş bir özgüven kazandırabilir. Hele bir de oyunun kazananıysanız, değmeyin keyfinize!

Sözsüz iletişim becerileri kazandırır. Rekabetçi ve profesyonel bir ortamda dart oynuyorsanız, ekip arkadaşlarınızla uygun bir beden dili ve jestlerle anlaşmanız ve onların sözsüz reaksiyonlarını anlayıp bir sonraki hamleyi buna göre belirlemeniz gerekebilir. Böyle farklı bir iletişim tekniği kazanmak enteresan bir deneyimdir.

Hem spor, hem eğlence unsurlarını bir arada bulabildiğimiz şeyler hayatımıza hayat katar. Dart da onlardan biri. Sizce?

KAYNAKLAR:

https://www.ignatgames.com/10-health-benefits-of-playing-darts/

http://www.tbbdf.gov.tr/dart_1#:~:text=Dart%20sporu%202000%20y%C4%B1l%C4%B1nda%20al%C4%B1nan,bir%20spor%20bran%C5%9F%C4%B1%20haline%20geldi

https://www.healthfitnessrevolution.com/top-10-health-benefits-darts/

https://dartgoals.com/benefits-of-playing-darts/

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.