Gezi

Değişen Dolapdere ve Pilevneli Gallery

Yazan: Sibel Şensu – 26 Nisan 2018

Eylül 2017’de, yani sadece aylar önce Dolapdere’de açılan Pilevneli Gallery, şaşırtıcı bir hızla sanatseverlerin ajandalarında yerini aldı. Bugüne kadar 10 bin kadar kişi tarafından ziyaret edildiği söyleniyor. En büyük ilgiyi de çok yakında gerçekleşen Refik Anadol’un sergisi ile çekti. Bu son derece özgün, ilgi çekici ve  heyecan yaratan sergiye geçmeden önce biraz daha Pilevneli Gallery’den söz edelim. Ama ondan da önce Dolapdere’den.

Taksim’in göbeğinden uzaklaşıp Kasımpaşa yönünde bir arka caddeye ilerlerseniz Irmak Caddesi’ne ve onun devamı olan Kurtuluş Deresi Caddesi’ne gelirsiniz. Fatih’in Gizli Mabedi* adlı romanda, Konstantinopolis’in fethine hazırlanılırken, Nesir Bey: “Yüce Padişahım” diyor, “…….yetmiş pare gemi hazır. Bunları Diplokionon’dan (Kabataş) Boğaz’a dökülen dereden Galata Kulesi’nin arkasına götürüp gizleyeceğiz ve anı geldiğinde vadiden akan dereye (Dolapdere) ulaştıracağız. Bu dere aracılığı ile bir gecede Haliç’e ulaşacağız”. Yani o zamanlar bu bölgede suyu epey bol bir akarsu olmalı. Günümüzde ise bölgeye ve caddelere verdiği ismi kalmış.

Dolapdere, biraz ötesindeki Taksim, Beyoğlu, Şişli ve Nişantaşı gibi semtlerin aksine yoksul ve daha ihmal edilmiş iken son yıllarda hızla toparlanmaya başladı. Bilgi Üniversitesi’nin bir kampüsü, büyük bazı oteller derken sanat çevreleri de bu bölgeyi sevdi ve galeriler açılmaya başladı. Şimdiden Gaia Gallery, Dirimart ve Pilevneli Gallery’yi görüyoruz. Yapımı devam eden Vehbi Koç Vakfı Çağdaş Sanat Müzesi’nin ise 2018 sonbaharında açılarak bölgeye daha büyük bir hareket getirmesi bekleniyor. Dolapdere ilgi odağı olmaya devam ettikçe kafelerle, restoranlarla daha da canlanacak gibi görünüyor. Öyle ki yatırımcıların sayesinde şimdiden evler, arsalar epeyce değerlenmiş bile. 

Refik Anadol’un sergisini görmek için Pilevneli Gallery’i ararken hayallerdeki Dolapdere’ye ulaşmak için önümüzde epey zaman olduğunu fark ettik. Yine de umutla galeriyi aradık ama onu bulmak da zor oldu. Çünkü bu çevreyle tezat oluşturan sade ve modern bina tam da orta yerde duruyor olmasına karşın sanki “sadece beni bilen gelsin” der gibi bir tabelası, ipucu veren bir işareti yoktu. İçeri girdiğimizde bu kendini sadece bilenlere saklayan galerinin azımsanmayacak sayıda dostu olduğunu gördük. Belki de asıl neden, sergide yer alan sanatçının “Refik Anadol” olmasıydı.

Pilevneli Gallery, sanatçı bir aileden gelen Murat Pilevneli tarafından ulusal ve uluslararası çağdaş sanat eserlerinin sergilenmesi amaçlanarak 2017 sonbaharında kurulmuş. 

Açılışını Belçikalı sanatçı Johan Creten’in ‘Gerçek ile Rüya Arasında’ adlı sergisi ve İsviçre doğumlu Amerikalı enstalasyon sanatçısı Ugo Rondinone’nin ‘Hepimiz Işığız’ adlı dev neon heykeliyle yapmış. 

Daha sonra, Erdoğan Zümrütoğlu’nun “Kutsal Pazarlık” adlı sergisinin yer aldığını görüyoruz. 

Ama asıl heyecan 7 Şubat (2018)’da başlayan, 10 Mart’a kadar süreceği açıklanan ama yoğun istekle 17 Mart’a kadar uzatılan Refik Anadol’un “Eriyen Hatıralar” sergisi ile olmuş. 

Taksim’e yolunuz düşerse mutlaka kısa bir yürüyüş ile Dolapdere’ye ve burada yer alan galerilere uğrayın deriz. Aslında daha da güzeli, ergenliğe ulaşmış çocuklarınızla özellikle sanat gezileri yapmayı planlayarak genç beyinleri ve ruhları sanatın sınırsız gücü ile tanıştırın.

Sanat dolu günlere…

KAYNAK:

*Fatih’in Gizli Mabedi: Fatih Serisi 1. Ahmet Erol. Epsilon Yayınevi. 2017

Pilevneli Gallery

Adres: Yenişehir Mahallesi, Irmak Cd. No: 25, 34435 Beyoğlu / İstanbul

Tel: 0212- 259 03 94

Pazar ve Pazartesi: Kapalı, Diğer günler: 10.00 – 18.00

www.sanatatak.com/view/bir-siirsel-diyalog-baskalarinin-eriyen-hatiralar

www.facebook.com/pilevneligallery/

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.