Beşnebirka, Hastalıklar

Deri Siğilleri

Yazan: Dr. Sibel Şensu – 9 Nisan 2022

SİĞİL NEDİR?

Deri siğilleri, deri üzerinde bulunan küçük, deri renginde ya da biraz daha koyu renkte çıkıntılardır. Eski Yunan ve Roma zamanlarında da siğiller bilinmekteydi. Bir görünüp bir kaybolmaları nedeni ile eski toplumlarda siğili olanların bir tür büyülü kişiler veya büyücüler olduğu sanılırdı. İlk kez 19. yüzyılda Payne, bir hastasının tedavisinden sonra kendisinde de aynı durum ortaya çıkınca bu durumun bir mikropla oluşabileceğini düşündü. Ancak 1949’da, Strauss ve arkadaşları virüsü göstermeyi başardı ve böylece günümüzde bu küçük deri çıkıntılarının bir tür virüs nedeni ile olduğu artık çok iyi biliniyor.

KİMLERDE SİĞİL GÖREBİLİRİZ?

Çocuklarda, ergenlerde ve erişkinlerde deri siğilleri görülebilir. Çocukların ve gençlerin %10 kadarında rastlandığı bildirilmektedir. Yaşı 12 ile 16 arasındaki grupta yüksek sıklıktadır. Okul çocuklarında yapılan taramada 4 – 6 yaş arasında %12, 16 – 18 yaş arasında ise %24 oranında siğil saptanmıştır. Kızları ve erkekleri eşit oranda etkiler. Beyazlarda iki kat daha sık görüldüğü bilinmektedir. Yapılan çoğu çalışmada kasap ve et işleri ile uğraşan meslek gruplarında ellerde siğillere sık rastlandığı belirtilmiştir. Genellikle zararsız olsalar da görüntüleri nedeni ile ya da fiziksel sıkıntı vermeleri ile rahatsızlık yaratabilirler.

NEDEN SİĞİL OLUŞUR?

Siğiller “insan papillomavirüs” denilen bir virüsün bulaşması ile ortaya çıkarlar. Kişiden kişiye doğrudan deri yoluyla temas edilmesi  veya mikroplu malzemelerin deriye değmesi sonucunda bulaşırlar. Kişinin kendi derisindeki virüsü başka bir deri bölgesine bulaştırması da mümkündür. Virüsler derideki çatlaklardan kolayca girebilirler. Bu nedenle, örneğin spor salonuna veya havuza giden ergen çocuğumuzun başkalarına ait havluları, giysileri veya benzeri malzemeleri kullanmamasını ve bir terlikle yürümesini tembih etmemiz gerekir. Çocuklarımızın tırnak bakımlarına dikkat etmeleri, tırnak dibi etlerinin kanamaması, tırnak yememeleri de deride çatlaklar oluşmaması açısından önemlidir.

Bağışıklık sisteminin daha düşük olduğu dönemlerde kişiler özellikle duyarlı hale gelirler. Bazı çocuklarımız hastalıkları veya kullandıkları ilaçlar nedeni ile enfeksiyonlara açık olabilirler ve bağışıklık sistemleri zayıf olabilir. Onlarda virüs bulaşmasının önlenmesi için daha da dikkat olunması gereklidir.

İnsan papillomavirüs ailesinden farklı üyelerin genital bölgede oluşturduğu siğiller de vardır. Bu siğillere genital siğil denir. Genital siğiller ve deri siğilleri birbirine bulaşmaz.  Bu yazımızı sadece deride görülen siğillere ayırdık.  Genital siğillere ve genital siğillerin önlenmesinde gerekli olan aşı uygulamasına yer verdiğimiz diğer yazılarımızı da hatırlatmak isteriz.

NEREDE OLURLAR?

Ellerde, parmaklarda, ayaklarda veya yüzde görülebilirler. Çeşitli görünümde siğiller mevcuttur. Bazıları göz kapağı, ağız veya burun çevresinde bir çıkıntı oluşturur. Bazıları ellerde ufak kabarıklıklar şeklinde olup kaldırılınca kanarlar. Bir kısmı ayak tabanında sert yassı plaklar şeklindedir; Bunlar ağrılıdır, yürürken sıkıntı verebilir ve büyüyebilirler. Bir kısmı ise çok küçük yassı ve yumuşak bir kabarıklık şeklindedir ve  genellikle yüzde görülürler.

NASIL TANI KONUR?

Dermatoloji doktorları gözle muayeneleri sırasında siğili tanırlar. Çatlak bir deriye yakın ise, örneğin tırnak dibi hastalıklı olan bir alanda ufak çıkıntılar varsa, tanı koymaları daha kolaydır. Bazen, emin olunamazsa, ufak bir deri parçası çıkartılarak (biyopsi alınarak) patolojik incelemeye gönderilir ve mikroskop altında tanınır.

NE ZAMAN TEDAVİ EDİLMELERİ GEREKİR?

Çoğu siğil kendiliğinden aylar veya yıllar içinde kaybolur ve tedavi gerektirmez.  Araştırmalar, %70 kadarının 1 yıl içinde ve %90 kadarının 2 yıl içinde kendiliğinden yok olduğunu göstermiştir. Yine de geriye kalanlarda tedavi gerekebilir. Genelde cerrahi olarak çıkartılmaları ve koterle yok edilmeleri pek gerekli değildir. Çoğunlukla, salisilik asit içeren solüsyonlar sürülerek tedaviye başlanır. Eğer bu tedavi yeterli gelmiyorsa kriyoterapi (sıvı nitrojenle dondurma tedavisi) , immünoterapi (bağışıklık sisteminin virüsle savaşına yardım eden ilaçlar) , lazer terapisi (özel bir ışın aracılığı ile virüsü yok etmek) ve diğer bazı tedavilerin kullanılması gerekebilir. Ancak, siğilleri tedavi etmek her zaman kolay olmayabilir. Çünkü, virüsler oldukça derinde yerleşmiş olabilir ve bir çok tedavi yöntemine direnç gösterebilir. Bu durumda daha uzun süre tedavi verilerek veya birkaç yöntem birlikte kullanılarak virüs yok edilmeye çalışılır. Tüm virüsler yok edilmezse bir süre sonra siğilin tekrarlaması da mümkündür.

Sağlıklı günlere.

KAYNAKLAR:

  1. https://www.msdmanuals.com/home/skin-disorders/nail-disorders/verruca-vulgaris
  2. Al-Malak M et al. Viral Skin Warts: Clinical and Histopathological Characterization. RJPBCS 2014; 5(3): 1556.
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK431047/

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.