Eğitim

Dünya Ses Günü

Yazan: Dr. Aygül Ceran Çiftçi * – 16 Nisan 2017

Ses sağlığına ve sesin iş, eğitim ve sosyal hayatımızdaki önemine dikkat çekmek için her yıl 16 Nisan’da Dünya Ses Günü kutlanıyor.

İnsanın sahip olduğu ilk müzik aleti sesidir. Kişi, sesini iyi bir eğitimle daha etkin kullanmayı öğrenebilir.

“Şan eğitimi” denildiği zaman insanlar ilk önce şarkı söylemeyi düşünse de, sesin eğitilmesi, sadece şarkı söylemek için yapılmaz. Ses eğitimi, sesi eğitmenin yanı sıra, doğru bir şekilde nefes almayı öğrenip doğru nefes alma alışkanlığı kazandırır. Ayrıca diksiyonun düzelmesi ve konuşma sırasında yaşanan nefes sorunlarının düzeltilmesiyle sağlanan daha etkili konuşma, insan ilişkilerini ve iletişimi güçlendirir.

İnsanın bir bakıma kendisi enstrümandır. Enstrümanları doğru çalmak için doğru teknikler uygulanıp uygulatılmasında olduğu gibi insan sesini de bir enstrüman gibi düşünürsek, uygun şan teknikleriyle doğru ve güzel kullanılması öğretilir.

Şan egzersizleri, kolaydan zora giden bir çalışma programı içerisinde sesi ısıtmanın dışında,

  • Ses tellerinin elastikiyetini artırmak,
  • Diyaframın doğru kullanımını öğretmek,
  • Ses telleri ile doğru miktarda havanın buluşmasını sağlamak,
  • Nefes – ses birlikteliğini en doğru şekilde sağlamak,
  • Rezonansı kullanmayı öğretmek,
  • Ses perdelerinin yerlerini belirlemek ve perdeler arasında yumuşak geçiş yapmayı öğretmek,
  • Daha hacimli, parlak, pürüzsüz sesler yaratmak

amacı taşır.

Doğru nefes almak, vücudumuzun sağlıklı kalması ve ihtiyaç duyduğu oksijenin vücuda alınması açısından çok önemlidir. Doğru nefes almadığımızda, kendimizi sürekli yorgun ve depresif hissederiz. Doğru nefes alma teknikleri ile daha sağlıklı olmak, daha uzun süre konuşabilmek, daha güzel şarkı söyleyebilmek mümkündür.

Ses terapisi ise, seste çatallaşma ve ses kısıklığı gibi durumlarda uygulanan şan teknikleri ve özel ses egzersizleri ile kişiye kullanabileceği en iyi düzeyde ses üretimini sağlamak için yapılan bir uygulamadır.

Sesi doğru kullanamama, ses tellerinin tam kapanmaması, nodül başlangıcı ya da reflü gibi ses kısıklığı ve çatallaşmaya neden olan durumlarda ses terapisi olumlu sonuçlar vermektedir.

Dünya Ses Gününüz Kutlu Olsun!!

* Dr. Aygül Ceran Çiftçi, yıllarca doktorluk ve eğitmenlik yapmış, bir yandan da koro çalışmalarına katılarak sesinin ve müziğin güzelliğini başkaları ile paylaşmış bir kişidir.

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.