Cinsel Eğitim, Sağlık

HPV, HPV Aşısı ve Erkekler

Hazırlayan: Dr. Sibel Şensu – 26.02.2017

Günümüzde HPV aşısının erkeklerde de HPV enfeksiyonuna karşı koruyucu olduğu ve bu nedenle erkeklerin de aşılanması gerektiği düşünülmektedir.

Son yaklaşımlara göre, hem ülkemizdeki hem de dünyadaki tıp otoriteleri, 11 – 12 yaşındaki erkek çocuklara iki doz HPV aşısı yapılmasını önermektedirler. İkinci doz, ilk dozdan 6 – 12 ay sonra yapılmalıdır.

HPV nedir?

Cinsel yolla geçen enfeksiyonlar arasında en sık görülenlerden biri HPV enfeksiyonudur. HPV yani İnsan Papilloma Virüsü, bir kişiden diğerine anal, vajinal veya oral seks sırasında, yakın temasla, deriden geçmektedir. Cinsel olarak aktif olan kişilerin çoğu, yaşamlarının bir noktasında HPV mikrobunu almaktadırlar. Ama mikrobu alan her kişi hasta olmaz. Çünkü kişinin kendi bağışıklık sistemi bu mikropla baş edebilir. 

Ancak bazı kişilerde HPV enfeksiyonu ortaya çıkar, bazı kişilerde ise yıllar sonra kanser gelişir. 

HPV mikrobunun yaklaşık 200 kadar tipi vardır. Kansere en çok neden olan tipleri, 16 ve 18 numaralı HPV’lerdir.

Nasıl bulaşır?

Erkekler HPV mikrobunu, HPV enfeksiyonu bulunan bir partnerden cinsel temas yolu ile alırlar. Hastalık, anal, vajinal veya oral seks sırasında kolayca bulaşır. HPV enfeksiyonu bulunan kişide hiçbir belirti olmayabilir. Yani kişi, partnerinin mikrop taşıdığını bilemeyebilir, anlamayabilir.

Nasıl sorunlara yol açar?

HPV enfeksiyonu çoğu durumda hiçbir belirti vermeden ortadan kaybolur. Ama bazen ortadan kaybolmaz; mikrop sessiz olarak yaşar ve başkalarına bulaşır. 

Kimi zaman da çeşitli hastalık belirtileri görülmeye başlanır. Örneğin, bazı kişilerde genital bölgede siğiller ortaya çıkar. 

Kimileri ise kansere yakalanır. Kimde bu hastalıkların gelişeceği, kimde hiçbir rahatsızlık olmayacağı önceden bilinemez.

Genital Siğil

Genital siğiller, genital bölgede, penis ve anüs çevresinde küçük kabarcıklar halindedirler. Çeşitli boyutlarda olabilirler. Kabarıklığı az olanlar olabildiği gibi, karnabahar gibi kabarık olanlar da vardır. Bazıları uzun zaman değişmeden kalırken, bazıları hızla çoğalır ve büyürler. Bir uzman gördüğünde siğilleri hemen teşhis edebilir. Genital siğiller tedavi edilseler de bir süre sonra tekrarlayabilirler. Siğile neden olan HPV tipleri (HPV 6 ve 11), zamanla kansere dönüşmezler.

Ancak bazı HPV tipleri (HPV 16 ve 18 gibi) zamanla kansere neden olabilirler. Kadınlarda en sık rahim ağzı kanserine neden olurken, erkeklerde penis ve anüs kanseri yapabilirler. Ayrıca, dil kökü, boğaz, yutak ve ağız bölgesinde de kansere yol açabilirler. 

Genital Bölgede Siğil

Kanser, çok yavaş gelişir ve mikrop alındıktan 10 – 20 yıl sonra ortaya çıkabilir. Hangi erkekte zamanla kanser gelişeceğini önceden anlayabilecek bir kan testi şimdilik yoktur. Ancak kadınlarda, düzenli smear testi yapılırsa, daha kanser gelişmeden önce bile, bazı kanser öncüsü hücre değişikliklerini saptamak mümkündür. Bu nedenle kadınlar, düzenli şekilde jinekoloğa gitmeli ve smear testi yaptırmalıdırlar.

HPV enfeksiyonunu önlemenin yolu var mı?

HPV mikrobunu almak çok kolaydır. Ancak hasta olmamanın yolu, bağışıklık sisteminin güçlü olmasından geçer. Bunun en önemli yollarından biri HPV aşısı olmaktır. Özellikle ilk cinsel ilişkiden önce aşılanmış olmak çok koruyucudur. Bu nedenle 11 – 12 yaşındaki erkek çocukların HPV aşısı olması önerilmektedir. HPV aşıları ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için “HPV Aşıları” yazımızı okuyabilirsiniz.

HPV’nin bulaşma riskini azaltacak diğer bir yöntem ise, cinsel ilişki sırasında kondom kullanmaktır. Kondom, yüzde yüz korumaz ama hem HPV’nin hem de diğer cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulaşma riskini azaltır. Kondom kullanımı ile ilgili, “Erkekler İçin Kondom“, “Kadınlar İçin Kondom” ve ayrıca “Kadınlar İçin Diyafram ve Servikal Başlık” yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

Özetle;

  • 11 – 12 yaşındaki erkek çocuklar aşılanmalıdır (9 yaşından itibaren aşı yapılabilir).
  • Daha önce aşılanmamışlarsa, erkekler 21 yaşına kadar aşılanabilirler.
  • Daha önce aşılanmamışlarsa, gay / biseksüel erkekler 26 yaşına kadar aşılanabilirler.
  • Daha önce aşılanmamışlarsa, bağışıklık sistemi zayıf olan veya AIDS hastası erkekler 26 yaşına kadar aşılanabilirler.

KAYNAKLAR: 

1.www.cdc.gov/hpv

2.Türk Jinekolojik Onkoloji Derneği. HPVAşıları. http://www.trsgo.org/

3.https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/infectious-agents/hpv-vaccine-fact-sheet

4.Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği. http://www.tjod.org/sosyal-medya-da-yer-alan-hpv-ve-hpv-asilari-ile-ilgili-olarak-en-cok-sorulan-soru-ve-yanitlari/

5.http://www.tjod.org/tjod-olarak-hpv-asilamasi-hakkinda-gorus-ve-onerilerimiz/

6.http://www.tjodistanbul.org/index.php?option=com_k2&view=item&id=465:hpv-asisi-sonrari-ortaya-cikan-sendrom-hakkindaki-vaka-serileri&Itemid=936

7.Ceyhan M. Klinik Gelişim201; 25: 36-39.

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.