Gezi

Kartalkaya’da Kayak

Yazan: Op. Dr. Gülay Dalkılınç / Genel Cerrahi Uzmanı – 25 Mart 2018

“Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır.” diye tekerleme öğrenmiştik ilkokul yıllarımızda. Şimdilerde bu tekerleme var mı bilmem, ama o zamanlar uzun ve soğuk kıştan sonra yazı beklerken yeniden kışı yaşamak zor gelirdi çocukluk yüreğime. Şimdi ise öyle olmadan yol yine aldı götürdü beni mart ayının alacakaranlık karlarının olduğu Bolu Kartalkaya’ya. 

Çocukluğum karlı kışlı, güneşli denizli yerlerde geçti. Denizi, yüzmeyi çocuk yaşlarda öğrendim de karlı dağlardan kayakla kaymayı, kırkından sonra saz çalma misali, sonradan öğrendim. Sonradan sevdim bembeyaz karlar üzerinde kaymayı.

Kartalkaya Bolu’da. Bolu, Köroğlu dağlarında bir zirve. Kıvrım kıvrım uzanıp giden yolla çıkılıyor. Yol boyu çam ağaçları eşlik ediyor size. Hepsine kışın yapraklarını dökmeyen çam ağaçları diyoruz, ama onlar kara çam, sarı çam, köknar, ardıç. Uzayıp gitmişler gökyüzüne.

Kartal Otel, bölgenin en eski otelinden, 1978’de yapılmış. Yıllanmış olmasına karşın bakımlı, rahat. Kayak ve snowbord kiralamak, ders almak mümkün. Kayakları alıp karlara çıkınca bir tabela karşılıyor seni: “Kayak, tehlikeli ve zor spordur.”

“Ağaç yaşken eğilir.” misali sevgili çocuklara kar üstünde düşmeden güvenli kaymayı öğretmeli. Tabii isterlerse. “Zorla güzellik olmaz” da demeli yeri geldiğinde.

Kayak, kişiye güç kazandırır. Dayanıklılığı ve dengeyi artırır. Doğada yapılan her spor gibi, yürekleri yaşama sevinci ile doldurur.

AMAN DİKKAT!!!

1- Kayak eğitimi almadan, kar sapanı, paralel kayma gibi teknikleri öğrenmeden,

2- Uygun ekipmana sahip olmadan ve

3- Kayak öncesi spor yapıp bedeni kaymaya hazırlamadan

KAYMAYIN, YARALANABİLİRSİNİZ.

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.