Cinsel Eğitim, Sağlık

Rahim İçi Araç (Spiral)

Hazırlayan: Dr. Sibel Şensu -18.01.2017

Rahim içi araçlar (kısaca RİA) veya daha çok kullandığımız deyişle,”Spiraller”, küçük “t” şeklinde plastik araçlardır.
 

Bunlar, uzman tarafından özel bir aletle rahim içine yerleştirilirler. Kolayca, saniyeler içinde tamamlanan bu işlem için anestezi gerekmez ve yerleştirme işlemi de genellikle kişiye hiçbir sıkıntı, ağrı, acı vermez.

  • Spiral rahim içine yerleşince, çevresinde kendine has bir ortam oluşturur. Yani rahmin iç duvarının doğal yapısını hafifçe değiştirir. Bu değişiklik, ortama gelen spermlerin işlevlerini bozar. Eğer olur da, bir yumurta döllenirse, döllenmiş yumurtanın rahim içine yerleşme olasılığını da ortadan kaldırır.
  • Spirallerin ömürleri yaklaşık 3 – 5 yıl kadardır. Daha sonra yine bir uzman tarafından çıkartılmaları gerekir. Çıkartılmaları da, takılmaları kadar kolay ve hızlı olur.
  • Günümüzde spirallerin hormonlu çeşitleri de bulunmaktadır. Bunlarda plastik yapı çevresinde progesteron hormonu vardır. Bu hormon, rahim içine yavaş yavaş salgılanır ve spiralin, hamileliği önleme becerisini daha da artırır. Hormonlu spiraller, 12 yıla varan sürelerle kalabilir ve işlevlerini sürdürebilirler.

Avantajları şunlardır:

  • Spiraller, özellikle de hormonlu olanlar, %99‘dan fazla koruma sağlamaktadırlar.
  • Bir kez takıldıktan sonra, yıllarca hamilelik riski konusunda kaygılanmak gerekmez. Her gün hap almak ya da kondom bulundurmak gibi bir sıkıntı olmaz.
  • Varlığını kimse hissetmez.
  • Hormona bağlı sıkıntılar hisseden kişilerde, hormonsuz spiral rahatça kullanılabilir. 

Bu avantajlarına rağmen spirallerin bazı eksik veya olumsuz yönleri de vardır:

  • Bazı kişilerde spiraller, kramp, ağrı veya kanama yapabilir.
  • Nadiren, yerine iyi yerleşmemiş veya kaymış olabilir ve bu durum, istenmeyen hamilelik ile sonuçlanabilir. Bu nedenle, düzenli doktor ziyareti atlanmamalıdır.

Spiraller, devlete bağlı sağlık kurumlarında ücretsiz olarak takılmaktadır. Uzun süre bebek istemeyen çiftler için rahat ve güvenli bir yöntemdir.

KAYNAKLAR:

1. Hardeman J, Weiss BD. Am Fam Physician. 2014;89 (6): 445-450.

2. Koyuncuer A. STED 2004; 13 (12): 455-459.

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.