Okul Yaşamı

Cağaloğlu Anadolu Lisesi

Yazan: Kerem Karagöz – 30 Haziran 2017

Cağaloğlu Anadolu Lisesi (CAL), aslında İstanbul Kız Lisesi demektir. 1983 yılından itibaren CAL olarak devam etmekte olup, okulun logosunu son mezun Kız Liseliler tasarlamıştır.

İstanbul (Erkek) Lisesi‘nin 100 m. ötesinde, İstanbul’un göbeğinde, Bab-ı Ali’de yer almaktadır. Basın hayatının eski merkezinde bulunan okulumuz, sayılı liseler arasında gösterilebilir.

Okulun birinci yabancı dili Almanca olmakla beraber saygın liseler arasında yer alması, son çeyrek yüzyılda alınan başarılı sonuçlara bağlanabilir. “Saygın okul” kavramı, tabii ki geleneklere de bağlıdır. İlk sivil lise sayılan okulumuz, ilk devresini 1850’den saymaktadır.

Saygın okul demek, günümüz itibariyle, daha çok “iyi arkadaş” demektir. İnsanın kafa dengi yol arkadaşları bulması, lise hayatının en önemli kazanımlarındandır. 

Okulun avantajlarına gelirsek, iyi arkadaşlıklardan sonra Almanca dilini söylemeden geçemeyiz. Almanca, teknik bir lisandır ve öğrenebilen için çok ciddi bir artıdır. Zaten okulumuzun büyük çoğunluğu sayısaldır ve bu da Almanca öğrenmeyi daha da anlamlı kılar.

Üniversitede Sprachdiplom’un bize sağladığı avantajlar; Almanya’da okuma olanağı ve iş hayatında artık gerekli sayılan ikinci dildir. Ayrıntılı açıklamak gerekirse C1 belgesi, üniversite sınavında kazandığınız başarı sıralamasının aynısını Almanya’da da geçerli kılar. Normalde geçerliliği 2 yıl olan bu belge, okulumuz mezunları için ömür boyu geçerlidir. 

Okulumuz sosyal bir okuldur ya da en azından öyleydi. Halen diğer okullarla iletişimimiz bulunmakta, ancak sosyal olarak çok alt düzeyde olmasak da okulumuzla özdeşleşen festivallerin, özellikle Jugendfest’in artık yapılamaması, haliyle lise öğrencilerini üzmektedir.

Son sınıfların vedası “Konfeti” dediğimiz törenle yapılmaktadır. Ancak bu muhteşem manzaranın son yıllarda önü kesilmekte, ya yapılamamakta yada eski lezzetinden arındırılmaktadır.

Bu durumların dışında okulumuz insana paylaşmayı, başkası adına üzülmeyi, sevinmeyi öğretmektedir. Zorluklara karşı bir arada durmayı başarmak ve bunları bizzat kendiniz tecrübe ederek görmek, çoğu getiriden önemlidir. 

Bizim girdiğimiz zamanlarda adı SBS olan TEOG sınavı, insanın bilgisini ölçer, ancak ne kadar orasını tartışabiliriz. Bu sınav daha çok, verilen sürede en iyi işi yapma, tabir-i caizse, bir “kriz yönetimi” sınavıdır. Bu sınava hazırlanırken akademik olarak zaten çok çalışmak, iyi öğrenmek, lisenin temelini iyi almak durumundasınız ama sınava hazırlanırken şunu unutmamalısınız; siz bir sene boyunca okulunuzdan, ailenizden, çevrenizden çeşitli destekler alacaksınız, fakat sınav günü yalnızsınız. Kendinizi bu duruma mental olarak iyi hazırlarsanız ve biraz da şansınız yanınızdaysa, başarı kaçınılmazdır.

Arkadaşlar, bu sınav, hiçbir şeyin sonu ya da başlangıcı değildir, gerçekten değildir. Hayatta karşınıza çıkan fırsatları değerlendirmeye çalışın ki, en azından içiniz rahat olsun. Hepiniz için hayırlısı olsun. Hayatta başarı, mutluluk sizinle olsun. Güzel ülkemizin ışıkları her daim yolunuzu aydınlatsın.

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.