Okul Yaşamı

Sınav Dosyası 3 – Sınava Hazırlanırken Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?

Yazan: Sibel Şensu – 2 Haziran 2017

Ergen ve genç öğrencilerin birbiri ardına sınavlara girdikleri bahar ve ilk yaz aylarında “Çok çalışan ama istediği sonucu alamayan çocuklarımız nerede hata yapıyor olabilirler?” diye düşündük. 

Çocuklarımız ne kadar sıkı çalıştıklarını söyleseler de ve biz onları odalarına kapanmış görüp gururlansak da, araştırmacılara göre öğrencilerin çoğu, sınava çalışırken doğru yöntemleri kullanmamaktalar. Bunun sonucunda da sınavlarında istedikleri başarıları gösteremeyebilmekteler. 

Gelin, çalışma yöntemlerindeki olası hatalara birlikte göz atalım;

Sınava çalışırken çoğu öğrenci okuduklarının altını çizer. Oysa araştırmalar, bunun belleğe ve daha iyi hatırlamaya yardımı olmadığını gösteriyor. Öğrenciler genellikle, bir yazıyı daha henüz ilk kez okudukları halde, cümlelerin altını çiziyorlarmış. Böylece neyin altının gerçekte çizilmeye değer olduğunu bilmeden bu uygulamayı yapıyorlarmış. Aslında önce konuyu okumak, anlamak ve sonra gerçekten önemi olan, konunun ana fikrini oluşturan cümlelerin altını çizmek gerekiyormuş.

  • Sınava çalışırken yapılan bir diğer gereksiz veya hatalı davranış, aynı yeri tekrar tekrar okumak. Öğrenciler böyle yaparak okuduklarını daha iyi öğreneceklerini sanıyorlar. Oysa tekrar tekrar okumak yerine anlatmak daha yararlı imiş. Öğrencinin okuduklarını ya kendisine ya da bir başkasına anlatması, çok daha etkili bir öğrenme şekli imiş.
  • Sınava çalışırken öğrencinin kullanabileceği en güzel yöntemlerden biri olarak kendi kendini sınamaya yarayan aktiviteler yapması öneriliyor. Örneğin; kartlara yazdığı soruları yanıtlaması, bir kitap bölümü bittiğinde sorularını çözmesi ya da bir arkadaşının konu ile ilgili sorular sorması, öğrencinin daha sınava girmeden mini sınavlarla bilgisini ölçmesini sağlıyor. Bu tür mini sınavlar, eksiklerini anlamasına ve sınavdan önce telafi etmesine yardımcı oluyor. Araştırmalar, bu tür mini değerlendirmelerin konuların belleğe yerleşmesine çok yararı olduğunu göstermiş.
  • Konulara çalışırken diğer bir yararlı yöntem, arada durmak ve okunan son cümlelerin anlamını ve neden doğru olduklarını düşünmek. Hepimiz, gözlerimiz önümüzdeki kitaba bakarken düşüncelerimizin bir başka aleme kayıp gittiğini yaşamışızdır. O nedenle, birkaç paragrafta bir durmak ve “Şimdi burada ne dendi?” diye düşünmek gerektiği söyleniyor. Bu, hem başka tarafa giden düşünceleri odaya geri çağırıyor, hem de bilgilerin yerleşmesine yardım ediyor.
  • Araştırmaların gösterdiği bir diğer bulgu ise belli zaman aralıkları ile konu tekrarları yapmanın öğrenmeye katkı sağladığı. Günler, hatta haftalar sonra aynı konunun gözden geçirilmesi iyi olur.” deniyor. Öğretmenler, arada bir yaptıkları küçük sınavlarla ya da verdikleri ödevlerle bu tür tekrarları teşvik ediyorlar.

Demek ki sınavlara hazırlanırken hedefimiz, sınav kaygısını hafifletmek ve bunun yanı sıra, çok ama boş çalışmak değil, yeterince ve akıllıca çalışmak olmalı!

“Sınav Dosyası” adlı bu yazı dizimizin son yazısında, çocuğunuz sınav sürecini yaşarken sizin de bu süreç zarfında kendi ebeveynlik sınavınızı en iyi şekilde yerine getirmenize yardımcı olacak ipuçlarını paylaşıyor olacağız. 

Bol şanslar!

KAYNAKLAR:

1) https://www.scientificamerican.com/article/what-are-the-best-and-worst-ways-to-prepare-for-an-exam/

2) ReachOut.com. Hints for effective studying. http://au.reachout.com/how-to-study 7July 2015.

3) http://ie.reachout.com/inform-yourself/money-work-and-study/exams/hints-for-effective-studying/

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.