Kültür, Sanat, Spor

Ergenlik Döneminde Okumayı Sevdirmenin Yolları

Yazan: Süper Ergen Ekibi – 4 Nisan 2022

Eğitimciler, ergenlik dönemindeki çocuklarımız kitap okumakta zorlanıyorlarsa onları daha fazla okumaya teşvik etmek için bazı yollar öneriyorlar. Bu yazıda, okumayı yeni yeni seven gençler için kaliteli hikayeler yayımlamayı prensip edinmiş Story Shares’in yönetici direktörü,  eğitim uzmanı Louise Baigelman’ın önerilerini paylaşıyoruz.

  • Okuma yeteneği ile hayattaki gelecekteki seçenekler arasında açık bağlantılar kurun. Çocuğunuz üniversitede okumayı veya bir mesleği seçmeyi hayal ediyorsa, başarı için okumanın nasıl yararlar sağlayacağı hakkında açıkça ve dürüstçe sohbet edin. Sadece karşılıklı sohbet etmeye ve vaaz vermemeye dikkat edin. Çocuğunuzu sizinle beyin fırtınası yapmaya ve  fikirler üretmeye teşvik edin.
  • Çocukları okumaya teşvik etmenin en iyi yolu, ilgi çekici buldukları her şeyi okumalarına izin vermektir. İlgilerini çekenler çizgi romanlar, yemek kitapları ya da vampirler veya zombiler hakkında hikayaler olsa bile… Tercih ettikleri kitaplar sizin favorileriniz olmayabilir, ancak sesinizi çıkartmayın. Okumak okumaktır. Seçimlerini sansürleme dürtüsünden kaçının.
  • Ergenler ve gençler okuma seviyelerinde kitaplar bulmakta zorlanabilirler. Gençlik edebiyatı eserleri yayımlayan kitabevlerini bulun.  Çocuğunuzun sesli kitaplar gibi okumayı kolaylaştıran yardımcı teknolojileri kullanmasına izin vermek de iyi bir fikirdir. Onlara kolay gelen bir yöntemle alıştırma yapmaları, daha ileri düzey okuyucular için hazırlanmış kalın bir kitaptan vazgeçmelerinden daha iyidir.
  • Evinizde okuma kültürü oluşturmanın en iyi yolu mümkün olduğunca çok okumaktır. Çocuklar ebeveynlerini ne kadar çok kitap okurken görürse, aynı şeyi yapma olasılıkları o kadar artar. Gençler, “benim yaptığımı değil, dediğimi yapın” anlamına gelen herhangi bir mesaja karşı daha dirençlidir.
  • Çocuğunuzun okudukları hakkında güzel sohbetler yapın. İlginizi gösterin, sorular sorun ve tartışmayı teşvik edin. Derin bir tartışma ve eleştirel düşünme ortamı yaratmaya çalışın. Hatta, çocuklara okudukları kitaptan kısa pasajlar okutarak ve sonra bunlar hakkında beraberce konuşarak motive edin.
  • Olumsuz eleştirilerinizi içinizde saklamayı başarın. Gençler isteksiz okuyucular olduklarında, onların okumayı tamamen kesmelerini önlemek istersiniz. Ve bu, okuduklarıyla ilgili olumsuz görüşleri kendinize saklamak anlamına gelir. Çocuğunuzun sevdiği vampir hikayelerini beğenmiyorsanız, bu eleştiriyi dile getirmeyin. Dergilerin romanlardan daha aşağı olduğunu düşünüyorsanız, çocuğunuz bir dergi okurken bu fikri paylaşmayın. Hoşgörülü olun ve ne şekilde olursa olsun çocukları okumaya teşvik edin.
  • Seri halindeki kitaplar okumayı sevdirir. Bir serinin ilk kitabına kapılan okuyucular, aynı karakterleri veya temaları daha birçok kitap üzerinden takip edebilirler. Öğrenme ve düşünme farklılıkları olan gençler için yeni bir kitaba başlamak göz korkutucu olabilir. Ancak bir dizinin aşinalığı, metni anlamayı kolaylaştırabilir ve meraklarını ve motivasyonlarını artırabilir.
  • Çocuklarınızı okumaya teşvik etmek için kendileriyle ilişkili, sevdikleri konulara ilişkin kitaplardan ve gelecek hedeflerinden yararlanabilirsiniz. Örneğin, çocuğunuz hayvanlarla çalışmak isteyen isteksiz bir okuyucuysa, veterinerlik bilimi hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumanın ne kadar önemli olacağını açıkça belirtin.
  • Lise öğrencinizin dünyada neler olup bittiğini takip etmek için okumayı nasıl kullanabileceğini vurgulayın. Çocuğunuzu online veya basılı bir gazeteyi takip etmeye veya bir dergiye abone olmaya teşvik edin. Çocuğunuz sporla, siyasetle, uzayla, bilimle, ünlülerle, müzikle veya buna benzer bir başka konuyla ilgileniyorsa, gazetelerde ve dergilerde her zaman okuyacak bir şeyler olacaktır.

Kitap dolu günlere…

KAYNAK:

https://www.understood.org/articles/en/10-ways-to-encourage-your-high-schooler-to-read

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.

BU KONULAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Gençlere Kitap Tavsiyeleri için tıklayınız.

Polisiye Kitapları Neden Seviyorum? için tıklayınız.

Yeraltı Edebiyatı ve Distopik Kitaplar için tıklayınız.

Çikolata – Bir “Orhan Kemal” Öyküsü için tıklayınız.

Merhamet – “Çikolata” Adlı Öykünün İncelemesi için tıklayınız.

Havva – Bir “Vüs’at O. Bener” Öyküsü için tıklayınız.

Havva’dan Sonra için tıklayınız.