Okul Yaşamı

Görsel Öğrenme Stiline Göre Nasıl Ders Çalışılır?

Yazan: Ece Gökyar – 11 Nisan 2018

Görsel öğrenme, diğer öğrenme stilleri içinde aynı zamanda en yaygın öğrenme stilidir. Görsel insanlar en iyi görerek öğrenirler. Bilgiyi şema, grafik, video gibi araçlar ile öğrenmeyi tercih ederler. Harita, atlas ve grafik yorumlamada başarılıdırlar. Öğrenirken zihinlerinde etkisi güçlü resimler yaratırlar. 

Parlak ya da zıt renkleri, şekilleri severler. Bir sunum ya da konuşma yapmadan önce bir süre düşünmeleri, plan yapmaları gerekebilir.

Görsel Öğrenme Stiline Göre Ders Çalışma Tüyoları:

  • Görsel kişiler için “görünüm” anahtar kelime olduğundan, bu kişiler öğrenebilmek için görsel materyallere ihtiyaç duyarlar.
  • Görsellik önemli olduğunda, düzen de önemli hale gelir. Kâğıtlar, notlar, kitaplar ve masanın dağınıklığı, hepsi görsel bir kişi için öğrenmeyi zorlaştıran unsurlardır. O halde, görsel öğrenme stiline uygun bir insansanız, aldığınız notları düzenli bir şekilde defterinize geçirmeyi, gereksiz olanları atmayı, temiz ve düzenli bir masada çalışmayı, çalışma materyallerini kendi içinde sınıflandırmayı önemseyin.
  • Çizim yeteneğinizin muhteşem olması gerekmez ama öğrenmek istediğiniz konuyu çizimle anlatmayı deneyin, o bilgiye dair bakınca anlayabileceğiniz bir görsel yaratın; grafik ya da şekil, her ne olursa olsun. Kendi çizdiğiniz harita üzerinde belirttiğiniz nehirleri mi daha kolay hatırlarsınız, yoksa bu nehirlerin listesini mi? Unutmayalım! Tek bir çizim, onlarca kelimeye bedeldir.
  • Beyin renkleri kolay hatırlar ve görsel kişiler, fosforlu kalemleri çok sever. Böylece hem kendilerine göre bir işaret (anımsama) sistemi yaratmış olurlar, hem de bilgileri kategorize ederek öğrenmeyi kolay hale getirirler. Söz gelimi sınavda çıkacak kelimelere çalışıyorsanız, isimleri pembe, sıfatları sarı, fiilleri mavi fosforlu kalemle işaretleyebilirsiniz. Tarih çalışıyorsanız, olayları yeşille, sonuçları ise turuncu ile boyayabilirsiniz.
  • Kelimelerin yerine sembol ya da kısaltmalar kullanın. Bu basit ama etkili çalışma yöntemi sayesinde not alma hızı da artacaktır. Bu yöntemle görsel kişiler, kelimelerden ziyade kavramlar ve semboller arasında daha rahat bağlantı kurabilirler.
  • Çalışırken kavram haritaları yaratmak da ayrı bir teknik olarak kullanılabilir. Diyelim ki, ana konu başlığımız “Hava Durumu”. Bunu kâğıdınızın ortasına yazın. Bulutlar, yağış tipleri, iklimler de alt başlıklarımız olsun. Tüm bunları da ana başlıktan çıkardığınız oklarla kaydedin. Şimdi her birinin altına ilgili maddeleri ekleyin. İşte ana konuyla ilgili bilmeniz gereken her şeyi tek tek gösteren kavram haritanızı yaratmış oldunuz. Kavram haritaları sayesinde bilgi, hafızada daha kalıcı yer edinecektir.
  • Hafıza kartları, hem görsel hem de kinestetik kişiler için harikulade öğrenme araçlarıdır. Özellikle de grafik ve şemalarla birlikte kullanıldıklarında.
  • Videolar, görsel insanlar için en iyi araçlar arasındadır. Ücretsiz online eğitim veren videolardan sıklıkla yararlanabilirsiniz. Ancak, dikkat! Bunların vaktinizi çalmasına izin vermeyin.
  • Öğretmenin çizdiği grafik veya şemayı olduğu gibi çizin ve ona dair açıklamalar yaparak çalışın.
  • Elinizde bir konuya ilişkin ne kadar çok görsel varsa, o kadar iyidir. İçinde bolca görsel malzeme olan kaynaklar (çalışma materyalleri) temin edin. 

Çoğu kişi bütünüyle tek bir öğrenme stiline uygun olmaz. Çoğumuz tüm öğrenme stillerinin bir karışımına ihtiyaç duyarız. Bu nedenle çocuğunuz işitsel, kinestetik vb. diğer öğrenme stillerine de göz atmalı ve kendisine en uygun yönteme göre çalışma şeklini tespit etmelidir.

KAYNAKLAR:

https://www.thestudygurus.com/visual-study-tips/

www.thoughtco.com/study-tips-for-visual-learners-4048480

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.