Eğitim, Kültür, Sanat, Spor

Hangi Spor Dalını Seçelim?

Yazan: Dr. Sibel Şensu – 20.12.2016

Ergen çocuğumuzun herhangi bir spor dalı ile ilgilenmesini elbette hepimiz isteriz. Her şeyden önce ergenler için spor gereklidir.

Onu yönlendirirken, isteklerine ve eğilimlerine önem verdiğimiz kadar, kişisel özelliklerini de gözlemlememiz gerekir. Örneğin, çok basit gibi görünse de, her çocuk voleybol oynayamaz (ben bunlardan biriydim). Bazıları takım içinde olmayı, bazıları ise tek başlarına olup kendi sınırlarını sınamayı sever. Her birine uyacak bir spor dalı vardır, yeter ki farklı seçenekleri göz önüne alalım. Kesin olan, çocuğumuzun bedensel ve ruhsal sağlığı için herhangi bir spor dalı ile ilgilenmesinin çok yararlı olduğudur.

Spor dallarını, ruhsal ve bedensel özelliklerine göre şöyle sınıflandırmak mümkündür:

1)  El ve göz eşgüdümü gerektiren spor dalları:

Eller ve gözler başta olmak üzere birçok organın birlikte uyumla çalışması gerekir. Algılama, dikkat ve konsantrasyon düzeyleri çok önemlidir.

Atıcılık, okçuluk gibi sporlar bu gruba örnektir. Bu sporları yapan gençler, dış uyarılara duyarlı olurlar ve yarışma sırasındaki dış etkilerden fazlasıyla etkilenebilirler.

2)  Bedenin bütün olarak katıldığı ve genel eşgüdüm gerektiren spor dalları: Bu spor dallarında yüksek bir estetik yetkinlik elde edilmesi amaçlanır. Bedenin tümüyle uyum içinde hareket etmesi gereklidir. Jimnastik, buz pateni, su balesi, kule atlama gibi spor dalları bu sporlara örnek olarak verilebilir.

3)  Bedenin tüm enerjisinin kullanılmasını gerektiren spor dalları:

Bu spor dallarında sporcular, dayanıklı olmak ve yarış sonuna kadar güçlerini üstün düzeyde kullanmak zorundadırlar. Örneğin, atletizm, yüzme, bisiklet ve kürek sporunda dayanıklılık ve üstün kas gücü gereklidir.

4)  Yaralanma ve ölüm tehlikesinin yüksek olduğu spor dalları

Bu spor dalları, tehlikeli pozisyonlara açık olduğundan, hızlı ve doğru düşünme ve karar verme becerileri önemlidir. Bu sporları seven gençler, macera ve heyecan arayan, ileri derecede hareketli gençlerdir.

Otomobil yarışı, paraşütçülük, dağcılık, snowboard, kayak vb. sporlar bu grupta sayılabilir.

5)  Bireysel mücadele gerektiren sporlar

Bir rakiple tek başına mücadele etmeyi ve kendi bireysel performansını ölçmeyi seven gençler, bu tür sporları tercih ederler. Güreş, boks, judo, eskrim, bilardo ve tenis gibi sporlar bu gruba dahildir. Bu sporlarda, güç ve kondisyonun yanı sıra, rakibi tartabilme ve oyun kurma gibi özellikler de önemlidir.

6)  Takım sporları

En çok tercih edilen spor dalları bu gruptadır. Rakip takımla mücadele edebilmek için tüm sporcuların bireysel perfomanslarının yanı sıra, bir ekip olarak birlikte, aynı hedef uğruna çalışabilme, planlama, sorumluluk alma ve sağlıklı iletişim gibi yetkinliklerinin de bulunması gerekir. Gençlerin en çok eğlendikleri ve izlemekten zevk aldıkları spor dalları bu gruptadır denebilir. Futbol, basketbol, voleybol, beyzbol, buz hokeyi, hentbol, badminton ve yelken bu gruptaki spor dallarından birkaçıdır.

KAYNAKLAR:

Alpaslan A H. Kocatepe Med J 2012; 13: 181-185.

gsb.gov.tr

www.olimpiyatkomitesi.org.tr

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.