Hastalıklar

Kronik Yorgunluk Sendromu

Yazan: Dr. Sibel Şensu – 17.09.2021

Kronik yorgunluk sendromu, 10 – 19 yaş arasında ve 30 yaş civarında daha sık rastlanan, kişiye çok sıkıntı veren ve yaşam kalitesini düşüren bir hastalık.  Bununla birlikte anlaşılması ve tanı konması zor olabiliyor. Çünkü belirtileri ve bulguları geçici görülüp hafife alınabiliyor.

Kronik yorgunluk sendromu olan kişiler aşırı düzeyde halsizler. Ayrıca, baş ağrısı, karın ağrısı, kas ağrısı veya kafada sersemlik tanımlayabiliyorlar. Uykusuzluk, uykuya dalamama veya yeterince dinlenmiş kalkamama, bulgular arasında. Bir fiziksel veya zihinsel aktiviteden sonra kişiler bu sıkıntıları daha da yoğun hissediyorlar. Örneğin merdiven inmek veya duş almak bile fazlasıyla yorgun düşmelerine neden olabiliyor. Konsantrasyon güçlüğü ve bellek zayıflığı görülebiliyor.  Hepimizin zaman zaman kısa süreli yaşayabileceği bu sıkıntılar eğer erişkinlerde 6 aydan ve çocuklarda 3 aydan uzun sürerse ve bir başka tıbbi veya psikolojik açıklaması yoksa, belirtilerin altında yatan nedenin “Kronik Yorgunluk Sendromu” denen hastalık olma olasılığı mevcut. Hastalığın tanısı için özel bir test yoksa da, çeşitli belirtilerin bir arada bulunması ile tanı konabiliyor.

Ergenlerde yapılan analizlerde Batı toplumunda binde 5 oranında rastlandığı belirtilmiş. Kızlarda erkeklere göre 2 ila 4 kat daha fazla bulunmuş.  Nedeni henüz tam olarak bilinmiyor ama bir enfeksiyonu izleyebiliyor. Beraberinde ve / veya ailede depresyon veya anksiyete görülebiliyor. Hastalığın ergenler ve gençler açısından ciddi sonuçlarından biri çocuğun derslere katılmasını engellemesi ve okul başarısının belirgin düzeyde düşmesine yol açabilmesi.  Buna ek olarak çocuklar ve gençler sosyal ve fiziksel aktivitelerden uzak kalabiliyorlar.

Bilişsel – davranışsal terapi ya da çeşitli ilaçlar dahil olmak üzere tedavi seçeneklerinin mevcut olduğu bu durumun zamanında tanınması sayesinde olumlu sonuçlar alındığı bildirilmekte.  Ancak elbette, bu durumun yol açtığı fiziksel, duygusal, bilişsel ve eğitimle ilgili sorunların hep beraber ele alınması gerekli.

Sağlıklı günler dileğiyle.

KAYNAKLAR:

1.Crawley E. Pediatric chronic fatigue syndrome: current perspectives. Pediatric Health Med Ther. 2018;9:27-33

2.Gill AC, Dosen A, Ziegler JB. Chronic Fatigue Syndrome in Adolescents: A Follow-up Study. Arch Pediatr Adolesc Med. 2004;158(3):225–229

3..Rowe K et al. Self-Management of Chronic Fatigue Syndrome in Adolescents. DOI: http://dx.doi.org/10.5772/intechopen.91413

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.