Yaşam

Ergenlikte Beden Algısı

Yazan: Psk. İpek Şensu – 23.01.2017

Ergenlik dönemi, bireyin kendi kendisiyle en çok meşgul olduğu, nasıl gözüktüğü ile ilgili endişelerinin en yüksek seviyede olduğu dönemdir. Neredeyse, kendi benliğinde, aynaya her baktığında görüntüsü değişmekte ve büyük bir ihtimalle, orantısızlaşmakta, çirkinleşmektedir. Kolları bacakları büyür, kızlarda göğüsler gelişir, vücudun değişik yerlerinde kıllar çıkar, sivilceler oluşur ve bütün bu değişimler, yaşıtlarından çok farklı zamanlarda olabilir. Bu da ergenin kafasını sürekli meşgul eder.

Ergenlikte beden gelişmeye başladıkça kişilik de onunla beraber şekillenmeye başlar. Kişiliği ile bedeni bir savaşa girerler; “Çevreye bu yeni bedeni kabul ettirme savaşı.” Yani ergenler, bedenlerindeki yeni değişimlere adapte olmaya çalışırken, aynı zamanda çevreden kabul görme yarışına da girerler. 

Bir ergen için yaşıtlarının düşünceleri ve eleştirileri herkesten daha önemlidir. Kendisiyle dalga geçilmesi ve arkadaşlarının aşağılamaları, onun benlik algısını olumsuz yönde etkiler. Örneğin, kilolu bir çocuksa, yeme problemleri görülebilir ya da bedenindeki herhangi bir yerle ilgili olumsuz bir düşünce nedeniyle ileride cerrahiye başvurabilir. Yapılan çalışmalar, estetik geçirmiş birçok kişinin başlarda mutlu olduğunu; ancak ilerleyen zamanlarda tekrar başka bir bölge ile ilgili şikayet ettiklerini gözlemlemiştir.

Ayrıca ergenlik, hormonların değişmesi sonucunda artık karşı cinse ilginin de arttığı bir dönemdir. Öyle ki, karşı cinsin kendini beğenmesi için, yakışıklı ya da güzel olma konusunda çaba gösterilmeye başlanır.

Olumlu Bir Beden Algısı İçin Ne Yapmalı?

  • Aileler çocuklarına sevgilerini fiziksel olarak göstermelidir. Çocuğu öpmek, koklamak, okşamak onun beden algısını olumlu yönde etkiler. Ayrıca onun fiziksel gelişimine etki edecek hobiler (spor, dans gibi) bulunmalıdır.
  • Okuldaki öğretmenler, çocuğun arkadaşları arasındaki iletişimine dikkat etmeli, eğer çocukla dalga geçiliyorsa arkadaşlarını uyarmalıdır. Aileler de kardeşler arasındaki iletişime dikkat etmeli, aynı şekilde kardeşleri uyarmalıdırlar.
  • Çocuk, eğer medyada gördüğü ünlüler gibi olmakla çok fazla ilgileniyorsa, ona, bu ünlülerin mesleki olarak başarılı olmalarının tek yolunun bu olduğu güzelce anlatılmalıdır.
  • Onun kendisini beğenmediği yönlerine gerçekçi bir şekilde yaklaşılmalıdır. Çocuğu anladığınızı ona her fırsatta hissettirmeniz gerekir. Bu konudaki herhangi bir düşüncesinin “aptalca”, “gerçek dışı” ya da “abartı” olduğunu söylemek onu ikna etmeyecektir.

KAYNAKLAR:

www.itugvo.k12.tr/ilkogretim/rehberlik_bultenler/beden-algisi.pdf

www.e-psikiyatri.com/Beden-Imgesi-22842

Yasal Uyarı: Her hakkı www.superergen.com’a ait olan özgün içerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.superergen.com adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilir.